Gyimesi, Tomáš a Valášek sa v Sobotných dialógoch pustili do seba! Rozohnili ich MiGy
18 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Gyögyi Gyimesi je presvedčený, že vláda o MiGoch nerozhodla v súlade s ústavou ani s vôľou občanov krajiny, Tomáš  Valášek si myslí, že ich štát mal darovať už dávno ale diskrétne a Erik Tomáš skritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že túto tému darovania migov odobrila. V relácii verejnoprávnej RTVS Sobotné dialógy s Martou Jančkárovou sa stretli predstavitelia OĽaNO, PS a Hlasu.

Gyimesi: Je to vojenská zmluva!

Gyögyi Gyimesi (OĽANO) vidí v darovaní migov morálny aj právny problém. Vláda sa vo veci odvoláva na medzinárodnú zmluvu, no podľa neho ide o vojenskú zmluvu. V relácii uviedol, že o odovzdaní vojenského materiálu musí podľa ústavy rozhodnúť parlament. 

Keby darovali čmeliaky, práškovanie lietadlá, bola by to medzinárodná zmluva v oblasti poľnohospodárstva a mohli by byť odoslané na Ukrajinu. Morálny argument – táto vláda už nezastáva v tejto otázke väčšinu obyvateľstva,“ vysvetlil Gymiesi s odvolaním sa na prieskum, ktorý hovoril o tom, že 70 percent obyvateľov Slovenka s odovzdaním migov nesúhlasí.

Valášek: Migy už mohli rok pomáhať Ukrajine

Podpredseda hnutia Progresívne Slovensko a nezaradený poslanec Tomáš Valášek si myslí, že postup vlády nebol korektný v tom, že stíhačky mal štát odstúpiť Ukrajine už dávno. Keby ich Slovensko daruje pred rokom, domnieva sa, že by sa debata o korektnosti neviedla. „Migy už mohli rok pomáhať Ukrajine a zachraňovať ľudské životy,“ podotkol.

Odovzdanie lietadiel mohli vládni predstavitelia urobiť podľa Valášeka diskrétne, tak ako to urobili „minimálne ďalšie štyri krajiny“. Priznal, že právny element darovania migov nie je úplne istý. Na posudzovanie tohto postupu sa však podľa neho majú obrátiť na súdy.

Gyimesi argumentoval, že s analýzami súhlasia aj niektorí ústavní právnici. „Vláda, podľa môjho názoru, nerozhodla v súlade s ústavou a nerozhodla s vôľou občanov tejto krajiny, ktorých v tejto otázke nereprezentovala a nezastupovala,“ povedal. Valášek však dodal, že sú právnici, ktorí zastávajú opačný názor.

Nielen Čaputová s Pavlom, ale aj Heger a celá vláda pôjde možno na Ukrajinu!
Dočasne poverený premiér Eduard Heger zvažuje, že na Ukrajinu by šiel s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ďalšími členmi vlády. Uviedol to počas piatkového livestreamu strany Demokrati na sociálnej sieti. Ktovie, možno sa tam... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Tomáš: Téma migov nemala byť na stole vôbec

Podpredseda strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Erik Tomáš tvrdí, že téma migov „nemala byť na stole vôbec.“ Vláda podľa neho nemá kompetencie o nej rozhodovať. Domnieva sa, že by mala skôr riešiť ekonomické otázky, ktoré v súčasnosti Slovensko sužujú, napríklad zdražovanie. Kritizoval vládu za otázky, o ktorých v posledných dňoch rokovala.

Tomáš kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že túto tému darovania migov odobrila. Podľa neho by mala vedieť, že o tejto otázke nemôže rozhodovať ani vláda, ani Národná rada SR.

Rusko VARUJE: Bratislava bude plne zodpovedná za svoje rozhodnutia!
Rusko reaguje na rozhodnutie Slovenska dodať na Ukrajinu stíhačky MiG-29. Prevoz vojenskej techniky sovietskej/ruskej výroby Kyjevu je nezákonný aj z právneho hľadiska, rusko-slovenské dohody jednoznačne vylučujú presun zbraní a vojenskej techniky... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik