Padne Macronova vláda?
18 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Padá Jupiter? Opozičné strany vo francúzskom Národnom zhromaždení, vrátane populistického Národného zhromaždenia (RN) Marine Le Penovej a centristickej skupiny Liot, podali v piatok návrh na vyslovenie nedôvery vláde prezidenta Emmanuela Macrona. Vláda totiž vo štvrtok použila kontroverzný mechanizmus na schválenie sporného zvýšenia dôchodkového veku bez hlasovania, informuje Breitbart.

Osud vlády Emmanuela Macrona, ktorý raz vyhlásil, že bude vládnuť Francúzsku ako Jupiter, rímsky kráľ bohov, bol v piatok spochybnený. Rastúca koalícia naprieč politickým spektrom sa zosúladila v nedôvere jeho vláde. Bola to reakcia na to, že premiérka Elisabeth Borneová s odvolaním na článok 49 ods. 3 ústavy  chcela presadiť legislatívu na zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov bez hlasovania po tom, čo sa ukázalo, že nezíska väčšinu v Národnom zhromaždení.

Ak bude prijaté opatrenie na vyslovenie nedôvery, menšinová vláda prezidenta Macrona by sa v Národnom zhromaždení zrútila a premiérka Elisabeth Borneová by bola nútená odstúpiť, čo by spochybnilo politickú budúcnosť Macrona len rok od jeho druhého funkčného obdobia, píše Le Parisien . 

V súčasnosti populistické pravicové Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej a skupina centristických poslancov vo francúzskom parlamente Liot predložili opatrenia na vyslovenie nedôvery.

RN vo vyhlásení uviedla : „Zatiaľ čo Francúzi masívne demonštrujú svoj nesúhlas s touto reformou, národné zastúpenie nikdy nemohlo hlasovať o tomto texte, čo je napriek zákonnosti procesu vážny útok na demokratické princípy“.

President of the French far-right party Rassemblement National (RN) and MP Marine Le Pen gives a press conference to present a counter-proposal for a referendum on ecology, ahead of a session of the National Assembly on changing the constitution to include a commitment to fight against climate change and for the protection of the environment in Paris on March 9, 2021. (Photo by Alain JOCARD / AFP)

Aby návrh na vyslovenie nedôvery v Národnom zhromaždení uspel, musí získať 287 hlasov. Skupina Liot, Národné zhromaždenie a koalícia NUPES majú spolu 259 členov v parlamentnom zbore.

Rozhodujúce je, že pravicový establišment Les Republicains (LR), ktorý bol kľúčom k tomu, aby zabránil menšinovej Macronovej vláde získať väčšinu pre jeho plány dôchodkovej reformy, zatiaľ formálne nepodporil ani jeden návrh.

Prezident LR Éric Ciotti povedal, že jeho skupina nepodporí žiadny návrh na vyslovenie nedôvery, no tvrdí, že „krízová situácia v krajine nebude tolerovať... smrteľnú ranu pre našu demokraciu“.

Protesty vo Francúzsku, foto: Getty Images

Napriek tomu nie je jasné, či všetci členovia 61-člennej strany budú hlasovať spoločne, pričom tretí najvyššie postavený člen strany, generálny tajomník Aurélien Pradié, povedal, že všetci poslanci sa môžu „úplne slobodne zúčastniť na ďalšom vyslovení nedôvery“.

Padne vláda, podá premiérka demisiu a rozpustí Macron parlament?

Ak by sa rôzne politické frakcie spojili, aby schválili jeden z návrhov, nielenže by boli zamietnuté dôchodkové reformy, ale aj vláda by padla a premiérka Elisabeth Borneová by musela podať demisiu prezidentovi Macronovi, ktorý by bol zase pravdepodobne nútený rozpustiť parlament.

Dôchodkové reformy, ktoré by zvýšili vek odchodu do dôchodku na 64 rokov, čo je vek, ktorý by bol stále nižší ako v iných európskych krajinách, ako je Nemecko, Španielsko a Spojené kráľovstvo, vyvolali celonárodné protesty organizované odborovými zväzmi, ktoré zaznamenali najväčšie demonštrácie za posledné desaťročia.

Protesty vo Francúzsku, foto: Getty Images

Spontánne protesty vypukli vo štvrtok večer po celej krajine po tom, ako vláda použila medzeru v zákone. Aktivisti sa stretli s políciou, rozbíjali výklady a zapálili požiare v mestách ako Paríž, Nantes a Marseille, čo malo za následok približne 310 zatknutí.

Schopnosť výtržníkov zakladať požiare výrazne zvýšil štrajk smetiarskych robotníkov, počas ktorého zostalo v uliciach Paríža ležať asi 10 000 ton odpadu.

Protesty pokračovali v piatok počas celého dňa, pričom aktivisti sa pokúšali zablokovať hlavný cestný okruh okolo francúzskeho hlavného mesta a iní organizovali blokády vrátane prístavu Calais, ktorý je zodpovedný za dopravu cez Lamanšský prieliv.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Zatknúť Putina? Ako? Ani Rusko, ani Ukrajina neuznáva autoritu ICC
To iste pomôže! Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina pre obvinenia z vojnových zločinov na Ukrajine, ale tento zatykač je zatiaľ nevykonateľný. Rusko ani Ukrajina totiž nepodliehajú Rímskemu štatútu... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik