Generálny tajomník NATO komentoval návštevu Si Ťin-pchinga v Rusku
21 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Stoltenberg označil návštevu Si Ťin-pchinga v Rusku za dôkaz zblíženia medzi oboma krajinami

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg považuje návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku za pokračovanie súčasného trendu vo vzťahoch medzi Moskvou a Pekingom.

"Pokiaľ ide o stretnutie v Moskve, odráža to situáciu, ktorú sme videli v posledných rokoch. Čína a Rusko sú čoraz bližšie," povedal Stoltenberg.

Pripomenul, že Rusko a Čína už predtým podpísali spoločné vyhlásenie, ktoré poskytuje „neobmedzené možnosti spolupráce“.

"Sme svedkami zbližovania Ruska a Číny vo vojenskej oblasti, realizácii spoločných cvičení, spoločných hliadok na mori a vo vzduchu, ako aj v ekonomike a politickej a diplomatickej oblasti. Stretnutie v Moskve je súčasťou trendu keď sa Rusko a Čína zbližujú a rozvíjajú vzťahy,“ povedal.

V komentári k mierovej iniciatíve Pekingu generálny tajomník NATO poznamenal, že Čína „by mala byť v kontakte so Zelenským“.

Úprimná a zmysluplná výmena názorov

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že na nedávnych úzkoformátových rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom sa uskutočnila úprimná a zmysluplná výmena názorov o perspektívach rozvoja rusko-čínskych vzťahov a posilnenia koordinácie na svetovej scéne.

„Na práve skončených úzkoformátových rozhovoroch sa uskutočnila veľmi vecná a úprimná výmena názorov o vyhliadkach ďalšieho rozvoja rusko-čínskych väzieb a posilnenia koordinácie na svetovej scéne,“ povedal Putin na rokovaní so Si Ťin-pchingom.

Stretnutie s Bidenom neplánuje

Ruský prezident Vladimir Putin sa po rokovaní s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom neplánuje stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom, povedal v utorok novinárom prezidentov poradca Jurij Ušakov.

"Viem len, že takéto stretnutie nie je plánované," povedal Ushakov.

Ušakov dostal aj otázku, nakoľko reálnu považuje za reálnu možnosť, že bývalý americký prezident Donald Trump bude zatknutý v Spojených štátoch. Asistent prezidenta Ruskej federácie poznamenal, že na rokovaniach s Čínou sa o tejto otázke nehovorilo.

Čínsky prezident pricestoval do Ruska na pracovnú návštevu 20. marca, ide o prvú zahraničnú cestu po opätovnom zvolení do funkcie hlavy štátu na tretie funkčné obdobie. Si Ťin-pching po svojom pondelkovom prílete do Ruska povedal, že Peking a Moskva sú spoľahlivými partnermi, v ďalekom od pokojného sveta je Čína pripravená pevne strážiť Rusko a chrániť medzinárodné právo. Návšteva prezidenta Čínskej ľudovej republiky na pozvanie prezidenta Ruskej federácie potrvá od 20. do 22. marca.

Do Kyjeva neohlásene dorazil japonský premiér, v Rusku sa zase zíde Putin a Si
Japonský premiér Fumio Kišida v utorok pricestoval do Kyjeva na neohlásenú návštevu, informovala s odvolaním sa na vládne zdroje agentúra Kjódó. V Kyjeve sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedlo japonské ministerstvo... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik