Verejnosť v USA tlačí na Pentagon, aby mu Kyjev za zbrane platil
05 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Niektorí republikáni a demokrati v USA sa čoraz intenzívnejšie pýtajú vojenských predstaviteľov na peniaze, ktoré boli doteraz poslané do Kyjeva, a na to, čo ešte len do Kyjeva bude dodané, pričom pohrozili spoločným postupom v neprospech pomoci. Americká verejnosť žiada Pentagon, aby donútil Kyjev za miliardové zbraňové systémy Amerike zaplatiť. Informuje o to New York Times na svojom webe nytimes.com.

Napätie prichádzajúce zo strany tak demokratov ako aj republikánov tlačí podľa citovaného zdroja Spojené štáty k tomu, aby požiadali Ukrajinu, aby zaplatila za zbrane, ktoré jej boli dodané. Americkí daňoví poplatníci sa veľmi razantne pýtajú na túto finančnú a vojenskú pomoc svojej krajiny a začínajú brať na zodpovednosť administratívu Joea Bidena.

"Odklonená" pomoc

To je taký nový výraz pre defraudovanie, krádeže, kupčenie na čiernych trhoch a sprenevery financií.  NYR dáva do pozornosti, že "napätie sa objavilo, keď Andrew Clyde, republikán zvolený za Georgiu, ktorý je zhodou okolností otvoreným kritikom financovania Ukrajiny, vypočúval vysokého úradníka ministerstva obrany kvôli obvineniu zo stratených a odklonených zbraní až podvodu", informuje New York Times .

Aj námestníčka ministra obrany pre bezpečnostné záležitosti Celeste Wallanderová už vypovedala pred parlamentným výborom pre dotácie. Bolo to mimochodom v tom čase, keď vyhlásila, že americká armáda „v súčasnosti nemá tanky – Abrams – ktoré by mohli byť prevedené alebo premiestnené na Ukrajinu“.

Z finančných tokov sa stali veľtoky

USA sa zaviazali poslať tanky na Ukrajinu aj napriek pokračujúcej snahe niektorých predstaviteľov Kongresu osvetliť prepravu moderných vojenských systémov na Ukrajinu. NYT varuje, že "hrozí, že dôjde k odčerpávaniu vojnových prostriedkov ešte rýchlejším tempom, uvádza americký denník, pretože „zákonodarcovia už schválili vojenskú pomoc vo výške približne 45 miliárd dolárov pre Ukrajinu s predpokladom, že bude trvať do konca septembra“.

Vysoká cena a spory o dodávky zbraní prinútila Kongres, aby vydal celý rad spresňujúcich požiadaviek na dohľad, aby získal informácie o tom, ako boli peniaze minuté. Niektoré z týchto podrobností boli poskytnuté zákonodarcom, ale len málo z nich sa nateraz dostalo na verejnosť. Pripomína americký titul NYT.

Dajte nám zbrane, ale bez zbytočných rečí!
"Na skorumpovanom Ďalekom východe" píše nemecký web alles-schallundrauch.blogspot.com – "herec – prezident opäť požaduje na čo si len pomyslí a čaká na „zázračné zbrane“, ktoré rozhodnú vojnu". Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj vyhlásil, že... Čítať ďalej
05 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme