PRIESKUM Slovenské MiGy na Ukrajinu? Slováci povedali JEDNOZNAČNÉ NIE!
16 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Ajajaj. Chcú poslať stíhačky. Lenže potom sa spýtali ľudí. Slovensko povedalo nie! Poľsko aj Slovensko sú pripravené odovzdať svoje lietadlá MiG-29 Ukrajine. Očakávané finálne rozhodnutie sa strany slovenskej vlády aj napriek stredajšiemu neformálnemu jednaniu ale nepadlo. Iba 26 % Slovákov však súhlasí s dodávkami stíhačiek pre ukrajinskú armádu, ukázal to najnovší prieskum agentúry Ipsos pre Denník N. 

 

Slovenská vláda už skôr oznámila svoj plán pripojiť sa s dodávkami stíhačiek MiG-29 k Poľsku. Konečné rozhodnutie však stále nepadlo. Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki sa nechal počuť, že jeho krajina by mohla Ukrajine dodať asi dvadsať stíhačky MiG-29 v nasledujúcich štyroch až šiestich týždňoch. Postupovať chce ale v rámci koalície krajín, informujú české Parlamentní Listy (PL).

Dočasne poverená vláda v tom má jasno
Na výsledky rokovaní na medzinárodnej úrovni ohľadom stíhačiek pre Ukrajinu čaká aj Bratislava. „Čakáme na ďalšie informácie od partnerov. Keď bude všetko zaistené, budeme konať,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády poverený šéf slovenskej obrany Jaroslava Naď.
Zdroj: FB/Jozef Viktorín | Exminister obrany SR Naď
 
Dodávka lietadiel MiG-29 Ukrajine je na Slovensku veľká téma, píšu PL. Predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer-SSD Robert Fico dodávky stíhačiek Ukrajine považuje za bezpečnostné riziko. „Títo blázni nás ťahajú do vojny a namaľovali nám na chrbát terč,“ vyhlásil Fico.
 

Nie sme rodina, nechceme byť, chceme iba prežiť
"SME RODINA je slovenské populistické politické hnutie pôsobiace od roku 2011. Predsedom hnutia je podnikateľ Boris Kollár. Z hľadiska ideológie je hnutie zložito vymedzené. Kollár ho nepovažuje ani za ľavicové, ani za pravicové. Profiluje sa ako... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Slováci sú proti!

Zanedbateľný nie je ani hlas Slovákov. S dodaním lietadiel MiG-29 Ukrajine podľa vyšetrovania agentúry Ipsos súhlasí iba 26 % z opýtaných. Prieskum  agentúry Ipsos podrobne ukázal, ako sa k otázke odovzdania stíhačiek stavajú voliči jednotlivých politických strán v slovenskom parlamente.

Medzi najviac voličov, ktorí sú za dodanie stíhačiek Ukrajine, sa jednoznačne zaradili priaznivci Progresívneho Slovenska (77 %), Demokratov (74 %) a strany SaS (64 %). Voliči, ktorí sú pre túto vojenskú pomoc sú aj u strany OĽaNO (49 %).

Jednoznačné odmietnutie dodávky lietadiel MiG-29 Ukrajine vyjadrili voliči Ficovej opozičnej strany Smer-SD (92 %), zvyšných šesť percent z nich uviedlo, že „nevie“ a sotva dve percentá by boli za. Odmietavý postoj v tejto otázke zaujala aj väčšina priaznivcov politickej strany Republika (85 %) aj voliči strany Hlas (68 %). Aj pri hnutí Sme rodina si viac voličov (51 %) myslí, že dodávka stíhačiek na Ukrajinu nie je dobrý krok.

Najviac rozpoltení v tejto otázke boli voliči Kresťanskodemokratické hnutie. 40% percent zastáva názor, že by Slovensko malo Ukrajine lietadlá MiG-29 dodať, naopak 41% je proti týmto dodávkam.

POLITIK HAMRAN OBHAJUJE OBVINENÝCH ČURILLOVCOV
"Politik Hamran obhajuje obvinených Čurillovcov," tvrdí Matúš Šutaj Eštok (Hlas - SD), poslanec NR SR. Šutaj Eštok reaguje na slová Prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefan Hamrana, ktorý na tlačovej konferencii (15.3) upozornil najmä na... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

ZA je len 26% Slovákov

Celkovo sa pre poslanie stíhačiek Ukrajine vyjadrilo pozitívne iba 26 % Slovákov, až 60 % z opýtaných vyjadrilo nesúhlasný postoj.

Slováci v prieskume odpovedali aj na ďalšie otázky týkajúce sa rusko-ukrajinského konfliktu. Napríklad 44 % respondentov si myslí, že Ukrajina mala pristúpiť k odovzdaniu Krymu a ďalších východných území Rusku pre okamžitý mier, opačný názor potom vyjadrilo 35 % ľudí.

Až 60 % Slovákov má tiež jasno v tom, že dodávky zbraní na Ukrajinu len vojnu predlžujú, nemyslí si to 26 % opýtaných.

Ukazuje sa rezervovanosť obyvateľov Slovenska k zbrojnej pomoci pre nášho východného suseda a to, že veľká časť krajiny pri vojne stojí na strane agresora. Zároveň je ale vidieť aj to, že väčšina Slovenska sa nechce vrátiť do sféry vplyvu Ruska Vladimíra Putina,“ uvádza ďalej agentúra Ipsos na základe výsledkov svojho vyšetrovania.

Zuzana Čaputová, Volodymyr Zelenskyj, zdroj foto: FB/Zuzana Čaputová

Slovenska prezidentka Zuzana Čaputová v utorkovom programe Interview ČT24 zdôrazňovala, že je nutné, aby Západ Ukrajinu podporoval, aby bola silná a mala silnú vyjednávaciu pozíciu. Mierové rokovania s Ruskom podľa nej nie sú možné, pretože ich Putin nemyslí vážne. 

„Vojenskú pomoc považujem za správnu a legitímnu. Podporujem dodávky lietadiel MiG-29, téma je na Slovensku ale spolitizovaná, pre nás sú ale nevyužiteľné. Nemáme pilotov, ktorí by s nimi lietali,“ vysvetľovala Čaputová českým divákom.

Snažím sa na Slovensku vysvetľovať, že vďaka vojenskej pomoci sa vojnový konflikt drží čo najďalej od slovenských hraníc. Považujem to za férové ​​a spravodlivé,“ doplnila hlava štátu.

Dočasní v demisii privedú Slovensko "na bubon"
Štát musí šetriť, odkazuje rozpočtová rada. Inak výrazne porastie dlh Slovenska. Vláda s obmedzenými právomocami privedie Slovensko na bubon. (Vyjsť na bubon - prísť o majetok, skrachovať.) Lenže čo robí vláda? Najnovšie ide nakupovať luxusné... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik