NA ZAPLAKANIE! Dráma v Banskej Štiavnici sa zhoršuje
18 | 03 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Požiar v Banskej Štiavnici sa rozšíril na viacero objektov, zasahujú už aj vojaci. Z múzea a banského archívu pre požiar odnášajú vzácne predmety.

V Banskej Štiavnici hasiči naďalej pokračujú v hasení rozsiahleho požiaru, ktorý vypukol v centre mesta v dopoludňajších hodinách. Plamene sa z historickej budovy rozšírili aj na ďalšie objekty, požiarisko je momentálne rozdelené na štyri zásahové úseky. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

"Vzhľadom na rozsah požiaru bol na mieste zriadený riadiaci štáb. Na miesto smerujú zisťovatelia príčin vzniku požiaru z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR," uviedla Križanová.

Sú nasadení aj vojaci 

Na miesto rozsiahleho požiaru boli okamžite nasadení aj príslušníci Ozbrojených síl SR. Informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR. Na miesto prichádza ďalších 80 vojakov na pomoc s potrebnými prácami.

"Okrem vojenských hasičov budú nasadení aj vojaci, ktorí budú pomáhať s vynesením dokumentov z miestneho archívu a kultúrnych pamiatok z neďalekého múzea pre prípad, že sa požiar rozšíri," uviedol rezort obrany. Na miesto udalosti smeruje dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

Samospráva Banskej Štiavnice prostredníctvom sociálnych sietí požiadala občanov o pomoc pri vynášaní diel z Galérie Jozefa Kollára na Nám. sv. Trojice.

Ľútosť nad ničivým požiarom vyjadril aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter. "Obľúbená návštevnícka destinácia, náš partnerský projekt, dnes smútok v srdci. Hlavne, aby sa nikomu nič nestalo, a ďakujem hasičom," uviedol na sociálnej sieti.

Z múzea a banského archívu pre požiar odnášajú vzácne predmety

Z inštitúcií v centre mesta odnášajú a zachraňujú vzácne predmety. S vynášaním dokumentov či obrazov pomáhajú aj dobrovoľníci či hasiči.

Ako na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo životného prostredia SR, požiarom v historickom centre mesta sú ohrozené aj budovy Slovenského banského múzea. Zamestnanci múzea vykonávajú v spolupráci s dobrovoľníkmi neodkladné záchranné a evakuačné práce. Vzácne predmety zachraňujú aj z priestorov požiarom zasiahnutého Slovenského banského archívu.

Situáciu v meste monitoruje a rieši aj Okresný úrad Banská Štiavnica. "Zabezpečujeme priestory na uskladnenie všetkých vecí, ktoré sa vynášajú von. Na okresnom úrade máme priestory, ktoré sa pripravujú pre archív," uviedla pre TASR vedúca odboru krízového riadenia úradu Emília Garajová.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia. Postupne sa rozšíril na ďalšie budovy v centre mesta. Požiarisko je v súčasnosti rozdelené na štyri zásahové úseky. Na mieste zasahujú desiatky profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.

Heger s Naďom mieria k požiaru v Štiavnici! Situácia je VÁŽNA (Galéria)
Na miesto rozsiahleho požiaru v Banskej Štiavnici, ktorý v centre mesta vypukol v sobotu dopoludnia, budú okamžite nasadení aj príslušníci Ozbrojených síl SR. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR. "Okrem vojenských... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik