Potravinár Lapšanský: Ak neprestanete zavádzať, pekári pôjdu do štrajku!
20 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Ministerstvo pôdohospodárstva v piatok oznámilo dohodu s obchodnými reťazcami o zastropovaní cien niektorých potravín, pričom s touto iniciatívou prišli práve obchodné reťazce. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) ich však obviňujú z kartelovej dohody, ktorú by mal prehodnotiť Protimonopolný úrad.

Rok 2022 bol pre SZPCC najťažší od vzniku SR, no štát ich nijako nepodporil. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (OĽaNO) síce oznámil dohodu s reťazcami o zastropovaní cien, no tí ešte pred ňou dvihli ceny o 10 percent. Pekárom, cestovinárom a cukrárom sa tento prístup nepáči a preto ak politici neprestanú s populistickými krokmi, sú ochotní vstúpiť do štrajkovej pohotovosti. Štatistický úrad pritom už tretí rok informuje o raste cien potravín, ale aj služieb.

Nedajú sa

„Pekári, cukrári a cestovinári zažili v roku 2022 vôbec najťažší rok od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Štát nás nijako nepodporil a bol doslova slepý a hluchý. Sme však z dobrého cesta a preto sme sa nevzdali a bojujeme za našich viac ako 12 200 zamestnancov a milióny slovenských spotrebiteľov ďalej,"upozorňuje Milan Lapšanský, predseda SZPCC. Zväz podľa neho nemieni akceptovať vysávanie rozpočtov špekulatívnymi praktikami dodávateľov energií, nenásytnými obchodnými reťazcami či populistickými návrhmi politikov.

Na cenách elektriny nás tu riadne ťahajú za nos
Slovensku nepomôže stropovanie cien potravín, ale vláda venujúca sa problematike vysokých fakturovaných cien elektrickej energie. Píšu na sociálnej sieti Dáta bez pátosu. „Prešli 4 mesiace a ceny elektrickej energie klesajú.“ Sucho konštatujú... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Od pondelka

Za populistický krok Lapšanský označil krok ministra Vlčana (OĽaNO). Ten v piatok (17. marca) informoval, že v niekoľkých obchodných reťazcoch zákazníci nájdu potraviny s logom „Protiinflačná garancia“.

„Protiinflačná garancia znamená, že si každý reťazec sám určí 30 – 100 druhov potravín, pri ktorých budú garantovať rovnakú cenu v období troch mesiacov. Celkovo ide o 400 jedinečných položiek. Potraviny budú vyložené v pulte označenom logom nákupného vozíka v krúžku na modrom podklade, ktoré bude v každom reťazci rovnaké,“vysvetlil minister Vlčan na tlačovej konferencii.

Facebook, Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Samuel Vlčan

Kartelová dohoda?

Lapšanský tiež informoval, že pekári zaznamenali zdraženie svojich výrobkov vo viacerých zahraničných reťazcoch o 10 percent. Rovnaké zdraženie rovnakého pekárskeho sortimentu v SZPCC môže vytvárať podozrenie z kartelovej dohody, čo je konanie, ktoré by mohlo zaujímať Protimonopolný úrad SR.

Budú štrajkovať

„Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári upozorňujú spotrebiteľov, že ak sa ceny potravín stanú témou predvolebného boja a politici začnú voličom ťahať pod nos medové motúzy vo forme memoránd či populistických návrhov s dopadmi na náš sektor, nenecháme si to pre seba a budeme ukazovať verejnosti konkrétnych patrónov týchto opatrení,“uzavrel Lapšanský s tým, že ak bude takéto konanie pokračovať, zväz je pripravený vstúpiť do štrajkovej pohotovosti.

Umelou inteligenciou k vygumovaniu tej prirodzenej, zdar!
Slovné spojenie "umelá inteligencia" sa stalo hymnusom mainstreamu. Nie však iba tak, náhodou, z titulu akejsi "spravodajskej aktuálnosti". Hlavný mediálny informačný prúd takmer v každom druhom texte vynáša umelú inteligenciu priam do neba.... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Nemilosrdná štatistika

Medziročne sa ceny tovarov a služieb podľa Štatistického úradu SR zvýšili na hodnotu 15,4 percent. Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú nepretržite rastúce ceny potravín v tandeme so zvýšením cien nákladov na bývanie vrátane elektriny, plynu, tepla, vody a tepelných energií. Ide totiž o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností, ktoré súhrnne tvoria polovicu výdavkov domácností.

Ceny potravín nepretržite rastú už tretí rok, vo februári boli podobne ako v predošlom mesiaci medziročne vyššie o 28,6 percent.

chlieb, ilustračné foto/pixabay

Otrasná správa štatistikov - superinflácia na Slovensku
Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb boli vo februári 2023 medzimesačne vyššie o 1,1 percenta. Nepretržitý rast cien od januára 2021 v posledných mesiacoch spomalil a vo februári 2023 dosiahla inflácia opätovne hladinu doterajšieho maxima na... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik