PROTIOFENZÍVA ZAČALA! Len F-16 nikde a ani tak rýchlo nebudú
25 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Neunáhlil sa Zelenskyj? Protiofenzíva trvá už niekoľko dní, tvrdí poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Kyjev vraj čaká už len na stíhačky F-16. Pravdepodobne však zostane pri tom čakaní. Vyspelé západné bojové lietadlá sa učite nedostanú na Ukrajinu včas, aby to bolo cítiť v jarnej ofenzíve, tvrdí Pentagon a dementuje aj vyjadrenia najvyššieho predstaviteľa Európskej únie pre zahraničné veci Josepa Borrella, že výcvik Ukrajincov na F-16 sa už začal.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak uviedol, že ukrajinská protiofenzíva trvá už niekoľko dní. Čaká sa ešte na stíhačky F-16. 

V posledných dňoch, odkedy sa zdá, že Spojené štáty dali opatrne zelenú darovaniu stíhačiek F-16 Kyjevu, niekoľko európskych krajín začalo hovoriť o výcviku ukrajinských pilotov v ovládaní moderných lietadiel NATO s ohľadom na ich kvalifikáciu na platforme F-16. 

Povedal to niekto Zelenskému?

 Ale ich rozmiestnenie nebude tak skoro, povedal Pentagon. Je absolútne bez šance, že by západné lietadlá zohrali úlohu v  protiofenzíve Ukrajinskej jari, informuje Breitbart.

Hovorca Pentagonu brigádny generál Patrick Ryder to povedal tento týždeň v reakcii na množstvo otázok o F-16, pričom odpovedal, že F-16 pre Ukrajinu zďaleka nebudú pripravené v bezprostrednej budúcnosti. "Ide o dlhodobý záväzok voči Ukrajine. Tieto F-16 nebudú relevantné pre protiofenzívu," dodal.

Studená sprcha pre Zelenského
Krajiny NATO sú podľa jeho šéfa Stoltenberga v ostrom spore o členstvo Ukrajiny v aliancii. Nevyzerá to, že by sa urovnal do začiatku konania samitu vo Vilniuse v polovici júla. Tak znie informácia rakúskeho spravodajského webu orf.at. Ukrajina... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

V najbližších mesiacoch sa nezačne ani výcvik

Brigádny generál uviedol, že si nie je vedomý toho, že by sa už začal nejaký výcvik ukrajinských pilotov na lietadlách NATO a že sa pravdepodobne nezačne v najbližších „týždňoch ani mesiacoch“. 

Pokiaľ ide o skutočné dodávky stíhačiek (v súčasnosti sa nezdá pravdepodobné, že by Spojené štáty dali Ukrajine lietadlá F-16 priamo, ale pravdepodobne umožnia európskym spojencom dávať zo svojich vlastných, podstatne menších zásob) Ryder povedal, že sú stále v štádiu rozhovorov a zatiaľ sa nerozhodlo o žiadnom časovom harmonograme.

Najvyšší predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci Josep Borrell dokonca uviedol, že výcvik Ukrajincov na F-16 sa už začal, čo je vyhlásenie, ktoré však o niekoľko dní neskôr Pentagon jednoznačne poprel.

Podoljak zachraňuje situáciu

Podoljak sa preto dnes snažil bagatelizovať svoje skoršie slová o protiofenzíve, ktorá by znamenala výrazný posun vpred. Na Twitteri napísal:

"Ešte raz o protiofenzíve. Bez ďalších otázok. 1. Nejde o „jednorazové podujatie“, ktoré sa začne v konkrétnu hodinu konkrétneho dňa slávnostným prestrihnutím červenej stuhy. 2. Ide o desiatky rôznych akcií na zničenie #ruských okupačných síl v rôznych smeroch, ktoré už prebiehali včera, prebiehajú dnes a budú pokračovať aj zajtra. 3. Protiofenzívou je aj intenzívne ničenie nepriateľskej logistiky."

Podoljak, TASR

Američania toho majú, zdá sa, už dosť

Denník New York Times cez noc informoval, že predstavitelia amerických tajných služieb sa domnievajú, že za útok bezpilotným lietadlom, ktorý mierne poškodil Kremeľ, bola zodpovedná Ukrajina a ktorý Rusko označilo za pokus o atentát na Vladimira Putina, napriek tomu, že ruský prezident v tom čase nebol v budove.

Píše sa tam:

"Americkí predstavitelia uviedli, že útok bezpilotného lietadla na Kremeľ začiatkom tohto mesiaca pravdepodobne zorganizovala jedna z ukrajinských špeciálnych vojenských alebo spravodajských jednotiek, čo je posledná zo série tajných akcií proti ruským cieľom, ktoré znepokojili Bidenovu administratívu.

Americké spravodajské agentúry nevedia, ktorá jednotka útok vykonala, a nie je jasné, či o operácii vedeli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij alebo jeho najvyšší predstavitelia."

Šojgu sľubuje tvrdú odpoveď na útoky na Rusko
Šojgu prisľúbil rýchlu a tvrdú reakciu na prielomy ukrajinských sabotérov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu prisľúbil rýchlu a mimoriadne tvrdú reakciu na pokusy ukrajinských síl preniknúť do Ruska. Minister tvrdí, že bolo zabitých viac ako 70... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Milan Laca

New York Times ďalej hovorí:

"Americkí predstavitelia tvrdia, že ich miera dôvery v to, že ukrajinská vláda priamo schválila útok kremeľským bezpilotným lietadlom, je „nízka“, ale je to preto, že spravodajské agentúry zatiaľ nemajú konkrétne dôkazy, ktoré by identifikovali, ktorí vládni predstavitelia, ukrajinské jednotky alebo operatívci boli zapojení.

Zdá sa, že útok bol súčasťou série operácií, ktoré znepríjemnili život predstaviteľom USA – najväčšieho dodávateľa vojenského materiálu pre Ukrajinu. Bidenova administratíva je znepokojená rizikom, že Rusko obviní amerických predstaviteľov a pomstí sa rozšírením vojny za hranice Ukrajiny.

Americké špionážne agentúry vidia vznikajúci obraz voľnej konfederácie ukrajinských jednotiek schopných vykonávať obmedzené operácie v Rusku aj mimo neho, či už s využitím vlastného personálu alebo partnerov pracujúcich pod ich vedením. Niektoré z týchto misií mohli byť vykonané s malým, ak vôbec nejakým, dohľadom Zelenského, uviedli predstavitelia."

Washington posiela ZÚRIVÝ ODKAZ KYJEVU: Vyjadrili sme sa sakramentsky jasne!
Washington vyšetruje správy, že americká vojenská technika bola použitá pri nájazdoch na Rusko, uviedol v stredu predstaviteľ Bieleho domu a varoval Ukrajinu a proukrajinské sily pred použitím americkej techniky na útoky vo vnútri Ruska. Téme sa... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik