Ako môže NATO vstúpiť do vojny na Ukrajine a nebude to NATO...
20 | 03 | 2023 I Milan Laca

Americký časopis vyzval na vytvorenie analógie NATO na vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Časopis Foreign Affairs navrhol vytvorenie obdoby NATO pre vstup západných vojsk na Ukrajinu.

Vytvorme nový pakt
Americký časopis Foreign Affairs vyzval na vytvorenie analógie NATO, ktorá by znamenala prítomnosť západných vojsk na území Ukrajiny, vrátane amerických síl, ale na čele by stála neutrálna krajina. "Západní lídri by mali vypracovať bezpečnostné opatrenia a zvážiť stratégie na pomoc Ukrajine a riadenie budúcich vzťahov s Ruskom," píše sa v článku. 
Nová aliancia

Podľa autorov článku, jedným z spôsobov „mierovej existencie“ by sa mohlo stať nové bezpečnostné spoločenstvo, akým je Atlanticko-ázijské bezpečnostné spoločenstvo. Môže zahŕňať mnoho členov NATO, ako aj Ukrajinu, jej spojencov a akékoľvek neutrálne štáty. Rusko sa tiež bude môcť pripojiť ku komunite, ale iba ak sa v krajine zmení vláda. V krátkodobom horizonte bude hlavnou úlohou spoločenstva kontrolovať a legitimizovať neobmedzenú prítomnosť západných vojenských síl na území Ukrajiny. Autori článku nevylučujú, že nová komunita sa môže zapojiť aj do ďalších úloh, vrátane dosiahnutia dohody medzi Arménskom a Azerbajdžanom, riešenia migračnej krízy a boja proti terorizmu.

Keď Ukrajina prehrá, nastúpi Poľsko!
Varšava označila príčinu začatia vojny s Ruskom. Poľský veľvyslanec vo Francúzsku Rosciszewski: Varšava vstúpi do konfliktu, ak bude Kyjev porazený. Nemajú inú možnosť Ak sa kyjevskej vláde nepodarí ubrániť nezávislosť na bojisku, potom sa... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Milan Laca
Kto bude na čele? 
Podľa Foreign Affairs by túto misiu mohol viesť zástupca z neutrálnej krajiny mimo NATO, ako je  napríklad India. Zároveň však do nej musia byť zahrnuté americké jednotky. Hlavným cieľom novej aliancie by mala byť kontrola a koordinácia nasadenia minimálne niekoľko tisíc medzinárodných vojakov, z USA, aj z iných európskych a ázijských krajín, ako inštruktorov a pozorovateľov na území Ukrajiny.
Budú odstrašovať
"Prítomnosť západných vojenských síl na Ukrajine je nevyhnutná pre odstrašenie. Vojská z USA a ďalších krajín NATO musia byť nasadené ako súčasť medzinárodných síl a Spojené štáty americké musia byť pripravené brániť ich - a teda chrániť Ukrajinu - v prípade útoku,“ píše sa v článku.
Ako ich vytvoriť?

Autori článku ponúkajú dve možnosti vzniku takýchto síl. Prvá zahŕňa vytvorenie mierových síl, schválených Valným zhromaždením OSN, ktoré Moskva nemôže vetovať. Alternatívnou možnosťou by bolo podriadiť medzinárodné sily priamo atlanticko-ázijskej bezpečnostnej komunite. Potom by mohli byť nasadené len so súhlasom Kyjeva.

Prímerie? V žiadnom prípade!
Biely dom hovorí, že USA sú proti prímeriu na Ukrajine. Washington verí, že prímerie potvrdí územné zisky Ruska, povedal pre Fox News John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Bezpečnostnej rade USA . Nesúhlasia Washington k... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme