Prázdna dutina lebečná duní tak, že to počuť všade
24 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Politikom by som poradil. Teda, ak by o nejaké rady mali záujem. Poradil by som im, aby sa k občanom správali ako k priateľom, nie ako feudál k poddanému. Ale predovšetkým by som im poradil, aby začali používať namiesto uznesenia strany rozum.

Je nám však jasné, že mnohí z nich ho nemajú a uvažujú úplne inými orgánmi, ako tým, ktorý by mal sídliť v hlave, ak vôbec uvažujú. Niekto má na to pohlavný orgán, iný zas šikovné prsty, ďalší trebárs pizzapiecku, nájdu sa aj takí, ktorí vo svojej osamelosti nemajú nič a nikoho na to, aby nejak niekam nasmeroval ich myslenie a sami sú stranou. Často však prepadávajú samopresvedčeniu, že sami sú štátom. O „uvažovaní“ ľudí s psychickými poruchami na čele politických strán na žiadosť odborníkov z oblasti psychiatrie nepíšem. Fakt sa to nemá, pacientom to nepomáha. Ani ich diagnóze.

Insita v slovenskej politike

Ide o druh umenia. Predovšetkým o to, byť dokonalým v neodbornosti, laickosti, naivite, neškolenosti. V kombinácii s infantilitou, ktorá väčšinu jedincov druhu homo sapiens opúšťa v období adolescencie, ale niektorých nikdy, je to silná politická zbraň. Infantilizmus alebo detinskosť (dospelých) je ustrnutie telesného, duševného a iného vývoja na úrovni dieťaťa. Najčastejšie je to dôsledok hormonálnej poruchy. Psychický infantilizmus je citová a vôľová labilita s pretrvávaním detskej predstavivosti a nezrelosti správania. Na čo sa rozpisovať, viete určite, koho mám na mysli.

Narobiť si nepriateľov nie je umenie, je to totálna hlúposť

Áno, myšlienkovú retardovanosť politika poznáte podľa toho, ako je neobľúbený, ak nie priam nenávidený. To prvé vám umožňujú prieskumy neobľúbenosti, nenávisť, obnaženú nenávisť, začne spoločnosť poznávať až keď sa začne v prostredí politiky diať defenestrácia. Ale zas – aj u nás existujú politici so zvrhlými a zvrátenými potrebami, ako je napríklad potreba byť nenávidený a z toho už sa dá budovať obraz ublíženého a mnohí voliči, práve tak ako samice v prírode, ubôižovaným začnú intešnzívne pomáhať. Na rozdiel od tých samíc, ktoré tak konajú pudovo, politik to robí v najchladnejšom a najbezcitnejšom kalkule. Proste, prešpekulovne a cynicky. Ani tu nikoho nemusím menovať, že?

Výkon politika je veľmi podobný výkonu počítača

Ak máte jeden zahráte si tetris. Ak máte dva, pustí vás to vari aj na Train Simulator, ak spojíte oveľa viac počítačov, môžete s ich pomocou zaznamenávať signály z vesmíru – napríklad. Alebo úspešne dolovať kryptomeny, to už je na vás. Ak máte strau, ktorej členská základňa rovná sa jednej, máte ju akurát tak na dve veci. Viete aké, respektíve, ktoré. Ak máte predsedu strany, pkrem ktorého už sa smie za stranu vyjadriť iba jeden jediný jeho korunný princ a aby sa nepovedalo, na sieťach občas môžu predsedov či korunného princa status prevziať stranícky pusipajtáši (ak neviete, čo to slovo znamená, google vám to dá) na úrovni štvrtej ligy, potom ide o despotu na čele tej strany. O despotu, ktorý dosiahne takmer stopercentnú nenávidenosť, pardon, áno, neobľúbenosť. A nikdy mu netrkne, že týžm v politike skončil. Nemá čím myslieť, preto sa neobklopuje priateľmi, ale iba poskokmi.

Taká malá volebná rada

Demokraciu v podaní tej-ktorej strany poznáte už aj na tom, kto, ako, kde a kedy sa v mene ideí strany vyjadruje. Ak je to iba jeden jedinec za jednu partaj, je to diktátor. Ak sa v mene ideálov strany múže verejne vyjadriť ktokoľvek z jej prívržencov a nielen z jej najvyššiáeho politbyra, potom ide o stranu, ktorá je aj vovnútri demokratická. Nuž a ako to pred voľbami spoznáte? Menujte si notoricky mediálne známe mená z najvyšších straníckych postov a potom skúste menovať ich kolegov. Tam, kde si spomeniete na viac mien, tam hľadajte demokraciu aj v straníckom živote. Tam, kde okrem lídra nájdete možno iba jedno meno, prípadne ani to nie, ide o narcistického diktátora.

Keď prehovoria tupci
Pozerať politické diskusie v televízii je tak trochu sado-masochizmus. Ani nie tak kvôli účinkujúcim pozvaným politikom, ako skôr pre „festival premúdrenosti“ ich moderátorov. Včera ma takto „nadchla“ podvečerná relácia, v ktorej hosťoval Mikuláš... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik