Napísať, že voliči sú totálne nasr...ní, je dnes už naozaj málo
26 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Ľudovo sa povie nasraní, uznám, že spisovnejšie a aj civilizovanejšie vyznieva, ak sa napíše frustrovaní. Ide o stav, v ktorom ak je nejaká dôležitá potreba síce vzbudená, no jej uspokojeniu sa kladie do cesty ťažko prekonateľná alebo neprekonateľná prekážka. Nuž a presne to sa týka vládnej moci, ktorá už vôbec nie je opretá o vôľu voličov. Možno iba ak o plot americkej ambasády.

Ústa majú plné "mandátu", pritom nám vládne predseda strany bez akéhokoľvek mandátu. Tvária sa ako majitelia Zemegule ale oni sa nielen tvária, ale aj sa tak správajú. Lenže, tá "zemeguľa" patrí aj nám, voličom. Treba im to pripomínať neustále, lebo oni z nejakých absurdnmých príčin nadobudli presvedčenie, že aj my im patríme. Že máme nemyslieť, ale súhlasiť so všetkým, čo vymyslia oni. Inak šírime propagandu a hoaxy, ak dávame najavo to, čo práve nie je produktom ich hláv.

Najskôr prieskum v číslach

Voľby by v marci vyhral Smer-SD so ziskom 17,6 percenta. Aj druhá priečka patrí iným, ako vlastníkom "mandátu". Konkrétne Hlasu-SD so 17,1 desatinou percenta. Tretí stupienok veľmi jasne vyjadruje, kam a prečo sa voliči doterajších koaličných strán presunuli. Aj tí už totiž majú po krk psychopatov a drzých arogantných flákačov s veľkými hubami, no žiadnymi skutkami pre občanov. (Myslené "genderovo", teda, nielen v mužskom rode.) A bronz tak pripadá nateraz Progresívcom so ziskom 12, 1 desatina percenta. Zemiaková medaila - štvrté miesto, tú má na krku Hnutie Republika s jeho  takmer desiatim percentami. No, pre presnosť - bez štyroch desatín.

Kazatelia, vlastníci pravdy a iní exoti sú mimo zvoliteľnosť

Platí to samozrejme ako pre zázrak zvaný Remišová, tak aj zjav menom OĽaNO. No a ešte úkaz pod menom Aliancia. Tesne na hrane zvoliteľnosti, teda s odchýlkou okolo päť percent sa pohybuje dominantný zvyšok politického spektra od Kollárovcov, cez Hegerovcov, Sulíkovcov až po Dankovcov. Potom prieskum vykazuje už iba zúfalcov.

Čo nám z toho vyplýva?

Môžeme začať odzadu. Ak by po voľbách nastal zúfalý pokus pozliepať do koalície tých, čo sa prešmykli cez hranicu parlamentnej zvoliteľnosti, išlo by naozaj o zúfalú x-koalíciu, ktorej dni by boli zrátané už dňom podpisu koaličnej zmluvy a to si ešte predstavte, že by v nej musela spolu fungovať dvojica SaS a OĽaNo, čo je, kým je vlastníkom eseročky OĽaNO Matovič, prakticky nerealizovateľné. A aj keby hneď zas, ako to má vo zvyku otočil a dal najavo, že sa rád pre moc a účasť na nej obetuje a zbratá hoci aj so Sulíkom, predseda SaS popri svojich nedostatkoch má charakter aspoň v tom, že čo raz povie, toho sa drží. A už neraz povedal, že "s Matovičom už nikdy viac".

Bez Hlasu a Smeru to nepôjde nijak

Iba ak rýchlo k ďaľším predčasným voľbám. Stačí si pozrieť prehľad poslaneckých mandátov. Strana Smer-SD by mala podľa prieskumu Focusu v Národnej rade SR 33 kresiel, Hlas-SD 32, Progresívne Slovensko 23. Republika by získala 18 kresiel, Sme rodina 14 a KDH 11 miest v parlamente. SaS by získala desať a Demokrati deväť kresiel, ak, pravda, by sa preškriabali. Ak nie, ešte voac bude všetko na ramenách Hlasu a Smeru. Ak by sme rýdzo teoreticky zvažovali holú matematiku, Hlas, Smer a Republiky by mohli vládnuť s pohodlnou parlamentnou väčšinou, avšak, pri dosahovaní ústavnej väčšiny pri prijímaní ústavných zákonov by potrebovali tichého a hlavne rozumného spoločníka. Tu si môžete vyberať z Kollárovej famílie, lebo tá sa určite prihlási k podielu na moci a benefitom s ním spojenými, alebo, pri prehnanej predstavivosti, by mohlo k ústavnej väčšine dopomôcť aj Šimečkovo PS.

Dohoda bude existenčne nevyhnutná

Je najvyšší čas prestať sa vymedzovať, kto s kým nie. A naopak, je najvyšší čas, aby politické strany, ktoré to so Slovenskom naozaj myslia a nielen delkarujú "dobre", prestali ak už aj nie so vzájomným osočovaním, tak aspoň s nevraživou nekomunikáciou. Je to vlastne výzva tak pre Hlas ako aj Smer a tiež pre ich voličov, aby konečne pochopili, že jeden bez druhého skončia obaja nanajvýš tak v silnej opozícii. Treba sa spoľahnúť na to, že ostrieľaný politik Fico, ale tiež nie neskúsený politik Pellegrini uznajú, že prišiel čas upozadiť vzájomné animozity, na ktoré možno majú dôvody a predovšetkým, naviesť svoje lode na dobrý politický kurz. Taký nejaký, ktorý dá občanom aj trochu perspektívu. Manželstvo Hlasu a Smeru z rozumu nemusí prekypovať práve láskou, stačilo by rešpektovanie sa. A to vo svetle najnovšieho prieskumu Focusu je pre Slovensko a nadchádzajúce voľby priam existenčne nevyhnutné. Verte, takýto vzťah by mal silný synergický efekt.

Keby boli aspoň nemí, keď už sú hluchí a slepí
Na Ukrajine sa tento rok musí niečo stať. Vedia to všetci, Od Zelenského cez Brusel a Washington až po Putina. Vie to NATO, vie to CIA, vedia to tajné služby Ukrajiny i Ruska SBU a SVR, vedia to aj Prigožinovi Wagnerovci. Vie to Čína, Brazília a... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik