EÚ nakúpi muníciu pre Kyjev: Peňazí je dosť
18 | 03 | 2023 I Milan Laca

EÚ podpíše dohodu o nákupe 155 milimetrovej munície pre Ukrajinu. 

V pondelok 20. marca podpíše viacero krajín Európskej únie dohodu o projekte o spoločnom nákupe 155-milimetrových delostreleckých granátov pre Ukrajinu. Agentúre Reuters to  povedal vysoký predstaviteľ EÚ, píše European Truth .

Koľkí sa zapoja?

Nemenovaný predstaviteľ nevedel potvrdiť, koľko krajín sa pripojí k dohode o poskytovaní munície Ukrajine. Vyjadril však presvedčenie, že "v pondelok bude veľa podpisov" a neskôr sa k iniciatíve môžu pripojiť aj ďalšie krajiny.

Slovensko posiela MiGy na Ukrajinu: Kremeľ reagoval OKAMŽITE
MiGy predsa len poletia na Ukrajinu! V piatok o tom rozhodla dočasne poverená vláda SR. Reakcia Kremľa na seba nedala dlho čakať. Likvidujú nepotrebné vybavenie, myslí si o nás Moskva. Na základe medzinárodnej dohody Vláda v piatok na online... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Perspektíva

"Dohoda o projekte  je základom toho, aby Európska obranná agentúra a jej členské štáty napredovali. V skutočnosti je to technická úloha, ktorá je právnym základom napredovania," povedal zdroj.

Dohoda

8. marca sa v Štokholme ministri obrany krajín EÚ dohodli na urýchlení dodávok delostreleckých granátov a nákupe väčšieho množstva munície na pomoc Ukrajine. Musia sa ešte rozhodnúť, ako tieto plány zrealizujú. EÚ môže využiť krátkodobý nástroj spoločného obstarávania zbraní s rozpočtom 500 miliónov eur na urýchlenie priemyselnej výroby 155 mm munície, ktorú Ukrajina potrebuje. Štáty únie doteraz poskytli Ukrajine 350 tisíc 155 milimetrových delostreleckých granátov, ktoré Kyjev potrebuje viac na udržanie obrannej línie a začatie očakávanej jarnej protiofenzívy.

Európa sa chytila do ruskej plynovej pasce
Spadli do pasce. Ruský plyn pre Európu sa ukázal byť prekvapením. EÚ sa nemôže zbaviť dovozu energie z Ruska. Naopak, kupuje dvakrát viac skvapalneného plynu, informuje agentúra ria.ru. Čo hovoria čísla Podľa think tanku Bruegel, kúpila EÚ... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme