ZATIAĽ ŽIADNE NATO, hovorí Turecko Švédsku a Fínsku
10 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Trilaterálne stretnutie neprinieslo pre Švédsko a Fínsko žiadny prielom. Ankara na štvrtkovom stretnutí nepreukázala žiadne známky zrušenia blokády vstupu Štokholmu a Helsiniek do NATO, informuje POLITICO.

Zástupcovia Turecka Švédska a Fínska sa zišli prvýkrát od novembra. Švédsko označilo stretnutie za krok vpred – bez ohľadu na chýbajúce konkrétne výsledky.

"Najdôležitejšia vec dnes je, že sme sa zhromaždili," povedal po rozhovoroch švédsky vyjednávač Oscar Stenström novinárom v sídle NATO v Bruseli. Strany sa podľa neho „dohodli na ďalších stretnutiach“.

Páka Ankary na Washington?

Zatiaľ čo 28 z 30 spojencov NATO rýchlo schválilo vstup Švédska a Fínska do aliancie, parlamenty Turecka a Maďarska ešte musia ratifikovať svoje žiadosti o členstvo. 

Ankara, Štokholm a Helsinki podpísali  memorandum , ktoré načrtáva kroky, ktoré strany podniknú na riešenie obáv Turecka z vývozu zbraní a terorizmu na summite  aliancie minulé leto v Madride. Vtedy sa lídri NATO rozhodli pozvať Švédsko a Fínsko, aby sa pripojili.

Ale napriek politickým zmenám vo Fínsku a Švédsku, napríklad návrhom zákonov, ktoré majú zabrániť účasti v teroristických organizáciách, Ankara naďalej blokuje členstvo a vznáša námietky – najmä proti Švédsku. Napätie sa prehĺbilo najmä po tom, čo dánsky krajne pravicový politik spálil v januári v Štokholme neďaleko tureckého veľvyslanectva  kópiu Koránu.

A hoci nie je jasné, čo presne Turecko chce svojou pokračujúcou blokádou, v rámci aliancie sa špekuluje, že zdĺhavý proces je čiastočne spôsobený vnútropolitickými úvahami prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana – ako aj snahou získať pákový efekt vo vzťahu Ankary s Washingtonom. 

Stenström, švédsky vyjednávač, uviedol, že Turecko uznáva, že Švédsko a Fínsko „podnikli konkrétne kroky“, pričom to označil za „dobré znamenie“. 

Maďari o švédskom vstupe do NATO: Podporíme vás, ale nešírte tie LŽI!
Delegácia z Maďarska v utorok po stretnutí s predsedom švédskeho parlamentu uviedla, že podporuje žiadosť Švédska o členstvo v NATO. Predstavitelia maďarského parlamentu prišli do Švédska, aby vyriešili to, čo maďarská vládna strana nazvala... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Termín - summit vo Vilniuse

Oneskorenie schválenia však vyvolalo frustráciu v celej aliancii. Teraz sa množia špekulácie o tom, či by aspoň Fínsko mohlo vsúpiť do NATO skôr, ako Švédsko. 

Pre spojencov NATO je kľúčovým cieľom získať turecký a maďarský súhlas pre obe krajiny pred ďalším summitom lídrov aliancie, ktorý je naplánovaný na júl vo Vilniuse. 

Na otázku, či je reálne, aby Švédsko vstúpilo do NATO pred summitom, Stenström odmietol prijať časový plán. „Mojím cieľom ako hlavného vyjednávača je, samozrejme, čo najskôr; ale nemôžem sľúbiť dátum,“ povedal a dodal: „Zameriavame sa na dodávku, aby sme splnili memorandum.“ 

Na snímke druhý zľava generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg a Recep Tayyip Erdogan/TASR/AP

Helsinki a Štokholm už dostali bezpečnostné záruky od mnohých spojencov NATO, čím sa minimalizujú riziká pre ich bezpečnosť. Oneskorenie by však skomplikovalo plánovacie procesy aliancie a mohlo by ovplyvniť jej politickú dôveryhodnosť. V rámci aliancie však existuje nádej, že Ankara by mohla podpísať zmluvu po tureckých parlamentných a prezidentských voľbách , ktoré sa očakávajú v máji, teda ešte pred summitom vo Vilniuse. 

"Teraz je čas, aby všetci spojenci ukončili ratifikačný proces a privítali Fínsko a Švédsko ako plnoprávnych členov aliancie pred nadchádzajúcim summitom NATO vo Vilniuse," uviedol vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Vo vyhlásení po zasadnutí šéf NATO uviedol, že strany „sa dohodli, že rýchla ratifikácia Fínska aj Švédska bude v záujme všetkých“ a „dohodli sa na pokračovaní spolupráce v tomto formáte a na opätovnom stretnutí pred summitom vo Vilniuse“.

Iránska munícia pre Rusko: 100 miliónov nábojov, 300 000 rakiet!
Tajná cesta nákladných lodí obvinených z dodávania munície Rusku! Plavidlá plaviace sa pod ruskou vlajkou vraj prevážajú z Iránu do Ruska milióny nábojov a státisíce rakiet. A Irán plánuje poslať ďalšie, uviedol bezpečnostný zdroj pre Sky... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Billström: Bezprecedentná posila bezpečnosti severnej Európy

Švédske vedenie medzitým zaujalo optimistický tón, pokiaľ ide o svoje vyhliadky. "Splnili sme všetko, čo sme povedali, že ideme urobiť," povedal švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström vo štvrtok pre POLITICO a poukázal na nový protiteroristický zákon.

Minister zdôraznil, ako Štokholm a Helsinki prispejú k aliancii. „Do NATO privádzame s dobre vybavenými a dobre vycvičenými silami a prispejeme k bezpečnosti – bezpečnosti severnej Európy – spôsobom, ktorý je bezprecedentný,“ povedal. 

„Pre Švédsko to nebolo ľahké rozhodnutie vzdať sa 200-ročnej existencie nevojenského štátu. Brutalita ruského útoku na Ukrajine bola dôvodom, prečo sme tak urobili,“ povedal. "Myslím si," uzavrel, "že máme dôvody na nádej." 

MIMORIADNE! Pri streľbe v kostole v Hamburgu zomrelo 7 ľudí, ďalší sú zranení! (VIDEO + FOTOGALÉRIA)
Pri streľbe v kostole Jehovových svedkov v nemeckom Hamburgu zomrelo večer niekoľko ľudí, médiá píšu o siedmych obetiach a ďalší utrpeli zranenie. Polícia hovorí o situácii veľkého rozsahu a vyzýva občanov, aby sa miestu vyhli. Informovala... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik