Úradnícka vláda NA SPADNUTIE! Kto vymení Hegera?
05 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Vo štvrtok odstúpil minister pôdohospodárstva Vlčan (OĽaNO), v piatok požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí Rastislav Káčer (Demokrati) a opozícia žiada odstúpenie ministra životného prostredia Budaja (Demokrati). Vláda sa nám rozpadá pred očami.

Po odstúpení Vlčana občanov zaujíma, či prezidentka vymenuje úradnícku vládu. Tá však mlčí a chystá sa na korunováciu anglického kráľovského páru. Premiér o úradníckej vláde nechce počuť, no ak ju prezidentka vymenuje, bude to rešpektovať. V kuloároch sa už nejaký čas skloňuje meno jeho možného nástupcu, ktorý ale zatiaľ ponuku nedostal. Na čo prezidentka čaká pri menovaní úradníckej vlády? Vyzýva ju k tomu aj Peter Pellegrini (Hlas-SD), ktorý „žiada hlavu“ aj ďalšieho ministra.

Skončil ďalší minister

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) sa rozhodol pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti, ktorá dostala štátnu dotáciu 1,4 milióna eur, odstúpiť zo svojho postu, čo ​Vlčan vo štvrtok (4. 5.) oznámil na brífingu.

Vlčan ale tvrdí, že žiadne porušenie zákona, ani etických princípov nevidí, zotrvaním vo funkcii nechce spôsobovať problémy komunite ľudí na južnom Slovensku.

Minister Vlčan KONČÍ!
Minister Vlčan končí vo funkcii, dôvodom je medializovaná kauza, informujú HN. Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) sa rozhodol pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti, ktorá dostala... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Pridal sa Káčer

Dočasne poverený minister Rastislav Káčer požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Oficiálnu žiadosť z dôvodu prebiehajúcej zahraničnej cesty do kancelárie prezidentky ešte nedoručil. 

"Poverený minister Rastislav Káčer poslal dnes predpoludním zo zahraničnej služobnej cesty prezidentke Zuzane Čaputovej sken listu, v ktorom ju požiadal o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí," priblížil hovorca. Oficiálnu žiadosť Prezidentský palác ešte nedostal, keďže Káčer je na pracovnej ceste v zahraničí.

Hurá, je pozvaná!

Kým na Slovensku sa rúca už aj tak padnutá vláda, prezidentka republiky sa na Facebooku teší z pozvánky na korunováciu kráľa Karola III a kráľovnej Kamily. Prezidentka nadšene opisuje symboliku. K situácii doma, na Slovensku ani slovo, hoci práve na jej vyjadrenie čaká 5,5 milióna obyvateľov.

&set=pb.100044201361085.-2207520000.

Ujme sa Heger ďalších ministerstiev?

“Neviem si predstaviť, že by teraz nastúpila úradnícka vláda, na miesto našich ministrov nastúpili ľudia, ktorí by možno mali dobré úmysly, ale nemajú skúsenosti,” vyhlásil v RTVS odvolaný premiér Eduard Heger.  Ak sa však prezidentka rozhodne inak, bude to rešpektovať.

Denník HNonline však informuje, že „na stole“ je aj reálna možnosť úradníckej vlády. Ich zdroje dokonca hovoria aj to, kto by sa mohol ujať jednotlivých funkcií.

SaS RÁZNE: JASNÉ ZNEUŽITIE RTVS HEGEROM! Podporíme úradnícku vládu
Heger totálne zlyhal! Opozičná SaS sa pridáva k výzve Hlasu - SD a podporí úradnícku vládu. Strana na sociálnej sieti tvrdí, že dočasne poverený premiér Eduard Heger zneužil počas štvrtkového (4. 5.) vystúpenia verejnoprávnu televíziu, pretože v... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Premiér - ekonóm

Jedným z pravdepodobných je podľa HNonline viceguvernér NBS a uznávaný ekonóm Ľudovít Ódor. Ten ponuku, ktorú zvažuje, dostal už dávnejšie.

"Funkciu považujem za úradnícku, nie politickú,"skonštatoval pred časom. Aktuálne však je okolo celej situácie v paláci podľa neho ticho.

Ľudovít Ódor, foto: TASR

Sitnianski rytieri

Povesť hovorí, že keď bude na Slovensku úplne najhoršie, zjavia sa Sitnianski rytieri, ktorí pomôžu dať to tu do poriadku. Zdá sa, že prezidentka tiež čaká na takú chvíľu s vymenovaním tzv. úradníckej vlády. Možností na jej vymenovanie mala už totiž niekoľko, posledná bola pri chýbajúcej bezpečnostnej previerke ministra vnútra Romana Mikulca, ktorú si nechala posúdiť odborníkmi.

"Ak sa ukáže, že zákon bol porušený, je to jedna z možností, že pristúpim aj k vymenovaniu úradníckej vlády. Nechcem však predbiehať, najprv sa musím oboznámiť s protokolom a počkať si na výsledky správneho konania," povedala novinárom Čaputová 31. marca. Konštatovala, že si vypýtala protokol z kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Zuzana Čaputová pripustila vymenovanie úradníckej vlády! Na Ministerstve vnútra malo dôjsť k závažným porušeniam zákona
Ak by sa potvrdilo, že dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec porušil zákon a neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia, jednou z možností by bolo aj vymenovanie úradníckej vlády. Uviedla to prezidentka SR Zuzana... Čítať ďalej
31 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vlčan je málo, nech ide aj Budaj!

"Očakávam, že prezidentka Čaputová prijme jeho rezignáciu. Chcem však zdôrazniť, že odstúpenie Vlčana nestačí. V kauze dotácie nesie politickú zodpovednosť aj minister životného prostredia Ján Budaj. Hlas očakáva, že prezidentka pristúpi aj k jeho odvolaniu," uviedol Peter Pellegrini. "Kauzy ministrov, vrátane ministra vnútra Mikulca v plnej miere odhaľujú, že ich nezaújímajú ľudia a ich ťažká sociálna situácia, ale len osobné ekonomické záujmy a obohacovanie sa. Je čas vymenovať úradnícku vládu, ktorá zabráni týmto ľuďom zneužívať svoje politické postavenie na vlastné nemorálne ožobračovanie Slovenska," zdôraznil Peter Pellegrini.

FOTO@TASR, autor: Martin Baumann | Ján Budaj

Za odchod Budaja apelujú aj KDH a SNS 

Zatiaľ čo národniari apelujú na samotného Budaja, kresťanskí demokrati vyzvali prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby šéfovi envirorezortu odobrala poverenie.

"Slovenská národná strana vo vzťahu ku kauze ministra Vlčana apeluje aj na ministra Budaja a vyzýva ho, aby bezodkladne nasledoval príklad ministra a vzdal sa funkcie ministra životného prostredia," uviedla SNS. "Neexistuje štát, kde kamaráti v ministerských funkciách verejne pomáhajú firmám svojich blízkych," dodala strana.

Kresťanskodemokratické hnutie žiada prezidentku, aby odobrala poverenie ministrovi Budajovi. Zo zápisov a uznesení z 9. februára, kedy sa v Národnej rade SR konal Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie podľa KDH vyplýva, že minister Budaj klamal, keď tvrdil, že o firme ministra Vlčana Reko Recycling nevedel. "Ak minister Budaj tvrdí, že nevedel o tom, že firma Reko Recycling patrí jeho kolegovi Vlčanovi, tak klame alebo zavádza. A Samuel Vlčan by sa nemal zrieknuť len postu ministra, ale aj dotácie," dodalo KDH.

Heger sa nevzdáva: Žiadna úradnícka vláda! Viem najlepšie viesť Slovensko v kríze chaosu
Dočasne poverený premiér Eduard Heger si nevie predstaviť úradnícku vládu. Chce priviesť krajinu k predčasným voľbám ako premiér. Vo štvrtok to uviedol v mimoriadnom príhovore v RTVS. Priblížil, že pôjde do rokovaní s prezidentkou SR Zuzanou... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Na čo čáká prezidentka? Pellegrini jej adresuje výzvu
HLAS - sociálna demokracia považuje rezignáciu ministra Vlčana za zlyhanie vládnej politiky, ktorá nepomáha ľuďom a sustreďuje sa na politiku klientelizmu a korupcie. "Vlčan zlyhal pri riadení rezortu pôdohospodárstva. Ignoroval záujmy domácich... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik