Zatknúť Putina? Ako? Ani Rusko, ani Ukrajina neuznáva autoritu ICC
18 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

To iste pomôže! Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina pre obvinenia z vojnových zločinov na Ukrajine, ale tento zatykač je zatiaľ nevykonateľný. Rusko ani Ukrajina totiž nepodliehajú Rímskemu štatútu Medzinárodného trestného súdu, informuje Breitbart.

Vykonanie zatykačov bude zložité

ICC v Haagu  oznámil, že na prezidenta Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariu Aleksejevnu bol vydaný zatykač a obaja čelia obvineniam z vojnových zločinov súvisiacich s prevozom ľudí vrátane detí z Ukrajiny do Ruska.

Predseda ICC sudca Piotr Hofmański vydal v piatok vyhlásenie k zatykačom, v ktorom sa uvádza: „Medzinárodné právo zakazuje okupačným mocnostiam premiestňovať civilistov z územia, na ktorom žijú, na iné územia. Deti požívajú osobitnú ochranu podľa Ženevského dohovoru," dodal a poznamenal, že podrobnosti o obetiach sú tajné, aby ich ochránili. Ale poznamenal, že sudcovia v prípade sa rozhodli zverejniť zatykače, aby zabránili páchaniu budúcich zločinov.

Hofmański dodal, že zatiaľ čo ICC nariadil zatknutia, výkon zatykačov bude závisieť od „medzinárodnej spolupráce“.

Vykonanie zatykačov bude za súčasných okolností pravdepodobne zložité, keďže Rusko, ktoré bolo pôvodne signatárom Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu v roku 2000, odstúpilo od uznania ICC v novembri 2016.

Ukrajina, kde údajne došlo k údajným zločinom, tiež neuznáva autoritu ICC, keďže podpísala Rímsky štatút, ale nikdy ho neratifikovala, hoci prezident Volodymyr Zelenskyj v roku 2019 vyhlásil, že ratifikácia je prioritou.

Zatiaľ nie je jasné, ako budú zatykače vykonávané, ale v prípade zmeny režimu v Rusku by krajina mohla zmeniť smer uznania ICC.

Jiří Paroubek: Ja som švárna, ty si švárny ... - Čaputová a Pavel
Bola to slávna pesnička mojej mladosti od Šlitra a Suchého, ktorá začínala slovami: „Ja som švárna, ty si švárny, aký sme to krásny pár, aký sme to krásny pár…“ (ďalší text už by som asi z hlavy dokopy nedal). Ale pre charakteristiku prvej... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Precedens - Milošević

Precedens pre takýto krok sme videli v minulých súdnych procesoch s vojnovými zločincami, ako napríklad proces s bývalým srbským prezidentom Slobodanom Miloševićom, ktorý bol prvou úradujúcou hlavou štátu obvinenou z vojnových zločinov v roku 1999, rok pred jeho zvrhnutím v r. 2000.

Ministerka zahraničných vecí Kanady Mélanie Joly začiatkom tohto týždňa označila zmenu režimu v Rusku za konečný cieľ kanadskej vlády v súvislosti s ukrajinským konfliktom.

„Vidíme, ako veľmi izolujeme ruský režim práve teraz – ekonomicky, politicky a diplomaticky – a aké to má dopady aj na spoločnosť a do akej miery môžeme dosiahnuť potenciálnu zmenu režimu v Rusku,“ povedala Joly. „Cieľom je to určite urobiť, oslabiť schopnosť Ruska podnikať veľmi ťažké útoky proti Ukrajine. Chceme sa tiež uistiť, že Putin a jeho podporovatelia budú braní na zodpovednosť,“ dodala.

Niektorí svetoví lídri, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ale jednoznačne odmietli výzvy na zvrhnutie ruskej vlády. „Povedzme si to jasne, neverím ani na sekundu v zmenu režimu, a keď počujem veľa ľudí, ktorí vyzývajú na zmenu režimu, pýtam sa ich: „Pre akú zmenu? Kto je ďalší? Kto je tvoj vodca?" povedal Macron.

The Guardian: Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina
Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatykač na Vladimíra Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Máriu Lvovú-Belovovú. Súd začal ich stíhanie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, konkrétne kvôli útokom na civilnú infraštruktúru a... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik