Otrasná správa štatistikov - superinflácia na Slovensku
15 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb boli vo februári 2023 medzimesačne vyššie o 1,1 percenta. Nepretržitý rast cien od januára 2021 v posledných mesiacoch spomalil a vo februári 2023 dosiahla inflácia opätovne hladinu doterajšieho maxima na úrovni 15,4 percenta. Informuje na svojom webe najnovšie Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Medzimesačný vývoj – február 2023 v porovnaní s januárom 2023

Medzimesačne rástli ceny v 10 z 12 odborov (výdavkových skupín domácností). Najväčší vplyv na infláciu mali rastúce ceny potravín, ktoré vo februári v porovnaní s januárom vzrástli o 1,7 percenta. Najzásadnejší vplyv z hľadiska váhy vo výdavkoch domácností mal rast cien chleba a obilnín o 2 percentá, potom nárast cien zeleniny o 9,9 percent a zvýšenie cien cukru a cukroviniek o 2,4 percenta. Ceny mlieka, syrov a vajec v porovnaní s januárom boli vyššie 0,8 percenta (vzrástli ceny mlieka a syrov, klesli ceny masla), ale tempo rastu bolo najnižšie od januára 2022. 

Medzimesačne sa zvýšili ceny pohonných látok o 1,8 percenta a cestnej osobnej dopravy o 10 percent.

Medziročný vývoj – február 2023 v porovnaní s februárom 2022

Medziročne sa ceny tovarov a služieb zvýšili na hodnotu 15,4 percent

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú nepretržite rastúce ceny potravín v tandeme so zvýšením cien nákladov na bývanie vrátane elektriny, plynu, tepla, vody a tepelných energií. Ide totiž o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností, ktoré súhrnne tvoria polovicu výdavkov domácností.

Ceny potravín nepretržite rastú už tretí rok, vo februári boli podobne ako v predošlom mesiaci medziročne vyššie o 28,6 percent.

Index spotrebiteľských cien sa vo februári 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 15,3 percent, za nízkopríjmové domácnosti a za domácnosti dôchodcov zhodne o 16,3 percenta.

Informácie sú spracované zo správy Štatistického úradu Slovenskej republiky.

Záhada na ministerstve zdravotníctva!
Ministerstvo zdravotníctva zrejme čaká riadny škandál. V kancelárii štátnej tajomníčky Lenky Dunajovej Družkovskej sa našli odpočúvacie zariadenia a nie je vylúčené, že odpočúvaných zamestnancov bolo viac. Samotný rezort sa k téme... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik