Dialóg slepého s hluchým v Moskve?
20 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

„Starý dobrý priateľ“. Tak podľa theguardian.com Vladimír Putin chváli Si Ťin-pchinga pred prvou cestou do Ruska od ukrajinskej operácie. Zaujímavosťou je, že pár dní pred spustením "špeciálnej opetrácie", vlani vo februári, ruský prezident navštívil Peking. Teraz Čínsky prezident prichádza do Moskvy.

Vladimir Putin podľa citovaného zdroja ocenil „starého dobrého priateľa“ Si Ťin-pchinga v novinovom článku uverejnenom v Číne v predvečer štátnej návštevy čínskeho prezidenta, ktorý "znovu potvrdí silné väzby lídrov a návštevou Moskve umožňuje vyvrátiť tvrdenie, že je globálne izolovaná".

Čo z toho vzíde?

Obaja lídri, o ktorých sa tvrdí, že majú medzi sebou silný osobný vzťah, sa stretnú dnes, dokonca aj pri neformálny obede, uviedol podľa theguardian.com Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

V článku napísanom v nedeľu pre čínske noviny Putin privítal ochotu Číny zohrať to, čo charakterizoval ako „konštruktívnu úlohu“ pri riešení ukrajinskej „krízy “ . Povedal, že čínsky návrh, 12-bodový dokument zverejnený minulý mesiac a z veľkej časti zamietnutý Západom, predstavuje „v maximálnej možnej miere jednotu názorov svetového spoločenstva“.

Si Ťin-pching na to podľa theguardian.com reagoval, že cieľom jeho cesty do Ruska je posilniť priateľstvo medzi oboma krajinami, „všezahŕňajúce partnerstvo a strategickú interakciu“ vo svete ohrozenom „aktmi hegemónie, despotizmu a šikanovania“.

"Neexistuje žiadny univerzálny model vlády a neexistuje svetový poriadok, kde by rozhodujúce slovo patrilo jedinej krajine," napísal Si Ťin-pching.

Jeden o priateľstve, druhý o "riešení krízy"

Kým Vladimír Putin o najvyššej štátnej návšteve z Číny hovorí v priateľských superlatívoch, jeho čínsky partner zdôrazňuje "nevyhnutnosť riešenia krízy", čím myslí nejaké zmysluplné rokovania o mierovom riešení konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Aspoň tak to vyplýva z rozsiahleho textu na webe theguardian.com

Medvedev PRITVRDIL a posiela ODKAZ do Haagu: Pozerajte na nebo ...
Medvedev sa vyhrážal zasiahnutím hypersonickej rakety "Onyx" na budovu súdu v Haagu Sudcovia Medzinárodného trestného súdu (ICC) "boli zbytočne znepokojení" a odvážili sa "zdvihnúť ruku proti najväčšej jadrovej veľmoci", napísal Dmitrij Medvedev,... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme