PRIESKUM Dôvera vo vládu a parlament je HISTORICKY NAJNIŽŠIA!
25 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

 Z národného prieskumu Eurobarometer, ktorí robili na vzorke 1 004 ľudí, vyplýva, že dôvera v slovenskú vládu a parlament je historicky najnižšia. Slováci hodnotia situáciu v krajine ako zlú. V dôvere k EÚ sa dostávame na spodok rebríčka, informovala RTVS vo svojom spravodajstve.

Nedôvera k EÚ narastá

Väčšina Slovákov je naklonená proeurópskym hodnotám a asi 56 percent opýtaných nechce byť mimo Únie. No zároveň narastá nedôvera k EÚ. Pociťuje ju asi tretina Slovákov. „V prvom rade to vnímame ako zlú správu pre Slovensko, zlú správu pre Európu. Možno dobrú správu pre mocnosti, ktoré nemajú veľmi pozitívne záujmy o dobrý rozvoj Slovenska,“ uviedol Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Faktormi sú pandémia invázia, vláda, ktorá je dnes v demisii, to ako naložila s dôverou, ktorú jej dali občania a zjavne nenaplnila ich očakávania. Prejavilo sa to v presahu na samotné európske inštitúcie,“ vysvetľuje sociológ Martin Slosiarik.

Ak to takto pôjde ďalej, môže to mať podľa sociológa následky. „Ani vo Veľkej Británii si nikto nemyslel, že to môže dopadnúť tak, ako to dopadlo. Môže dôjsť k tomu, že nakoniec sa nájde 350-tisíc ľudí, ktorí podpíšu petíciu, na základe ktorej vyhlásia referendum. A potom zrazu môžeme byť prekvapení,“ upozorňuje Slosiarik.

Výsledky prieskumu ukázali nárast negatívneho vnímania EÚ, ako aj rozšírenosti názorov, že by Slovensko dokázalo budúcnosti čeliť lepšie, ak by bolo mimo EÚ. "Zároveň vidíme rastúcu polarizáciu EÚ podporných a EÚ odmietavých postojov. Nárast negatívneho sentimentu sa premieta aj do dôvery k EÚ a jej inštitúciám," skonštatovala eurokomisia. Podotkla, že v porovnaní so Slovenskom je medzi obyvateľmi EÚ vnímaná Únia pozitívnejšie.

Advokát Magál: Čaká nás obrovská blamáž na medzinárodnej úrovni (VIDEO)
Advokát Dušana Kováčika upozorňuje na fakt, že ak Ústavný súd v kauze jeho klienta nerozhodne správne, Slovenskú republiku čaká v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) obrovská medzinárodná blamáž. V pondelok, 20. marca... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Dôvera vláde a parlamentu je historicky najnižšia!

Viacerí nie sú spokojní ani s tým, aká je situácia na Slovensku. Hodnotia ju ako zlú. Dôvera v slovenskú vládu a parlament dosahuje historické minimá. Verí im 14 percent ľudí. V porovnaní s ostatnými krajinami EÚ sme najpesimistickejší.

„To, čo vidíme dnes, je koktail rôznych príčin. Stále sú to tie témy – ceny, životná úroveň, ceny energie, inflácia. Veľmi do toho vstupuje celková nespokojnosť s politickou situáciou,“ ozrejmila sociologička Oľga Gyárfášová.

Prieskum tiež ukázal, že Slováci ako problém nevnímajú tému migrácie, ochranu prírody a klimatické hrozby.

Nohavica mieri na Slovensko pomôcť! A JE ZLE
Týždeň po tom, čo historickú Banskú Štiavnicu zasiahol rozsiahly požiar a zničil niekoľko historických budov, ktoré sú zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO, sa mnohí Česi snažia slovenskému mestu pomôcť a k jeho obnove sa chcú pripojiť aj... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik