Maďari o švédskom vstupe do NATO: Podporíme vás, ale nešírte tie LŽI!
07 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Delegácia z Maďarska v utorok po stretnutí s predsedom švédskeho parlamentu uviedla, že podporuje žiadosť Švédska o členstvo v NATO. Predstavitelia maďarského parlamentu prišli do Švédska, aby vyriešili to, čo maďarská vládna strana nazvala „politickými spormi“, informuje Breitbart.

Treba zlepšiť bilaterálne vzťahy

Niektorí maďarskí zákonodarcovia vyjadrili pochybnosti o tom, či podporia žiadosti Švédska a Fínska o členstvo v NATO, pričom citujú to, čo nazývajú „nehanebné klamstvá“ zo Štokholmu a Helsínk o stave demokracie v Maďarsku. Maďarská delegácia však v utorok naznačila, že parlament v Budapešti nakoniec ratifikuje ponuku Švédska v NATO.

"Podporujeme členstvo Švédska v NATO," povedal podpredseda maďarského parlamentu Csaba Hende švédskej tlačovej agentúre TT. „Jasne sme dali najavo, že maďarská vláda, maďarský prezident, premiér a väčšina maďarských poslancov jednoznačne podporuje švédske členstvo v NATO,“ povedal. 

Dodal, že je potrebné zlepšiť bilaterálne vzťahy medzi Budapešťou a Štokholmom.

Maďarskí predstavitelia však konštatujú, že švédski a fínski politici hovoria o Maďarsku „nehanebné lži“. "Bolo by vhodné, aby švédski politici, vládni predstavitelia a členovia Európskeho parlamentu na základe úplne nepravdivých faktov nenaznačovali, že v krajine chýba právny štát," povedal Hende pre TT.

Čína varuje USA: Smerujeme k nevyhnutnému konfliktu s USA a posilňujeme vzťahy s Ruskom!
Čínsky minister zahraničných vecí varuje pred možným konfliktom s USA a víta vzťahy s Ruskom! Na tlačovej konferencii Qin Gang pokarhal Washington za jeho politiku na Taiwane a incident s balónom, pričom ocenil vzťah Pekingu s Ruskom, informuje... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Orbán: Ale nešírte o nás nehorázne lži!

Maďarský premiér Viktor Orbán už skôr povedal, že „nie je správne, aby nás žiadali, aby sme ich vzali na palubu, zatiaľ čo oni šíria nehorázne lži o Maďarsku, o právnom štáte v Maďarsku, o našej demokracii a o živote tu.

Delegácia, ktorá sa v Štokholme stretla s predsedom švédskeho zhromaždenia Andreasom Norlénom, navštívi aj Fínsko, aby sa pokúsila objasniť svoje pozície. Cesta do dvoch severských krajín oddialila plány na ratifikáciu žiadostí a posunula hlasovanie o dva týždne. Maďarský parlament má teraz o opatrení hlasovať na schôdzi, ktorá sa začne 20. marca.

Maďarsko je okrem Turecka jedinou členskou krajinou NATO, ktorá zatiaľ neschválila ponuky Švédska a Fínska. Severoeurópski susedia upustili od svojej dlhoročnej vojenskej neutrality a v máji požiadali o členstvo v NATO v reakcii na ruskú vojnu na Ukrajine.

Návšteva sa uskutoční počas neformálneho dvojdňového stretnutia ministrov obrany EÚ v Štokholme a počas stretnutia generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom v hlavnom meste. Švédsko v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo Európskej únie.

Výhovorka o plynovode sa našla
EK vylúčila možnosť vyšetrovania teroristických útokov na Nord Stream v Haagu. Explózie na plynovode Nord Stream nebude vyšetrovať Medzinárodné centrum v Haagu, vyhlásil na brífingu v Bruseli hovorca Európskej komisie Christian... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik