Progresívny kult osobnosti
14 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Kult osobnosti je neprirodzené zveličovanie vlastností a zásluh jednotlivca. Uplatňoval sa v ranom období vývoja ľudstva, v súčasnosti i v nedávnej minulosti v diktátorských režimoch s nízkou vzdelanosťou a chýbajúcou politickou kultúrou más. Zadajte si do vyhľadávača slovné spojenie "kult osobnosti" a ponúkne vám naozaj zvučné mená. Niektoré už len zo slušnosti k civilizovanosti aj nepublikovateľné. Spojené predovšetkým s tragickými periódami histórie spoločnosti.

Definícií slova osobnosť je po ruke hneď viac ako sto. Nepomýlim sa však, ak naznačím, že ide o otvorený súbor sociálnych kvalít ľudského indivídua, čiže osoby, ako sú jej názory, schopnosti, vrátane schopnosti vnímať, vcítiť sa, chápať, poznať, rešpektovať, učiť sa poznávať potreby iných a neodmietať ich, registrovať záujmy, mať nejaké morálne postoje a presvedčenie. A ešte to hlavné - osobnosť disponuje prirodzenou ľudskou autoritou, nie stranícky umelou, mocenskou, funkčnou, prefabrikovanou marketérmi, módnymi návrhármi a mainstreamom.

Kedy sa človek stáva osobnosťou

Ľudské indivíduum sa stane osobnosťou tým, že si nielen že osvojí spoločenské vzťahy, ale je aj ich spolutvorcom Že sa stane samostatne a vedome konajúcim subjektom a tiež nositeľom určitých sociálnych tendencií. Tu ide o skutočnú významnú a výraznú osobnosť, za určitých okolností aj o pozitívne vodcovskú osobnosť. Ak však človeku v akejkoľvek funkcii, hoci hneď aj v prezidentskej, niečo z uvedeného chýba, absentuje to v jeho mentálnej výbave, nejde o žiadnu osobnosť, ide tu o extrahovaný kult osobnosti. Na diaľku riadenú figúrku. Dosť často komickú, ak nemá dosah na politiku štátu, ak ale má, potom môže ísť o hromadenie až medzigeneračných a multiregionálnych ľudských tragédií. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko, v našej slovenskej domácej, ale žiaľ, už aj v zahraničnej politike máme celú plejádu mien, na ktoré si buď oni samé, alebo im na ne niekto z ľahko pomenovateľného zákulisia namotáva šerpu kultu osobnosti.

Slovenská Hlava XXII

Stranícka manifestácia na podporu "nadstraníckej" hlavy štátu je čistá Hlava XXII. Presne ako zo slávneho Hellerovho románu "nechoďte za mnou, keď tu som. A kedy? Vždy iba keď tu nie som." Podpredsedníčka strany marxistických ľavicových liberálov sa stala nadstraníckou hlavou štátu a na jej podporu zvoláva predseda strany marxistických ľavicových liberrálov masy. O nadstraníckosti tu nemôže byť ani to povestné "píp". Koho z toho viniť? Môžete si vybrať. Prezidentku, že takéto stranícke mítingy na svoju podporu ako podľa úpstavy nadstranícka hlava štátu pripúšťa, ak nie hneď víta a podporuje, alebo predsedu strany, ktorej bola (zjavne stále je) podpredsedníčkou, alebo sfanatizovaný stranícky adorantný dav, alebo všetkých dokopy, vrátane médií hlavného prúdu, ktoré sa nad touto súhrou kurióznych až absurdných politických okolností nijako nepozastavujú. Veď - napokon, sú to "osobnosti", nie?

Vždy, keď povstanú "osobnosti", treba sa mať na pozore

Nechajme bokom, že na Slovensku je taká boľševická tradícia, že za osobnosť sa vyhlasujú osobnosti samé. Samoobslužne. Inde je to na pleciach celej spoločnosti, aby posúdila, či nejaký ľudský symbol svojou prácou, konaním, vyjadreniami, atď. spĺňa predpoklady na to, aby ho spoločnosť, občania a napokon aj história štátu považovali za osobnosť. Pre mňa prezidentka nie je osobnosťou. S jej limuzínou, ochrankou, príjmom a vazalstvom iným straníckym či geopolitickým záujmom. Pre mňa je osobnosťou predavačka, matka troch detí, ktorá s nimi v živote nemôže zájsť do divadla či do kina, alebo na dovolenku, hoci "iba" domácu. Proste to nerieši. ona rieši, aby rodina nemala hlad. To je osobnosť Slovenska dnešných dní. Alebo osamelo žijúci dôchodca, ktorý má možno tri eurá na deň na všetko. Alebo mladá študentka vysokej školy, ktorá zvažuje, čo skôr si zaplatí - internát, alebo stravu, alebo učebnice, alebo dopravu do školy.

Našťastie

Našťastie, na najnovšie hry s pokusom o vytváranie kultu osobnosti na Slovensku z bezvýznamnej osoby sa už nemohlo dívať ani počasie. "Osobnosti", ktoré chceli vyhjadriť podporu "osobnosti", jednoducho rozohnal dážď. Aké symbolické - "osobnosti" rozpustila dažďová voda.

Podpora Čaputovej vybuchla! Progresívci akciu zrušili
Verejné stretnutie na podporu prezidentky sa ruší! Z podujatia na podporu Zuzany Čaputovej, ktoré na piatok (14. 4.) organizovalo Progresívne Slovensko (PS) nič nebude. Počasie sa totiž pravdepodobne rozhodlo, že hlavu štátu nepodporí. Predvolebná... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik