Nohavica mieri na Slovensko pomôcť! A JE ZLE
25 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Týždeň po tom, čo historickú Banskú Štiavnicu zasiahol rozsiahly požiar a zničil niekoľko historických budov, ktoré sú zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO, sa mnohí Česi snažia slovenskému mestu pomôcť a k jeho obnove sa chcú pripojiť aj experti z Národného múzea. Mesto oznámilo, že sa mu prostredníctvom koncertu bez nároku na honorár rozhodol pomôcť aj pesničkár Jaromír Nohavica. A bolo zle. „Podporovateľ Putina,“ ukazujú na Nohavicu niektorí obyvatelia stredoslovenského mesta a odmietajú jeho pomoc, informujú české Parlamentní Listy.

Pomoc z Česka

Rozsiahly požiar zasiahol Banskú Štiavnicu minulú sobotu a zničil tamojšie historické budovy, ktoré sú zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Plamene zasiahli turistickú atrakciu Banka lásky a následne sa rozšírili aj na Slovenský banský archív, budovu základnej umeleckej školy či budovu známu ako Berggericht, kde sa nachádza mineralogická expozícia. Zhorieť mali podľa ministerky kultúry Natálie Milanovej strechy piatich národných kultúrnych pamiatok a zasiahnutých malo byť osem historických objektov. Predbežné odhady škôd sú v miliónoch eur.

Poničenému slovenskému mestu ihneď prišiel prísľub pomoci z Česka a prezident Petr Pavel v rámci nedeľného telefonátu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou ponúkol aj pomoc českých reštaurátorov pri obnove zničených či poškodených pamiatok.

"Vidím možnosť spolupráce pri obnove budov, ktoré samy o sebe predstavujú historické pamiatky, predovšetkým historických krovov," uviedol Pavel podľa ČTK a český minister kultúry Martin Baxa do susednej krajiny povolal generálneho riaditeľa českého Národného múzea Michala Lukeša.

Heger s Naďom mieria k požiaru v Štiavnici! Situácia je VÁŽNA (Galéria)
Na miesto rozsiahleho požiaru v Banskej Štiavnici, ktorý v centre mesta vypukol v sobotu dopoludnia, budú okamžite nasadení aj príslušníci Ozbrojených síl SR. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR. "Okrem vojenských... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Experti z Národného múzea by sa do záchranných prác v Slovenskom baníckom múzeu mali zapojiť už od pondelka 27. marca, informoval server iDnes.cz .

Pomoc od Nohavicu? Banskoštiavničania sa predviedli!

Finančný dar desať miliónov korún plánuje na rekonštrukciu poškodených budov na Slovensko poslať aj pražský magistrát a mesto sa chystá finančne podporiť aj pesničkár Jaromír Nohavica.

Prvý veľký benefičný koncert na podporu poškodených budov v centre Banskej Štiavnice obstará folková legenda Jaromír Nohavica. V Banskej Štiavnici vystúpi bez nároku na honorár a výťažok z koncertu tak pôjde na dobrú vec,“ informovalo mesto na svojom facebookovom profile s tým, že vstupné na koncert uskutočnený 27. apríla bude vo výške 30 eur.

Mnohí obyvatelia stredoslovenského mestečka však namiesto vďaky za túto formu pomoci neskrývali, že by boli radšej, keby k nej vôbec nedošlo a mesto ju odmietlo.

„Tak podporovateľ Putina nám nevadí – smutné,“ okomentoval jeden z facebookových prispievateľov plán na Nohavicov benefičný koncert v meste.

 

„Už vám po streche behá neonacista, teraz proruský troll, uvidíme, čo bude ďalej…“ padlo následne od ďalšieho rozhnevaného občana.

 

„Mala som ho rada, len keď som zistila, že bol pri ŠtB, potom dostal vyznamenanie od Putina, a ešte je na to hrdý, tak u mňa klesol na dno. Ja by som nikdy nechcela, aby tu – zvlášť po tom požiari – vystúpil a je jedno, či zadarmo. Tu ide o princíp,“ odmietla potom Nohavicovu podporu jedna z obyvateliek mesta Banskej Štiavnice.

 

„Predskokani budú Alexandrovci?“ znieslo sa potom.

 

A do diskusie dorazila aj koláž, ktorá známu Nohavicovu pieseň upravovala na: „Keď ma brali za Rusáka…“

 

Niektorí obyvatelia však pomoc českého pesničkára naopak ocenili. „Úžasné gesto od úžasného speváka. Ďakujeme,“ zaznelo a v podobnom duchu sa pripájali aj ďalší komentujúci.

 

Mesto potom už pre istotu uistilo, že sa nabudúce dostane možnosť podporiť jeho obnovu aj tým, ktorí Nohavicovej tvorbe neholdujú. "Pripravujú sa aj ďalšie akcie so slovenskými umelcami," oznámilo. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

NA ZAPLAKANIE! Dráma v Banskej Štiavnici sa zhoršuje
Požiar v Banskej Štiavnici sa rozšíril na viacero objektov, zasahujú už aj vojaci. Z múzea a banského archívu pre požiar odnášajú vzácne predmety. V Banskej Štiavnici hasiči naďalej pokračujú v hasení rozsiahleho požiaru, ktorý vypukol v centre... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik