Advokát Magál: Čaká nás obrovská blamáž na medzinárodnej úrovni (VIDEO)
24 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Advokát Dušana Kováčika upozorňuje na fakt, že ak Ústavný súd v kauze jeho klienta nerozhodne správne, Slovenskú republiku čaká v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) obrovská medzinárodná blamáž.

V pondelok, 20. marca z úst bývalých policajtov Košča a Švarca na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici odznelo niekoľko veľmi zásadných vecí, ktoré absolútne spochybňujú výpovede multikajúcnikov Bernarda Slobodníka a Petra Petrova. Z ich výpovedí tiež vyplynulo, že v prípravnom pojednávaní kauzy Očistec nehovoril pravdu ani svedok Igor Matovič.

V štúdiu u Mimi Šramovej advokáti Dušana Kováčika Erik Magál a Jakub Križan poukázali aj na fakt, že prokurátor Šurek by sa mal objektívne zaujímať aj o množstvo ďalších faktov, pričom ani Švarc, ani Koščo nie sú k výpovediam nijako nútení. Advokáti tiež objasnili, v čom Špeciálna prokuratúra zavádza vo vzťahu k ESĽP.

„Dôveryhodný“ Slobodník

„Boli vypočúvaní svedkovia, bývalí príslušníci NAKA páni Koščo a Švarc s tým, že tam odzneli viaceré okolnosti, ktoré nie že znížili vierohodnosť pána Slobodníka, ale oni ju doslova vylúčili,“hovorí Erik Magál. Ten vysvetľuje, že obaja, aj Koščo, aj Švarc ozrejmili doslova šokujúce skutočnosti o tom, že Slobodník nehovoril pravdu. Ako príklad Magál uvádza až okolo 15 stretnutí kajúcnika Slobodníka  Igorom Matovičom (OĽaNO).

„Pričom Igor Matovič v prípade Očistec vypovedal, že tie stretnutia boli tri a prebiehali až po vražde Jána Kuciaka. V pondelok sme sa dozvedeli, že ich bolo až 15 a prebiehali ešte pred vraždou, od 2017-teho,“ vymenúva Magál a dodáva aj 20 Slobodníkových stretnutí s novinárkami Tódovou (Denník N), Petkovou (Zastavme korupciu) a Dőmeovou (Aktuality), cez ktoré si mal zabezpečovať určitú mediálnu imunitu, keďže publicita mu veľmi nevyhovovala. Navyše Slobodník im odovzdával aj služobné informácie.

Kauza očistec

Prokurátor v tejto kauze v novembri 2020 žiadal väzbu pre tieto osoby:

Tibor Gašpar - bývalý policajný prezident
Róbert Krajmer - bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA
Marián Zetocha – bývalý šéf odboru podpory riadenia NAKA
Peter Hraško – bývalý šéf NAKA
Milan Mihálik – zástupca šéfa národnej finančnej jednotky NAKA
Ivan Bobocký – referent expozitúry NAKA-Západ
Martin Fleischer – bývalý riaditeľ ekonomického odboru ministerstva vnútra
Bernard Slobodník – bývalý šéf národnej finančnej jednotky NAKA

Kauza Očistec: Sudca včera vypočul Tibora Gašpara a spol., jeden z obvinených sa priznal
Akcia NAKA pod názvom Očistec má očistiť políciu od živlov, ktoré v nej niekoľko rokov miesto ochrany zákona sami páchali trestnú činnosť. A to tú najzávažnejšiu. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Slobodníkovo GPS

„Slobodník pod prísahou, ako svedok na pojednávaniach s Kočnerom v lete 2022 prezentoval, že do auta mu bolo zariadenie GPS nasadené nejakými neznámymi osobami a že bol prenasledovaný. Keď sa toto zariadenie našlo, šiel vypovedať na úrad inšpekčnej služby a tam sa tváril, že nevie, kto mu to tam dal a že je prenasledovaný,“hovorí Magál, podľa ktorého je zrejmé, že na úrade inšpekčnej služby došlo k spusteniu fiktívneho trestného konania.

Jakub Križan dopĺňa, že zariadenie do auta na Slobodníkov príkaz inštalovali práve Koščo a Švarc. Z ich výpovexí vyplynulo, že Slobodník si od nich pýtal informácie, ktorými mu pred jeho výpoveďami mali „oživiť pamäť“.

O čo šlo na stretnutiach s Matovičom

„Švarc sa vyjadril, že sa to malo týkať riešenia trestných vecí, v ktorých mal byť podozrivý Matovič. Nešlo len o vynášanie informácií, ale možno aj o nejakú pomoc,“ myslí si Križan s tým, že práve to by malo byť predmetom ďalšieho vyšetrovania. Podľa právnika bude zaujímavé sledovať, ako bude s informáciami nakladať prokurátor a či bude vyšetrovanie ďalej pokračovať. Podľa svedkov si Slobodník mal vyhotovovať kópie listinných dôkazov, cez ktoré mohlo dôjsť k vynášaniu zo spisov.

Zdroj foto: FB/Karol Farkašovský
Výhražný prokurátor Šurek

Advokát Magál tvrdí, že pred pojednávacou miestnosťou sa vo vzťahu ku Koščovi a Švarcovi prokurátor Šurek vyjadroval pomerne výhražným spôsobom.

„Vyjadril sa v tom zmysle, že vznik tej nahrávky bude predmetom preverovania a tiež to, prečo sa v minulosti k takejto nahrávke svedkovia nevyjadrili,“ hovorí Magál, ktorého tiež zaujíma, či bude predmetom Šurekovho preverovania aj Matovičova krivá výpoveď, Slobodníkovo klamstvo o GPS zariadení a vynášaní zo spisov mainstreamovým novinárom.

„Z tohto vyjadrenia pána Šureka sa ukázalo, čo znamená strata objektivity a nestrannosti, kde prvé, čo pána Šureka zaujímalo, bolo preverovanie Košča a Švarca, ktorí spochybnili Slobodníka, ale vôbec sa neprezentoval tým, že by chcel preverovať nejaké podozrenia vo vzťahu k Matovičovi, či Slobodníkovi,“ hovorí Magál.

Rýchla správa: Polícia žiada väzbu pre advokáta Adama P. obvineného z vraždy D. Tupého
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal prokurátorovi podnet na väzobné stíhanie advokáta Adama P. obvineného z vraždy Daniela Tupého. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Mainstream inak nemôže

Križan si myslí, že mainstreamové médiá, keďže vyjadrenia sa týkajú aj ich autoriek, sa inak, ako že výpovede týchto svedkov sú čudné, ani vyjadrovať nemôžu.

„Oni už dávno prestali objektívne informovať o tom, čo sa deje, verejnosti vyslovene podsúvajú to, čo si ľudia majú myslieť a nie to, čo sa reálne udialo na pojednávaní,“poznamenáva Križan s tým, že napríklad v Denníku N nenájdete skutočnosti, ktoré sa týkali práve tohto denníka, zároveň výpovede Košča a Švarca ukazujú v úplne inom svetle.

Monika Tódová. FOTO TASR - Martin Baumann

Nie sú to žiadni kajúcnici

Križan poukazuje na fakt, že ani Košč, ani Švarc nepotrebovali vypovedať kvôli nejakým svojim výhodám – neboli stíhaní, nevypovedali pod nátlakom, len boli Slobodníkovými spolupracovníkmi, vierohodnosť ich výpovede nie je nijako spochybniteľná. Právnik tiež nechápe, že v prípade jednej nahrávky je dôležité, odkiaľ je, no nie je dôležitý obsah, no v inom prípade je to naopak a pripomína nahrávky Fica na chate.

Nátlak na svedkov funguje

Potvrdil ho na ŠTS svedok Švarc, ktorý musel odísť zo svojich pracovných pozícií, pretože jeho nadriadeným sa nepáčil fakt, že jeho výpovede nepotvrdzujú výpoveď Bernarda Slobodníka. Dôveryhodnosť týchto svedkov dosvedčuje fakt, že na stretnutia s Matovičom viezli Slobodníka práve Švarc s Koščom.

So Spišiakom asi šliapli do...
Toto mainstreamu naozaj nevyšlo. Vmanipuloval Michala Šimečku z Progresívneho Slovenska do aktivít, ktoré môžu byť pre progresívnych liberálov veľmi neproduktívne. Myslí si to v statuse na sociálnej sieti politológ Jožo Lenč. "Progresívne... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Úplatok Kováčikovi

V pondelok na ŠTS odznela úplne iná verzia o odovzdaniu úplatku ako tá, ktorú Slobodník prezentoval dávnejšie. Podľa Magála sa líšila ako v spôsobe odovzdania, tak aj vo výške sumy úplatku pre Kováčika. Účastníkom stretnutia, na ktorom mal byť úplatok odovzdaný bol aj svedok Šafárik, ktorý sa v pondelok jednoznačne vyjadril, že nepostrehol také udalosti, aké Slobodník popisoval. Ten ich vyprevádzal, no nevšimol si, že by si čokoľvek odovzdávali.

„Aj to len dokazuje, že tá skutková a dôkazná situácia je okrem tých výpovedí Košča a Švarca úplne vyvrátená,“ dodáva Magál. Podľa Križana ďalší svedok Peter Petrov však priniesol verziu, že úplatok bol odovzdaný nie v nemocnici Milosrdných bratov, ale v Modrom kostolíku, čo príbehu rozhodne nepridáva na dôveryhodnosti.

Tigrova úloha v celej kauze

Peter Petrov, prezývaný Tiger je ďalší z „multikajúcnikov“ v niekoľkých kauzách.

„Je potrebné si uvedomiť, že Peter Petrov nie je štandardný svedok. Pán Petrov je osoba, čo už je v súčasnosti dokázané, pôsobila v NAKA ako informátor. Informácie mal donášať viacerým vyšetrovateľom,“ vysvetľuje Magál. Petrovovu úlohu v NAKA popísal nedávno bývalý operatívec Kaľavský, podľa ktorého sa práve u Petrova schádzali informácie, z čoho Petrov ťaží.

Križan vysvetľuje, že Petrov si mnohých rôznymi službami a výpomocou akoby zaviazal k loajalite, čím si v NAKA vytvoril veľmi silný vplyv a niektoré vyšetrovania sa od neho stali doslova závislými.

„Pokiaľ niekto získa takúto pozíciu, že od neho závisí množstvo trestných konani, už je to nebezpečné,“ doplňuje Križan.

Čaputová, či Heger ako z rozprávky (GALÉRIA)
Viete si predstaviť, ako by vyzerali naši vládni, opoziční, či všeobecne politickí predstavitelia, keby si ich tváre požičali do niektorej Disneyovky? Keďže zvlášť v tejto „dobe niekoľkých kríz“ potrebujeme úsmev a láskavý humor asi najviac,... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Špeciálna prokuratúra o ESĽP zavádza

Podľa advokáta Križana, Špeciálna prokuratúra sa na adresu Európskeho súdu pre ľudské práva v médiách niekoľkokrát vyjadrila spôsobom, že ESĽP má len veľmi konkrétne vyjadrenia k individuálnym prípadom.

„Toto je veľké zavádzanie verejnosti, rozsudky ESĽP majú zásadný výkladový charakter a členské štáty Rady Európy majú tú judikatúru dodržiavať,“ vysvetľuje Križan.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik