Keby boli aspoň nemí, keď už sú hluchí a slepí
26 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Na Ukrajine sa tento rok musí niečo stať. Vedia to všetci, Od Zelenského cez Brusel a Washington až po Putina. Vie to NATO, vie to CIA, vedia to tajné služby Ukrajiny i Ruska SBU a SVR, vedia to aj Prigožinovi Wagnerovci.

Vie to Čína, Brazília a India. Lenže, nevie o tom ani Naď, ani Káčer, ani Čaputová. Ani Remišová a ani Heger a to je prekliatie Slovenska v jeho najbližšej budúcnosti. Nevedomosť hlupákov. Samozvaných „pukov sveta“.

Svet hlupákov je maličký

Mnohí vojenskí analytici – a aj v USA – napríklad Sean Bell , bývalý analytik CIA, dnes podplukovník vo výslužbe, vidia, čo tí naši, všetkého schopní a najmä iniciatívne úslužní, nevidia.

Ruské vojenské sily sa presúvajú a pozornosť Moskvy sa obracia z útoku na obranu v rámci prípravy na očakávanú protiofenzívu Ukrajiny. Tempo vojenských útokov Ruska na Ukrajinu sa v posledných týždňoch výrazne spomalilo, údajne viac ako o 80 percent v porovnaní s ešte nedávnou minulosťou. A Ukrajine dochádza dych oveľa výraznejšie, ako je si ochotný Zelenskyj s Naďom a spol priznať.

Už za hranicami sa začína používať rozum

Ak vynecháme Balkán a pre mnohých takzvanú „spornú“ zahraničnú politiku Maďarska, potom nemožno ignorovať fakt, že z Rakúska zaznieva silný hlas za rokovania o ukončení konfliktu. Nemôžeme ignorovať ani to, že v Bruseli nebol schválený návrh na ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny muníciou, za ktorý tak nadšene lobovali napríklad naši pajáci. Jednoducho – racionálno im zavrelo ústa. Bruselské „konšpirátorske a dezolátske“ racionálno. Ak by niekto takýto názor odporu voči Naďovsko – Čaputovskému militaristickému fanatizmu prejavil u nás na Slovensku, náš mainstream ho rozdupe. Takto nič. Po dlhom čase konečne dal Brusel najavo tajtrlíkom z Bratislavy, že to naozaj, ale že naozaj preháňajú s tým svojim podliezaním.

Únava z vojny

Wagnerova skupina žoldnierov stále bolestivo pomaly operuje na severe Bachmutu, Prigožin čoraz viac verejne karhá Putina, ten ho zas odmieta naďalej vyzbrojovať. Ruská armáda sa snaží nahradiť obrovské straty a má nedostatok konvenčnej munície a nápadov. Ľudia v Putinovom okolí čoraz viac tlačia na otvorenie skladov s taktickou jadrovou technikou. Zelenskyj vrhá tisíce vojakov na smrť a sníva o ofenzíve, ktorá by mu zabezpečila zisk Krymu (ako jedinú podmienku znovuzvoliteľnosti) a návrat Ruskom anektovaných oblastí. Kým ma najrôznejších Naďov za hranicami a celé Poľsko k tomu, snívať môže. Ak však má Ukrajina oslobodiť svoje územie, akákoľvek ofenzíva musí byť rýchla a rozhodná, aby sa využilo evidentné vyčerpanie ruskej armády.

Čoraz viac štátov podporuje mierové riešenie

Aj preto je západná vojenská podpora čoraz krehkejšia, samozrejme, okrem 51. štátu USA – Slovenska. Už teraz sa ale vo všeobecnosti zo strany tých rozmýšľajúcejších objavujú náznaky, že dodávky inteligentných zbraní sú v najlepšom prípade obmedzené a v "najhoršom" prípade sa blížia ku koncu. Okrem toho má Čína rastúci vplyv na Rusko a nebude chcieť, aby sa vojna naťahovala s rastúcim rizikom neúmyselných následkov. Je cítiť evidentnú nechuť Západu predĺžiť vojnu, o ktorej každý rozmýšľajúci človek vie že Ukrajina ju nedokáže vyhrať a Rusko ju nemôže prehrať.

Vízia, ktorú hlupáci z „malomesta“ odmietajú vidieť

Obe strany pravdepodobne skončia tento rok vyčerpané, možno s revidovanou frontovou líniou, ale vo virtuálnej patovej situácii, pretože ani jedna strana nebude mať zdroje – mužov ani materiál – na uskutočnenie rozhodného kroku. A tu už bude Západ stáť pred nevyhnutnosťou voľby - pokračovať v podpore dlhotrvajúceho konfliktu s ubúdajúcimi zdrojmi, čo riskuje uprednostňovanie ruskej dlhodobej stratégie - alebo vyvinúť tlak na obe strany, aby sa definitívne zabezpečil koniec krviprelievania a zamerali sa na obnovu. Iba včasný mier by mohol byť poslednou kapitolou tohto konfliktu.

Tri opice – hluchá, slepá a nemá by však museli konečne precitnúť – a to aj tie naše.

Minister obrany Naď a György Gyimesi si nič nedarovali! Naď napísal Gyimesiovi, že je šrot! (FOTO)
Minister obrany Naď a György Gyimesi si nič nedarovali! Naď napísal Gyimesiovi, že je šrot! Ten mu odkázal, že: "môže byť, mňa nevyrobili na ambasáde". Hádka sa strhla na sociálnej sieti. György Gyimesi, poslanec NR SR sa do parlamentu v roku 2020... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik