Do Kyjeva neohlásene dorazil japonský premiér, v Rusku sa zase zíde Putin a Si
21 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Japonský premiér Fumio Kišida v utorok pricestoval do Kyjeva na neohlásenú návštevu, informovala s odvolaním sa na vládne zdroje agentúra Kjódó. V Kyjeve sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedlo japonské ministerstvo zahraničia. Chce vyjadriť podporu a rešpekt k odvahe a vytrvalosti. V Rusku druhým dňom pokračuje oficiálna návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa znovu stretne s Vladimirom Putinom.

Kišida na svojej prvej návšteve Kyjeva od minuloročnej ruskej invázie na Ukrajinu "vyjadrí prezidentovi Zelenskému rešpekt k odvahe a vytrvalosti Ukrajincov, ktorí pod jeho vedením bránia svoj domov, rovnako ako solidaritu a neutíchajúcu podporu pre Ukrajinu zo strany Japonska a G7," uviedla vo vyhlásení podľa agentúry AFP japonská diplomacia. Kišida tiež „absolútne“ odmietne ruskú inváziu a agresiu a „potvrdí svoj záväzok brániť medzinárodný poriadok“.

Japonsko teraz predsedá skupine ekonomicky vyspelých krajín G7. Pod jeho vedením sa v tomto roku v máji odohrá v japonskej Hirošime summit tejto skupiny, ktorej predstavitelia predtým vyzvali ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby vojnu na Ukrajine zastavil. Kišida bol do tejto chvíle jediným lídrom krajín G7, ktorý Ukrajinu nenavštívil.

Čínsky prezident v Moskve

Druhým dňom tiež pokračuje štátna návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve. Po pondelňajšej neformálnej schôdzke so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom sa dvojica zíde znovu na oficiálnom rokovaní, na ktorom budú prítomné aj delegácie. Návštevu Ruska zakončí čínsky vodca v stredu.

Pondelkové rokovanie Si Ťin-pchinga s Putinom medzi štyrmi očami trvalo štyri a pol hodiny. Ruský prezident pred ním vyzdvihol Siov „vyvážený“ postoj k Ukrajine a uviedol, že sa oboznámil návrhy, ktoré Čína minulý mesiac predstavila s cieľom dosiahnuť ukončenie bojov.

Utorkových rozhovorov na rad rôznych tém sa okrem prezidentov zúčastnia aj ďalší predstavitelia Ruska a Číny. Po skončení rokovania je plánovaná tlačová konferencia.

Obe mocnosti označili Siovu trojdňovú cestu do Moskvy za príležitosť na prehĺbenie deklarovaného „priateľstva bez hraníc“. Podľa agentúry AP návšteva posiela silný odkaz západným vodcom, že ich úsilie o izoláciu Ruska kvôli vojne proti Ukrajine neuspelo.

Ide o prvú Siovu zahraničnú cestu od doby, kedy bol minulý mesiac zvolený na bezprecedentné tretie funkčné obdobie. Od roku 2013 navštívil Si ako hlava štátu Rusko osemkrát, viac ako akúkoľvek inú krajinu. S Putinom sa za posledných desať rokov stretol v rôznych formátoch viac ako štyridsaťkrát, uviedla agentúra TASS.

Profesor Harvardu - "Amerika sa bojí"
"Amerika sa bojí multipolárneho sveta. Bidenova administratíva sa usiluje o unipolárny poriadok, ktorý už neexistuje." Tvrdí profesor Harvardu a publicista v renomovanom časopise pre americkú zahraničnú politiku Foreign Policy Stephen M.... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik