Štvordňový pracovný týždeň? Zabudnite..
16 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Štvordňový pracovný týždeň. Mnoho firiem vo svete sa prikláňa k modelu štyri dni práca a tri dni voľna. Stále viac sa o tom hovorí aj na Slovensku. A Slováci to vítajú. Zvlášť tí, ktorí robia pre zahraničné firmy, ktoré tento model už nejaký čas aplikujú.

Aké sú názory tých, ktorých by sa to mohlo týkať a aké negatíva a pozitíva by takýto model mohol priniesť? Na takúto zmenu pamätá už aj Zákonník práce tak, aby neprišlo k zníženiu platových podmienok. Na Slovensku sa tento model tak skoro určite nestane štandardom, hoci aj u nás sa zmenili pracovné návyky. Island je v projekte úspešný, Španielsko sa pre skúšobné zavedenie rozhodlo len nedávno.

Názory sa rôznia

„Ja by som to prijala. U nás by sa to osvedčilo, zamestnanci budú spokojnejší a efektívnejší. Na druhej strane, stretla som sa aj s tým, že to začali flákať. Keby to bolo na mne, určite by som to prijala,“ hovorí Bratislavčanka Katka. Nie každý je takouto formou práce nadšený.

 „Robím sedem dní v týždni, čiže mňa by sa to asi vôbec nedotklo. Keby som mal iné zamestnanie, preferoval by som klasiku - 5 dní v práci a dva doma,“konštatuje Richard.

Podľa zástancov nového modelu je päťdňový pracovný týždeň zastaralý a ten štvordňový by zamestnanca prinútil k vyššej produktivite, za čo by bol deň voľna ako odmena.

Na plat im nesiahnu

Vo Veľkej Británii si v roku 2022 model štvordňového pracovného týždňa vyskúšalo celkovo 2600 zamestnancov, ktorým ich firma nesiahla na plat. CNN hovorí, že ide o jeden z deviatich prelomových nápadov v oblasti podnikania.

Aké to má pozitíva

Poisťovňa NN v projekte začala ešte začiatkom roku 2021 a stále v ňom úspešne pokračuje, pričom zamestnanci sa môžu rozhodnúť, či budú mať voľno v pondelok, alebo v piatok. Poisťovňa pritom dbá, aby bol každý z týchto dní personálne plne zabezpečený.

Časť ľudí pracuje od pondelka do štvrtka, časť od utorka do piatka. Chod firmy, agenda, klienti či obchodní partneri nesmú navonok pocítiť túto zmenu,“vysvetlila manažérka poisťovne Daniela Tomašková. Podľa ktorej aj zamestnanci najviac oceňujú správnu rovnováhu medzi súkromným a pracovným životom, flexibilitu a viac voľného času.

Negatíva

„Určite je to náročné, ak chcete tento model nastaviť pre každú pozíciu. Pri individuálnom režime práce je nevýhodou, že zamestnanec, ktorý si vybral prácu v 4-dňovom pracovnom režime, musí naplniť svoje pracovné povinnosti aj základný fond pracovného času za 4 pracovné dni v pracovnom týždni,“ objasňuje Tomašková.

Pamätá na to aj náš zákon

„Zákonník práce umožňuje zaviesť štvordňový režim práce a nebráni takejto organizácii práce na dobrovoľnom základe. Dôležité je však aj to, či je s takýmto režimom spojené zachovanie počtu odpracovaných hodín v týždni, čiže 40 hodín (a bude sa pracovať 4 dni po 10 hodín), alebo ide aj o skrátenie pracovného času na 32 hodín (a bude sa pracovať 4 dni po 8 hodín) a či ide o skrátenie pracovného času so zachovaním mzdy alebo bez zachovania mzdy,“informuje tlačové oddelenie ministerstva práce.

Existuje aj akýsi kompromis

Je tu aj možnosť 9 hodinového denného pracovného času, na čo sa vyžaduje súhlas zamestnancov, alebo ich zástupcov.

 „Platí to bez ohľadu na to, či sa pracuje v každý deň rovnako (napríklad štyri dni po 10 hodín). Uvedené súvisí s tým, že 10-hodinový pracovný čas môže vplývať aj na zdravie zamestnanca (v závislosti od druhu práce, ktorú vykonáva), ale môže zasahovať napr. aj do starostlivosti o dieťa, keďže ak sa pracovná zmena začne o ôsmej, takáto zmena by sa so započítaním prestávky v práci skončila o pol siedmej,“ vysvetľuje rezort práce.

Menia sa aj slovenské pracovné podmienky

O plošnom zavádzaní štvordňového pracovného týždňa sa však ešte hovoriť nedá. Je to celospoločenská otázka, ktorá ovplyvní rôzne na seba prepojené ekonomické sektory. Slovenskí zamestnávatelia sa zatiaľ zameriavajú na iné benefity.

„V pracovných ponukách vidíme, že väčšou témou ako 4-dňový pracovný týždeň je pre zamestnávateľov aktuálne nastavenie efektívnosti počas hybridnej práce. Vidíme, že zamestnávatelia nechcú svojim ľuďom prikázať, aby chodili do práce každý deň, takéto niečo by mohlo byť prijaté negatívne, keďže veľká časť zamestnancov si už zvykla využívať prácu z domu,“hovorí Nikola Richterová, PR manažérka z portálu Profesia.sk, ktorá práve v súvislosti s prácou z domu hovorí, že sa menia aj naše pracovné podmienky a návyky. Nie sme viazaní striktnou prítomnosťou na pracovisku, ale môžeme si pracovný čas prispôsobiť.

Až 86% pracujúcich Islandu môže prejsť na štvordňový týždeň
Výsledky niekoľkoročného pokusu ukázali, že práca iba štyri dni v týždni dokázala zvýšiť produktivitu a zlepšila pohodu ľudí. Vďaka čomu i ich platy mohli zostať na rovnakej úrovni. Uviedol Mir24.tv. Čítať ďalej
23 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič

Pre koho to neplatí

Samozrejme, sú profesie, kde sa pracuje 24/7 a bez možnosti tradičného päťdňového pracovného času. Pracovníkov v zdravotníctve, doprave či záchranných zložkách, ale mnohokrát ani vo výrobe sa debata o tom, či pracovať štyri, alebo päť dní, rozhodne týkať nebude.

Na Islande, ale aj v Španielsku

Na Islande už niekoľko rokov prebieha pokus, ktorý má ukázať, či sa skutočne oplatí zaviesť štvordňový pracovný čas. V roku 2021 ho spravodajstvo BBC hodnotilo, ako „ohromne úspešný.

V decembri 2022 aj španielska vláda spustila projekt, ktorý by mal pri rovnakej produktivite práce a bez straty mzdy menším a stredným firmám zaviesť štvordňový pracovný týždeň. Projekt bude trvať tri roky a jeho výstupom bude aj zistenie, aké dopady na náklady bude mať na ekonomiku.

Španielsko ide testovať vplyv skráteného pracovného týždňa na produktivitu
Španielska vláda v piatok spustila pilotný projekt, ktorý má umožniť malým a stredným firmám testovať vplyv skráteného pracovného týždňa, bez straty mzdy, na produktivitu. Táto schéma sa bude testovať po dobu dvoch rokov vo firmách, usilujúcich... Čítať ďalej
17 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme