Dezoláti verzus hovädá
27 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Nie, neprechádzam na hrubší slovník, aj keď niekedy „sliny“ v našej spoločnosti robia svoje. Ide o prevzatý titulok komentára publicistu Ivana Hoffmana a priam čitateľa volá, aby sa na komentár pod ním pozrel pozornejšie.

Ivan Hoffman je spevák, fotograf a novinár. Pôvodným povolaním fotograf v reštaurátorských ateliéroch. Od polovice sedemdesiatych rokov činný aj ako folkový pesničkár. Po rozdelení Česko-Slovenska sa presťahoval do Česka, kde v súčasnosti žije a pôsobí ako novinár.

Ivan Hoffman hovorí:

"Verejný priestor je okupovaný ľuďmi, ktorí sa vyjadrujú nespôsobne, hrubo, agresívne. Pikantné je, že sa považujú za demokratov, čím sa z prejavovanej nespôsobnosti chcú vyviniť. Máme tu dokonca dvojitých demokratov – provládnych, a opozičných, ktorí sa vzájomne považujú za lžidemokratov, teda za obyčajných sprosťákov, ktorých možno ľahko spoznať po reči, ako vtáka po perí.

Na fakty tu už všetci kašľú

Všetky tie hanlivé nálepky, ktorými sú označovaní oponenti, majú svoj pôvod v netrpezlivosti . Áno, tvárime sa, že barikáda, ktorá nás delí od protistrany, je festovná, nemožno ju rozobrať, alebo ju ešte túžime vystužiť, ale v skutočnosti ide o radikalitu z lenivosti myslieť. Akonáhle si človek urobí v hlave poriadok, nechce sa mu dočista vymytý mozog zašpiniť pochybnosťami, polemikou a diskusiou. Nemáme trpezlivosť, aby sme sa prehrýzli faktami, pátrali po súvislostiach, k dôsledkom priraďovali príčiny, alebo aby sme priznali názor, ktorý nám hlava neberie.

Nálepky mimo bubliny neúčinkujú

Hanlivé nálepkovanie nám zjednodušuje život. Človek, označený dehonestujúcou nálepkou, sa nepočúva. Jeho hlas je preventívne ignorovaný, alebo umlčaný, aby sme určite nepočuli, čo nemáme počuť. Platí to pri ignorovaní dezolátov presstitútmi, aj pri ignorovaní prestitútov dezolátmi. Je to tak s averziou lepšoľudí a dobroserov na vidlákov a flastencov, aj opačne. Nálepkami sa však spoločnosť skôr rozdeľuje, než kádruje, pretože hanlivá nálepka účinkuje iba v rámci bubliny, ktorá ju vylepuje. Medzi svojimi sme voči obdržanej nálepke imúnni.

Veľmi pravdepodobne sa potom účinok nálepiek preceňuje. Ľudí, ktorí sa vyžívajú v hrubosti, nie je väčšina. Nálepkami sa napokon nečastujeme tvárou v tvár. Je to ako vo vojne, keď sa z nepriateľa stane človek, len čo nás nedelí kilometer, ale iba meter. Aj s tou vášňou pre jedinú pravdu to nie je také horúce, ako to prezentujú provládni či protivládni dezinformátori, respektíve protivládni a provládni bojovníci proti dezinformáciám. Väčšina ľudí si inštinktívne drží odstup od radikálov, politiku prežíva povrchne a vlažne, a pre prípad núdze si necháva v hlave pootvorené zadné dvierka. V obdobiach, ako je to dnešné, je to prejavom pudu sebazáchovy.

Ivan Hoffman: Obrana útokom
Obranné zmluvy, uzatvárané Slovenskom a Českom s USA, nie sú zmluvami, ktoré môžu zabezpečiť mier. Sú to zmluvy, ktorými sa solidárne hlásime medzi ciele Američanmi vybraných nepriateľov. Podľa logiky, že nepriateľ nášho priateľa je i náš... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Kolóna ziskuchtivých neziskoviek

Ako spoločnosť začína pociťovať dôsledky krízy, prirodzene sa hľadajú vinníci. Ako pražská kaviareň, tak vidiecka krčma v tom majú jasno. Videné z kaviarne, môžu za všetko Babiš s Putinom, ktorým sekunduje piata kolóna proruských švábov a dezolátov. Videné z vidieckej krčmy, je na vine fialový hnus, päťdemolácia, čo má hlavu napchanú v bruselskej zadnici, ktorej sekunduje piata kolóna politických neziskoviek a zapredané médiá.

"Hovada"

Keď sa z virtuálneho priestoru prenesie nálepkovanie na ulicu, beztak uždovtedy plochá konfrontácia sa ešte sploští, pretože dav reaguje dvojslabične alebo trojslabične. Príkladom je situácia, keď rečník z tribúny komentuje počínanie vlády. Od plného Václaváku nemožno očakávať nejakú duchaplnú rozvahu. V troch slabikách vystaví Fialovi a jeho vláde vysvedčenie prevolávaním stručného verdiktu: „Hovada!“

Rozdeľ a panuj

Vrátiť do verejného priestoru dôstojnosť nebude ľahké. Jednak sa v ňom ani v minulosti nepestovala zdvorilá diskusia, a skôr než univerzitnou posluchárňou bol boxerským ringom, ale predovšetkým bude po hrubosti vždy dopyt tých, ktorí politicky profitujú z rozdeľovania spoločnosti. Divide at impera, rozdeľ a panuj, to je alfa a omega ovládanie ľudu.

Oni mier nechcú. Ani zmier.

Politici milujú nálepky. Všetky. Páčime sa im, keď sme na seba sprostí. Nervózni sú iba vtedy, keď sa skanduje „My chceme mier!“

Klamárov a podvodníkov sa nebojte, žijú iba z vášho strachu
Čo môžeš urobiť proti primitivizmu a občianskej ignorácii zo strany vlády a politikov? - Nič. Čo môžeš urobiť proti terorizujúcim ideologickým masážam z strany mainstreamových médií? - Nič. Lenže, práve takéto myslenie je to, čo oni od nás... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme