BLANÁR: Nie je už aj americký minister "PROTIVOJNOVÝM ŠTVÁČOM"?
25 | 03 | 2023 I Ladislav Kováčik

Podpredseda Národnej rady SR a Smeru-SD Juraj Blanár sa na svojom facebooku tentokrát vyjadril k otázke Kosova. Zároveň dal do pozornosti vyjadrenie amerického ministra zahraničných vecí, ktorý povedal, že vojna na Ukrajine sa musí skončiť diplomaciou.

Vláda je schopná čohokoľvek

Blanár vo svojom príspevku konštatoval, že nezávislé Kosovo vzniklo v rozpore s medzinárodným právom, na čom podľa neho nič nezmení ani to, ktoré štáty ho uznali. Pripomenul, že Slovensko spolu s ďalšími štyrmi štátmi Európskej únie Kosovo neuznali. Avšak pokiaľ ide o súčasnú dočasne poverenú vládu Slovenska, Blanár konštatoval, že tá, spoločne s prezidentkou, ktorá jej všetko odobrí, je podľa neho schopná čohokoľvek.

Blanár ďalej reagoval na slová amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, ktorý si myslí, že to, že sa aktuálne Srbsko a Kosovo snažia o normalizáciu vzťahov - pričom ich dohodu sprostredkovala Európska únia - by malo podnietiť päť štátov, ktoré ešte nezávislosť Kosova neuznali, aby tak urobili. Blanár považuje takéto vyjadrenie za „hrubú manipuláciu“, pretože Srbsko neuznalo nezávislosť Kosova. „Len mu záleží na svojich občanoch, ktorí žijú v pohraničí i na území Kosova, aby mohli ako tak normálne žiť,“ píše Blanár.

Dúfam, že to slovenská vláda nebude chcieť urobiť tak expresne rýchlo, ako prijala tzv. obrannú zmluvu DCA so Spojenými štátmi, alebo ako v tichosti a protiústavne darovala údajný šrot, ktorý napokon odletel ako stíhačky na Ukrajinu,“ hovorí ďalej podpredseda parlamentu.

Farkašovský: Viete iba štekať a štvať do VOJNY? Alebo ste schopní baviť sa aj o MIERI?
Karol Farkašovský, komisár pre medzinárodné vzťahy a spoluprácu SNS a bývalý poslanec Národnej rady SR, sa vo svojom facebookovom príspevku pýta, čo a koľko ešte bude Slovensko dávať Ukrajine z nášho armádneho majetku a armádnych zásob. Nežné... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Ladislav Kováčik

"Protivojnový štváč" Blinken?

Nakoniec ešte Blanár vo svojom príspevku upriamil pozornosť na ďalšie vyjadrenie šéfa americkej diplomacie Blinkena. „Antony Blinken „naznačil, že pri určovaní budúcich hraníc Ukrajiny by mala zohrať úlohu diplomacia“ a tiež „viackrát povedal, že vojna sa musí skončiť diplomaciou.“ Nemala by ho vláda v demisii na čele s Eduardom Hegerom a ruka v ruke so Zuzanou Čaputovou označiť za protivojnového štváča, ak zrazu americký minister hovorí to, čo strana SMER-SD od začiatku konfliktu na Ukrajine!?,“ pýta sa Blanár.

Pretože nás takto označujú za to, že voláme po diplomatických rokovaniach, ktoré budú viesť k mieru a ukončeniu nezmyselného zabíjania,“ pripomenul politik v závere svojho príspevku.

Americké cúvanie
Minister zahraničných vecí USA nevylučuje rokovania o budúcich hraniciach Ukrajiny. Túto prekvapivú informáciu priniesol web spiegel.de. Ukrajina však trvá na dobytí všetkých okupovaných území – no nezdá sa, že by si tým USA boli celkom... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik