Holandský kráľovský pár u Zuzany Čaputovej
07 | 03 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Návšteva holandského kráľovského páru, kráľa Viliama-Alexandra a kráľovnej Maximy, sa odohráva symbolicky na 30. výročie diplomatických vzťahov, ocenila prezidentka SR Zuzana Čaputová vo vyhlásení po spoločných utorkových rokovaniach. Vyzdvihla spoločné hodnoty aj spoluprácu krajín v rôznych oblastiach s tým, že vidí priestor na jej prehĺbenie. Podľa kráľa návšteva podčiarkuje priateľstvo Slovenska a Holandska. Slovensko sa podľa neho rozvinulo do sebavedomej krajiny so silným prepojením na Európu.

"Mám veľkú radosť, že po trinástich rokoch k nám na moje pozvanie opäť zavítala kráľovská návšteva. V Prezidentskom paláci som pred chvíľou privítala holandského kráľa Viliama Alexandra s kráľovnou Maximou," uviedla Čaputová na sociálnej sieti. "Vzťahy sú veľmi priateľské nielen na politickej, ale aj na ľudskej úrovni," vyhlásila.

Poukázala na Slovákov žijúcich v Holandsku. Pripomenula tiež, že Holandsko je jedným z najväčších investorov na Slovensku, ako aj exportným trhom pre mnohých slovenských podnikateľov.

Priestor na rozšírenie spolupráce vidí prezidentka napríklad v oblasti zdravotníctva a hospodárstva. Podnikateľské fórum, ktoré v stredu (8. 3.) otvorí spolu s kráľom, bude podľa nej príležitosťou na výmenu skúseností a nadviazanie spolupráce najmä v oblasti zelenej tranzície. "Ide o jedno z najväčších podujatí tohto druhu, pretože pozvanie prijalo viac ako 122 podnikateľov z oboch krajín," vyzdvihla Čaputová. Avizovala tiež podpis memoranda o spolupráci medzi nemocnicami a inštitúciami, ktoré sa venujú detskej onkológii.

VIDEO HLAS nekompromisne o Hegerovi: OKLAMAL VOLIČOV!
Dočasne poverený premiér Eduard Heger uskutočnil podvod na voličoch! Vyhlásila to opozičná mimoparlamentná strana Hlas-SD. Vyzvala Hegera, aby po odchode z OĽANO vytvoril podmienky na menovanie úradníckej vlády a čo najskorší termín predčasných... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Holandský kráľ Viliam-Alexander ocenil možnosť navštíviť Slovensko. Zdôraznil potrebu súdržnosti krajín v čase vysokého medzinárodného napätia. Slobodné demokratické krajiny podľa neho nesmú dovoliť zastrašovanie a násilie. Skonštatoval, že spoločne tvoríme bariéru proti ruskej agresii a podporujeme ľudí Ukrajiny.

Kráľ zároveň zdôraznil potrebu kritického pohľadu na vlastné krajiny. Poukázal napríklad na tému násilia voči novinárom či prejavy nenávisti voči menšinám. Hovorí o spoločných obavách, ale aj perspektívu spoločných riešení. Je tiež otvorený spolupráci na ceste k udržateľnejšej budúcnosti. Teší sa nielen na návštevu Bratislavy, ale aj krásu slovenskej prírody v Tatrách.

Blaha: Pani prezidentka KONAJTE! Heger, Káčer aj Naď musia Z HRUŠKY DOLE (GALÉRIA)
My sa na rozdiel od Káčera ĽUDÍ BÁŤ NEMUSÍME! Včera večer v Pezinku sme spustili naše dvojtýždňové oslavy MDŽ - prišlo približne 500 žien a nálada bola fantastická, ďakujeme za to. To viete - my medzi bežných ľudí na rozdiel od Káčera a Naďa môžeme... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Čaputová pripomenula, že obe krajiny majú skúsenosti s vraždou novinára. Počas návštevy bude preto témou aj zabezpečenie ich ochrany. Za dôležitú tému návštevy označila tiež ochranu ľudských práv. Zdôraznila potrebu posilnenia ochrany menšín a rodovej rovnosti. "Holandsko je tolerantná a otvorená spoločnosť. Zároveň je to spoločnosť, ktorá je funkčná a prosperujúca demokracia," podčiarkla s tým, že sa teší na posolstvá k týmto témam, ktoré zaznejú z úst kráľovského páru.

Pripomenula tiež zintenzívnenie spolupráce v oblasti bezpečnosti, keďže Holandsko bolo jednou z prvých krajín, ktoré na Slovensko prišli v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO.

Návšteva holandského kráľovského páru potrvá do štvrtka (9. 3.). Okrem Bratislavy je program plánovaný aj v Poprade, Liptovskom Mikuláši a Tatranskom národnom parku. Ide o prvú kráľovskú návštevu na Slovensku takmer po 13 rokoch.

Farkašovský Káčerovi: Iba OMYL OBLEČENÝ ZA MINISTRA môže vypustiť zo seba toľko arogancie!
Jednotka politickej vulgárnosti – JEDEN KÁČER! Koaličná politika nám akosi „káčerovatie“. Dvaja dočasní, obmedzení a dôvery zbavení ministri Káčer a Naď sa na východe úplne opustili a poriadne si zavarili. Ba vlastne na celom Slovensku.... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik