Na Najvyššom správnom súde NEŠETRIA! Pozrite na ten LUXUS
16 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Nakupujú ako zmyslov zbavení, hovorili pre Plusku už pred časom radoví zamestnanci Najvyššieho správneho súdu. A mali pravdu. Pri pohľade na objednávky a faktúry, ktoré sú povinne zverejňované na internete, sa aj zamyslíte, či vedenie súdu vyhralo v lotérii.

Peniaze? Žiadny problém

Najvyšší správny súd (NSS) vznikol na základe reformy exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Má postavenie ako Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR), ale v oblasti správneho práva. Na rozdiel od iných súdov sídli NSS v modernej, relatívne novej administratívnej budove v širšom centre Bratislavy. Oproti mnohým iným súdom tam človek nemá pocit, že mu kľučka ostane v rukách a cíti sa ako v 21. storočí. Lenže, ako sa hovorí – všetko má mať hranice.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Veronika Remišová, Mária Kolíková, foto: TASR
Mária Kolíková
Mária Kolíková
Facebook, Shutterstock, Dávid Grznár pre HD
SR Bratislava Slovensko30 Fiačan Ústavný súd výročie BAX Oslavy 30. výročia vzniku Ústavného súdu Slovenskej republiky Na snímke predseda Najvyššieho správneho súdu SR Pavol Naď reční pri príležitosti osláv 30. výročia vzniku Ústavného súdu Slovenskej republiky 22. februára 2023 v Bratislave.
SR Bratislava Slovensko30 Fiačan Ústavný súd výročie BAX Oslavy 30. výročia vzniku Ústavného súdu Slovenskej republiky Na snímke predseda Najvyššieho správneho súdu SR Pavol Naď reční pri príležitosti osláv 30. výročia vzniku Ústavného súdu Slovenskej republiky 22. februára 2023 v Bratislave.
FOTO TASR - Jakub Kotian
Mária Kolíková
SR Bratislava Slovensko30 Fiačan Ústavný súd výročie BAX Oslavy 30. výročia vzniku Ústavného súdu Slovenskej republiky Na snímke predseda Najvyššieho správneho súdu SR Pavol Naď reční pri príležitosti osláv 30. výročia vzniku Ústavného súdu Slovenskej republiky 22. februára 2023 v Bratislave.

Podľa Plusky, pohľad do faktúr ich poriadne zarazil. Na rozdiel od iných súdov im peniaze zrejme nechýbajú. Nakupuje sa azda všetko, čo vedeniu napadne. Predseda súdu Pavol Naď netrochári ani na vlastnom komforte. Zaobstaral si vskutku luxusné reprezentačné auto: plugin hybrid BMW X5 za vyše osemdesiattisíc eur. Skutočne potrebuje predseda súdu SUV? A za túto sumu?

Do vozového parku súdu pribudol aj ďalší plugin hybrid BMW X3, Škoda Kodiaq skoro za štyridsaťpäťtisíc eur a Hyundai i30 Combi za vyše dvadsaťšesťtisíc eur.

PRIESKUM Slovenské MiGy na Ukrajinu? Slováci povedali JEDNOZNAČNÉ NIE!
Ajajaj. Chcú poslať stíhačky. Lenže potom sa spýtali ľudí. Slovensko povedalo nie! Poľsko aj Slovensko sú pripravené odovzdať svoje lietadlá MiG-29 Ukrajine. Očakávané finálne rozhodnutie sa strany slovenskej vlády aj napriek stredajšiemu... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Práčku nefotiť!

A tým sa to zďaleka nekončí. Nákupy sú rozšafné aj v iných smeroch. Na súd pribudli tulivaky (áno, čítate dobre – tulivaky) za vyše sedemsto eur, interiérové doplnky za tri a pol tisíca, kvetiny skoro za dve tisícky, záložky na knihy, práčka, sušička… Až si človek položí otázku – zariaďujú naozaj súdnu inštitúciu?

„Pokojne môžete prísť a pozrieť sa, ukážeme vám práčku so sušičkou. Bola obstaraná pre potreby odsúdených, ktorí pracujú na súde, majú na starosti upratovanie. Práčka so sušičkou slúži aj na čistenie pracovných odevov zamestnancov Kancelárie Najvyššieho správneho súdu SR,“ vysvetlil pre Plusku hovorca súdu Michal Hajtol. Odfotiť súdnu práčku nám však nedovolil.

„Chápete, bolo by to pre nich nedôstojné,“ vyhlásil v mene zamestnancov, ktorí si vraj v práčke súdu perú svoje špinavé nohavice a nepáčilo by sa im, keby sa niečo také dostalo pred zrak verejnosti.

„Celé je to čudné. Keby som na súde, kde som predtým pôsobil, povedal, že potrebujem difúzor pre voňavý vzduch, poslali by ma niekam. Oni ich nakúpili za štyri stovky, to sa človeku rozum zastavuje. Aj s knižnými záložkami na police je to smiech cez slzy – kde by na to iné súdy zobrali peniaze? Ale na Najvyššom správnom súde je to úplne v poriadku,“ nechápe zamestnanec súdu, ktorého sa z Plusky pýtali na názor.

Neefektívny výber

Kúpe áut pre súd nerozumie ani vedúci redaktor z časopisu Auto Bild Filip Kadlečík, podľa ktorého tento nákup nebol veľmi úsporný. Nepozdávajú sa mu modely X5, X3 ani Kodiaq.

„Ekvivalentné osobné vozidlá, nie SUV, ale sedany/kombi, sú lacnejšie a efektívnejšie. Navyše, majú lepšie jazdné vlastnosti, nižšiu spotrebu a často sú, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, i komfortnejšie,“ hovorí Kadlečík. Nevie ani, prečo si vedenie súdu vybralo práve prémiovú automobilku, keď sú na trhu aj lacnejšie a stále dobré alternatívy ako napríklad Kia Sorento Phev. Je o desiatky tisíc eur lacnejšia, je považovaná za reprezentatívnu a má aj dobrý dojazd na elektrinu.

„Vidieť, že nakupujú plugin hybridy, aby znížili uhlíkovú stopu a boli ekologickí, ale ak by chceli byť naozaj ekologickí, odporučil by som im iné vozidlá,“ hovorí Kadlečík. Nechápe ani to, načo je súdu, ktorý azda nechodí do terénu, Kodiaq, keď lacnejšia je bežná a dobre vybavená Octavia s obrovským kufrom a veľkým priestorom na zadných sedadlách.

„Dôvodom obstarania automobilov bola potreba zabezpečenia zákonných nárokov vedenia Najvyššieho správneho súdu SR a Kancelárie Najvyššieho správneho súdu SR na bezplatnú prepravu, potreba zabezpečenia reprezentatívnych služobných vozidiel pre zahraničné cesty a služobné cesty sudcov, potreba zabezpečenia prepravy zahraničných delegácií,“ uvádza sa v stanovisku súdu, ktorý evidentne pri výbere presunu sudcov neriešil ceny. Bezostyšne rozhadzuje verejné peniaze aj v čase krízy tak, ako by im to v súkromnej firme zďaleka neprešlo.

Zdroj: HD/Pluska

Štvordňový pracovný týždeň? Zabudnite..
Štvordňový pracovný týždeň. Mnoho firiem vo svete sa prikláňa k modelu štyri dni práca a tri dni voľna. Stále viac sa o tom hovorí aj na Slovensku. A Slováci to vítajú. Zvlášť tí, ktorí robia pre zahraničné firmy, ktoré tento model už nejaký čas... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme