UKRAJINA NEMÔŽE STRÁCAŤ ČAS! USA pripravujú Kyjev na jarnú ofenzívu
16 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Americká armáda sa ponáhľa na pomoc! Washington je znepokojený zmenšujúcimi sa ukrajinskými zásobami munície a nedostatočnou protivzdušnou obranou. Urýchlene poskytuje vybavenie a rýchlym tempom cvičí ukrajinské sily pred veľkou ofenzívou proti Rusku, ktorá sa očakáva koncom jari, informuje POLITICO.

Minister obrany Lloyd Austin vyjadril v stredu po virtuálnom stretnutí nadnárodnej kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny pocit naliehavosti a povedal, že „Ukrajina nemá čas strácať čas“.

Nedostatok munície

"Musíme rýchlo a v plnej miere splniť naše sľúbené záväzky," povedal Austin. "To zahŕňa dodanie našich obrnených vozidiel na bojisko a zabezpečenie toho, aby ukrajinskí vojaci čo najskôr dostali výcvik, náhradné diely a podporu údržby, ktorú potrebujú na používanie týchto nových systémov."

Mnohé z týchto strát sa odohrávajú práve v Bachmute, kde obe strany utrpeli obrovské straty. Rusko vedené vojakmi zo žoldnierskej skupiny Wagner Group deväť mesiacov obliehalo mesto na juhovýchode krajiny a zmenilo ho na ruiny. Ukrajinské sily sa odmietli podvoliť, pričom prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, že obrana Bachmutu je kľúčom k udržaniu ďalších východných miest.

„Rusi sa jednoznačne chcú tlačiť vpred k hraniciam Donecka až na západ, a aby to urobili, potrebujú získať Bachmut a cestnú sieť, ktorá okolo neho vedie,“ povedala Dara Massicotová, vedúca výskumníčka v oblasti politiky v inštitúte RAND.

Austin však nedávno novinárom povedal, že Bachmut má „viac symbolickú hodnotu ako strategickú a operačnú hodnotu “.

Pentagon chce rokovať s Rusmi o drone
Šéf náčelníkov štábov USA plánuje rozhovor s generálom Gerasimovom. Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Mark Milley povedal, že plánuje rokovať s náčelníkom generálneho štábu a šéfom vojenskej operácie na Ukrajine... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Milan Laca

Veľká jarná ofenzíva

Americkí predstavitelia sa namiesto toho viac sústreďujú na to, aby Ukrajinu pripravili na veľkú jarnú ofenzívu na opätovné dobytie územia, ktorá sa podľa očakávaní začne v máji. Stovky západných tankov a obrnených vozidiel, vrátane po prvýkrát ôsmich obrnených vozidiel, ktoré dokážu spúšťať mosty a umožňujú vojakom prechádzať cez rieky, sú na ceste na Ukrajinu za účelom ofenzívy. USA a európski partneri tiež dodávajú obrovské množstvo munície, ktorú Ukrajina označila za svoju najnaliehavejšiu potrebu.

"Existuje značné úsilie o vybudovanie ukrajinskej armády, pokiaľ ide o vybavenie, muníciu a výcvik v rôznych krajinách, aby sa Ukrajine mohla brániť," povedal predseda zboru náčelníkov generál Mark Milley.

Mark Milley, foto: Getty Images

"Zvýšené ukrajinské schopnosti umožnia ukrajinskému vedeniu v budúcnosti vyvinúť a realizovať rôzne možnosti, aby dosiahli svoje ciele a doviedli túto vojnu do úspešného konca," povedal Milley.

Viac ako 600 Ukrajincov vo februári absolvovalo v Nemecku päťtýždňový výcvikový program, ktorý zahŕňal základné zručnosti, ako je strelecké umenie, spolu s lekárskym výcvikom a inštruktážou o manévrovaní kombinovaných zbraní s americkými bojovými vozidlami Bradley a obrnenými transportérmi Stryker. Tieto sily sú teraz späť na bojisku a programom teraz prechádza druhá várka stoviek ďalších vojakov.

Americké inštruktáže

Americkí predstavitelia za zatvorenými dverami naliehajú na Kyjev, aby šetril delostrelecké granáty a strieľal cielenejším spôsobom. Toto je obzvlášť znepokojujúce v Bachmute, kde obe strany míňajú muníciu rýchlym tempom.

"Niektorí v Pentagone si myslia, že muníciu spaľujú príliš rýchlo," povedal generálporučík Ben Hodges, bývalý veliteľ amerických ozbrojených síl v Európe. "Prepáčte, sú v masívnom boji o prežitie svojej krajiny proti nepriateľovi, ktorý má obrovské výhody v delostreleckej munícii a nepoľavujú."

Kyjev sa zatiaľ nedohodol na stratégii, uviedli americkí predstavitelia, ale má v podstate dve možnosti: tlačiť sa na juh cez Cherson na Krym, alebo sa presunúť na východ zo svojej severnej pozície a potom na juh, čím odreže ruský pozemný most. Prvá možnosť nie je realistická, uviedli predstavitelia, keďže Rusko prekopalo svoju obranu na východnej strane rieky Dnipro a Ukrajina nemá pracovné sily na úspešnú obojživelnú operáciu proti takémuto druhu síl. To druhé je pravdepodobnejšie, tvrdia úradníci.

Tanky pre Kyjev budú
Deväť krajín prisľúbilo poskytnúť Ukrajine viac ako 150 tankov Leopard. K dnešnému dňu deväť krajín oznámilo svoj zámer previesť na Ukrajinu viac ako 150 tankov Leopard. Oznámil americký minister obrany Lloyd Austin pred desiatym stretnutím vo... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Milan Laca

Poskytnutie stíhačiek sa neplánuje

Okrem posielania zbraní a poskytovania výcviku, vysocí americkí generáli hostili tento mesiac ukrajinských vojenských predstaviteľov vo Wiesbadene v Nemecku na sériu cvičení, ktoré mali pomôcť Kyjevu v ďalšej fáze vojny.

Prezident Joe Biden minulý mesiac vylúčil vyslanie stíhačiek F-16 a vysokí americkí predstavitelia opakovane tvrdili, že lietadlá momentálne nie sú v pláne. Úradníci však pracujú na iných spôsoboch, ako posilniť ukrajinské letectvo, vrátane pokusu namontovať pokročilé rakety vzduch-vzduch stredného doletu na ich MiG-29 zo sovietskej éry a zlepšiť schopnosti ukrajinských pilotov.

Snaha namontovať AMRAAM na MiG, ak sa ukáže ako úspešná, by tiež mohla výrazne zvýšiť schopnosť ukrajinských bojových pilotov vystreliť ruské rakety, uviedli úradníci.

Milley: Ruské velenie zlyháva

Tak, ako sa Ukrajine míňa munícia aj vojaci, má straty na ľuďoch a vybavení aj Rusko. Moskve dopĺňa zásoby najmä Irán. "Rusko zostáva izolované, ich vojenské zásoby sa rýchlo míňajú, vojaci sú demoralizovaní, necvičení, nemotivovaní branci medzi odsúdenými a ich vedenie zlyháva," povedal Milley.

Vysokí predstavitelia verejne tvrdia, že je na Zelenskom, kedy a kde začne novú ofenzívu a či zostane v Bachmute alebo premiestni svoje sily.

"Prezident Zelenskyj bojuje v tomto boji a on bude hovoriť o tom, čo je dôležité a čo nie," povedal Austin. Poznamenal však, že: „Vytvárame bojovú silu do takej miery, že veríme, že im to poskytne príležitosti na zmenu dynamiky na bojisku, v určitom bode, nech je to akýkoľvek bod.“

Ničivý Poseidon opäť na scéne
Daily Mail: V Británii vypukla panika po Putinovom rozhodnutí vybaviť armádu Poseidónmi. Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina, vyzbrojiť námorníctvo pokročilými jadrovými torpédami Poseidon viedlo britských expertov k simulácii ničivého... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme