Mikulcov rezort upratuje: Aká bude zmena mapy Slovenska?
16 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

O potrebe administratívnej reformy na Slovensku sa hovorí už niekoľko rokov. Rezort vnútra niekoľkokrát deklaroval, že na nej pracuje a prvý návrh je „na svete“. Ten ešte musí prejsť prerokovaním a schválením samospráv.

Potrebu tejto reformy ministerstvo vnútra argumentuje tým, že súčasné členenie nerešpektuje historické regióny. Zredukovať mieni aj počet okresov, pričom posledné slovo budú mať samosprávy.

Je možné, že po zmene vlády sa reforma konať vôbec nebude.

Ukazujeme, na čo prihliada súčasné členenie.

Chcú rešpektovať historické regióny

Podľa ministerstva vnútra súčasný systém nerešpektoval historicky dané regióny. Ako príklad uviedli región Spiša, ktorý je aktuálne rozdelený do Prešovského a Košického kraja. Takisto aj Šahy a Galanta by mali spadať pod jeden kraj.

V Košiciach pozor! Výluka rýchlodráhy
K mimoriadnej výluke električiek vo Valcovniach U. S. Steel Košice dôjde dnes od 8.00 do 13.00 h. Spoje náhradnej autobusovej dopravy budú zastavovať na električkových, respektíve na najbližších autobusových zastávkach. TASR o tom informovala... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

„Prekopané“ kraje

Ministerstvo vnútra navrhuje namiesto ôsmich krajov štyri, ktoré by neniesli názvy podľa krajských miest. V návrhu nájdete Východoslovenský (Košice), Severoslovenský (Žilina), Stredoslovenský (Banská Bystrica, Západoslovenský (Nitra) a Bratislavský.

Aliancia | Návrh nového rozdelenia krajov

Zredukovaný počet okresov

Aktuálne má Slovensko 79 okresov.

Nová reforma ráta so 46 okresmi, pričom napríklad okresy Komárno a Nové Zámky by sa zlúčili do jedného, no ako okresné mesto by pribudlo Štúrovo.

Aliancia | Návrh nového rozdelenia okresov

Nebude to tak rýchlo. A možno vôbec

O zámere realizácie tohto plánu boli zatiaľ informovaní zástupcovia samospráv, pričom rezort vnútra chce zohľadniť názory záujmových združení samospráv. Reforma preto bude uplatňovaná len pozvoľna a karty môže zamiešať ešte aj zmena vlády.

"Géniovia" manipulácie faktov
Mieru politickej demagógie a manipulácie dočasne poverenej vlády v takmer trvalej demisii je zjavne možné zvyšovať donekonečna. Na jednu z podôb tohoto "umenia" poukázal v statuse na sociálnej sieti Richard Raši zo strany HLAS. "Heger na... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Na čo prihliadali tvorcovia ostatnej reformy

Z podlhovastého tvaru územia Slovenska vyplýva potreba členiť ho predovšetkým vo smere západ — východ. Výrazné horské pásma na strednom Slovensku vo smere rovnobežiek si však vyžadujú členenie aj vo smere sever — juh. Rádovo vyrovnané vzdialenosti medzi stredom a okrajom regionálnych celkov možno dosiahnuť už pri troch až štyroch územných celkoch hierarchicky najvyššieho stupňa.

Členenie však musí rešpektovať popri regionalistických a historických aspektoch i požiadavky racionality vo vzťahu k výkonu verejnej správy v celkoch a malo by aj podporovať aj integritu územia celého štátu.

Na záver pár zaujímavostí

Najväčšia dĺžka medzi hranicami: 428,8 kilometrov - Záhorská Ves a Nová Sedlica

Najkratšia šírka medzi hranicami: 77,6 km - Orlov a Hosťovce nad Bodvou

Najkratšia vzdialenosť k moru: 361 km k Rijeke pri Jadranskom mori

Progresívny kult osobnosti
Kult osobnosti je neprirodzené zveličovanie vlastností a zásluh jednotlivca. Uplatňoval sa v ranom období vývoja ľudstva, v súčasnosti i v nedávnej minulosti v diktátorských režimoch s nízkou vzdelanosťou a chýbajúcou politickou kultúrou más.... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik