Profesor Harvardu - "Amerika sa bojí"
21 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

"Amerika sa bojí multipolárneho sveta. Bidenova administratíva sa usiluje o unipolárny poriadok, ktorý už neexistuje." Tvrdí profesor Harvardu a publicista v renomovanom časopise pre americkú zahraničnú politiku Foreign Policy Stephen M. Walt.

"Nie je prekvapením, že ruskí a čínski lídri už dlho vyjadrujú túžbu po multipolárnejšom usporiadaní, rovnako ako lídri rozvíjajúcich sa mocností, akými sú India alebo Brazília .. Zaujímavejšie je, že aj dôležití spojenci USA. Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder varoval pred „nepopierateľným nebezpečenstvom“ amerického unilateralizmu a bývalý francúzsky minister zahraničných vecí Hubert Védrine raz vyhlásil, že „celá zahraničná politika Francúzska... je zameraná na to, aby sa svet zajtrajška skladal z niekoľkých pólov, nie iba z jedného. .“ Súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron podporuje európsku jednotu a strategickú autonómiu odhaľuje podobný impulz." Píše profesor Walt v citovanom článku.

Iba USA sú proti

"Vedúci predstavitelia USA nesúhlasia. Uprednostňujú expanzívne príležitosti a uspokojujúce postavenie, ktoré pochádzajú z toho, že sú nepostrádateľnou silou, a neradi sa zriekajú pozície nespochybniteľného prvenstva. V roku 1991 pripravila administratíva Georgea HW Busha dokument o obrane, ktorý vyzýval k aktívnemu úsiliu zabrániť vzniku rovnocenných konkurentov kdekoľvek na svete.

Rôzne dokumenty o stratégii národnej bezpečnosti vydané republikánmi a demokratmi v nasledujúcich rokoch vyzdvihovali potrebu udržať si prvenstvo USA, aj keď uznávajú návrat veľmocenskej konkurencie. Poprední akademici sa tiež zapojili – niektorí sa hádajú, že prvenstvo USA je „nevyhnutné pre budúcnosť slobody“ a dobré pre Spojené štáty aj pre svet. Sám som prispel k tomuto názoru, keď som v roku 2005 napísal , že „ústredným cieľom veľkej stratégie USA by malo byť uchovanie si prvenstva čo najdlhšie“. (Moja rada, ako dosiahnuť tento cieľ, však bola ignorovaná.)" Do istej miery podrobuje profesor sebakritike aj sám seba.

Biden potrebuje porážku Ruska, avšak nie kôli Ukrajine

"Bidenova administratíva uznáva, že sme späť vo svete niekoľkých veľmocí, no zdá sa to byť viac nostalgické po krátkej ére, keď Spojené štáty nečelili rovnocenným konkurentom. Z toho pramení jeho rázne opätovné presadzovanie „vedúceho postavenia USA“, jeho túžba spôsobiť Rusku vojenskú porážku, ktorá Rusko zanechá príliš slabým na to, aby spôsobilo problémy v budúcnosti, a tiež Bidenovoo úsilie potlačiť vzostup Číny obmedzením prístupu Pekingu ku kritickým technologickým vstupom a zároveň dotovaním Amerického polovodičového priemyslu."

Kam nás tlačí Biden?

Profesor Welt má na to vysvetlenie: "Aj keď jeho snahy uspejú (a neexistuje žiadna záruka, že uspejú), obnovenie unipolarity je pravdepodobne nemožné. Skončíme v 1) bipolárnom svete (so Spojenými štátmi a Čínou ako dvoma pólmi) alebo 2) v naklonenej verzii multipolarity, kde sú Spojené štáty na prvom mieste medzi skupinou nerovných, ale stále významných veľmocí (Čína Rusko, India, prípadne Brazília a prípadne prezbrojené Japonsko a Nemecko)."

Aký by to bol svet?

"Ak je budúci svetový poriadok nevyrovnanou multipolaritou a ak sú takéto poriadky náchylnejšie na vojnu, potom existuje dôvod na obavy. Multipolarita však nemusí byť pre Spojené štáty taká zlá, ak si uvedomia jej dôsledky a vhodne prispôsobia svoju zahraničnú politiku." Tvrdí uznávaný profesor Harvardu v článku na webe foreignpolicy.com.

Dialóg slepého s hluchým v Moskve?
„Starý dobrý priateľ“. Tak podľa theguardian.com Vladimír Putin chváli Si Ťin-pchinga pred prvou cestou do Ruska od ukrajinskej operácie. Zaujímavosťou je, že pár dní pred spustením "špeciálnej opetrácie", vlani vo februári, ruský prezident... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme