Umelou inteligenciou k vygumovaniu tej prirodzenej, zdar!
20 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Slovné spojenie "umelá inteligencia" sa stalo hymnusom mainstreamu. Nie však iba tak, náhodou, z titulu akejsi "spravodajskej aktuálnosti". Hlavný mediálny informačný prúd takmer v každom druhom texte vynáša umelú inteligenciu priam do neba. Pochopiť tento trend je veľmi jednoduché. Najväčším nepriateľom pre diktatúru je schopnosť samostatne a neovplyvniteľne myslieť a také myslenie si vyžaduje používanie inteligencie, ale tej vrodenej. Umelú možno programovať a tak napokon definitívne ovládnuť verejnú mienku.

Vypláchnutie mozgov dopracované až do geniality! S oslavnými chorálmi mediálneho hlavného prúdu. Čapkovo R.U.R súčasnosti. Na vysvetlenie - Rossum's Universal Robots je dráma Karla Čapka z roku 1920. Čapek v nej varuje pred zneužitím techniky. V tejto hre tiež po prvýkrát zaznelo slovo robot, ktoré Čapkovi údajne poradil brat Josef. Samotnú hru napísal Karel Čapek počas svojho pobytu v Trenčianskych Tepliciach, kde bol jeho otec kúpeľným lekárom. Roboty sú vytvárané s proklamovaným cieľom - odbremeniť človeka od práce. Lenže, na to ich treba naprogramovať. A naprogramovaný robot je poddajný, ovládateľný, manipulovateľný. Je totiž nemysliaci. 

Ni dňa ni hodiny

Naozaj, prúd informácií v podobe PR takzvanej umelej inteligencii zo strany mediálneho samozvaného hlavného prúdu je nielen nekonečný, ale čoraz intenzívnejší. Je to iba náhoda, že postavy Čapkovej drámy R.U.R akoby boli vystrihnuté z dneška? Harry Domin ( centrálny riaditeľ Rossumových Univerzálnych Robotov)  bol dominantný vodca. Nerozumel technike, peniazom ani chémii, ale zato rozumel organizovaniu. Vedel, čoho sa dopúšťa, ale nemohol ustúpiť, pretože si to žiadal systém. Inžinier Fabry (generálny technický riaditeľ) sa staral o technické záležitosti, konfiguroval stroje a vytváral technické projekty. Doktor Gall (prednosta fyziologického a výskumného oddelenia), mimochodom, gall po anglicky značí bezočivosť, trúfalosť a smelosť, ako jediný vedel zaobchádzať s Rossumovým rukopisom a trúfalo pozmenil výrobu robotov. Nuž a doktor Hallemeier (prednosta ústavu pre psychológiu a výchovu robotov) vštepoval robotom do pamäti poslušnosť, typy správania sa a zvyky. Aká krásna predstava pre súčasné diktatúry a po diktatúrach bažiacich jedincoch!

Inteligencia áno, ale prečo umelá?

Inteligencia je základná vlastnosť, ktorá má význam pre praktický život a vyznačuje sa všeobecnou chápavosťou, vynachádzavosťou a usmerňovaním myslenia. Tu je podstata. nahradiť neovládateľnú individuálnu schopnosť myslenia, dokonca usmerňovanie myslenia, čímsi umelým, strojovým, naprogramovaným. Ak ovládneme myslenie človeka, stane sa našim otrokom, nemysliacim organizmom, alebo mysliacim tak, aby nás nijak neobmedzoval, nekritizoval, aby s nami nepolemizoval. Vo všeobecnosti sa za kladné prejavy inteligencie považuje najmä rýchla a správna orientácia v nových situáciách, ktorá sa zakladá na rýchlom postrehu, správnom zhodnotení potrebných informácií a na vyvodení správnych záverov. Ďalej je to všímavosť, chápavosť, logickosť, kritickosť, originálnosť, schopnosť odhaľovať jemné, skryté, ťažko postrehnuteľné súvislosti a vzťahy, podobnosti a rozdiely, všestrannosť a schopnosť záujmov, bohatý slovník a presné stručné vyjadrovanie.
Inteligencia vyjadruje istú všeobecnú (rozumovú) schopnosť, ktorá je podkladom na primeranú reakciu v situácií, kde nepostačuje skúsenosť.

Už chápeme?

Treba do neba vychvaľovať tak, ako to robí "nenápadne" mainstream, že študenti sa nemusia učiť, že študentské práce už netreba plagiovať, napíše ich umelá inteligencia "a ako skvele", že vedecké traktáty si možno zadať vyrobiť umelou inteligenciou a dostať sa tak do "karnetovaných periodík" (odkiaľ sa najčastejšie cituje a teda, podmaniť si zdroje autoritatívnych citácií). Proste, pretláčajme umelú inteligenciu na úkor tej masovo či ideologicky neovládateľnej, individuálnej, ľudskej. Roboty sa predsa dajú zapnúť, vypnúť, nemajú zbytočné rečové centrá, nevyjadrujú sa, nekomentujú, neprotestujú a ani toho veľa nepotrebujú.

A tak sa v nemom úžase prizerám na to, akú podlú ideologickú zbraň proti odporcom režimu tu v poslednom období vyťahuje mainstream. Proti režimu, ktorý hlavný mediálny prúd neustále modeluje a aj súčasne buduje.

Nedeľná kázeň Richarda Dírera zblúdilým dušiam
Kedysi sme boli zvyknutí, že keď sa zamestnanec ktoréhokoľvek média, najmä moderátor, prihováral divákom či poslucháčom, snažil sa ich slušne pozdraviť, milo osloviť a zaujať. Dnes je zjavne trend opačný. Dokázal to aj v najnovšej relácii V... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme