Začnú sa rokovania o členstve Ukrajiny v EÚ už TENTO ROK?
04 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Šéfka Európskeho parlamentu sa stretla vo Ľvove s ukrajinským prezidentom Zelenským, aby prediskutoval žiadosť o členstvo v EÚ, informuje POLITICO.

Európsky parlament na to ide zhurta

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola podnikla neohlásenú cestu do Ľvova a diskutovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskyjom o snahe Ukrajiny vstúpiť do EÚ. "Dúfam, že prístupové rokovania sa môžu začať už tento rok," povedala Metsola v sobotu vo Ľvove prostredníctvom hovorcu, ktorý s ňou cestoval.

"Nikdy sa nevzdávaj," napísala Metsola na Twitteri po stretnutí so Zelenským, ktorý vedie obranu svojej krajiny pred inváziou zo strany Ruska. Diskusie medzi Metsolovou a Zelenskym sa „zamerali na žiadosť o členstvo“, uviedol hovorca Metsolovej a dodal, že sa hovorilo aj o dodávkach zbraní Ukrajine a sankciách proti Rusku.

„Tempo, s akým Najvyššia rada [ukrajinský parlament] a vláda napredujú pri uplatňovaní EÚ, na mňa robí dojem,“ povedala Metsola prostredníctvom hovorcu.

Európska komisia a národné vlády EÚ sú opatrnejšie

Blok 27 krajín udelil Ukrajine minulý rok v lete takzvaný štatút kandidáta, čím odštartoval vyčerpávajúci právny proces, ktorý by mohol trvať mnoho rokov, ale ktorý chce Zelenskyj čo najskôr ukončiť. Európska komisia a národné vlády EÚ budú pravdepodobne opatrnejšie ako Európsky parlament, pokiaľ ide o urýchlené konanie Ukrajiny o vstupe, ktoré je podmienené vnútornými reformami a zosúladením s 35 kapitolami pravidiel EÚ.

V aplikácii Telegram pre sociálne médiá Zelenskyj poďakoval Metsolovej a Európskemu parlamentu za ich podporu počas vojny a napísal: „Ukrajina sa snaží čo najskôr dokončiť implementáciu odporúčaní Európskej komisie a začať rokovania o vstupe do EÚ už teraz. tento rok." Video ukázalo, že Zelenskyj pozdravil Metsolovú pevným potrasením ruky na schodoch paláca vo Ľvove pokrytých červeným kobercom.

Samotný Zelenskyj cestoval do Bruselu len minulý mesiac, kde sa stretol s lídrami EÚ a predniesol vášnivý prejav v Európskom parlamente, aby zdôraznil spoločné hodnoty medzi Ukrajinou a EÚ.

Indický premiér z G20: Globálne riadenie zlyhalo! Východoeurópska územná šarvátka nie je náš konflikt!
Indický premiér Narendra Modi vo štvrtok na zhromaždení najvyšších diplomatov z členských krajín G20 povedal, že „globálna správa vecí verejných zlyhala“ vo svojich misiách zabrániť budúcim vojnám a prinútiť krajiny, aby spolupracovali na... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Stefanchuk: Rok nášho víťazstva

Po piatkovom prílete do Ľvova sa Metsolová stretla s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom, ktorý jej v noci urobil aj komentovanú prehliadku mesta. „Myslím si, že budúci rok bude rokom nášho víťazstva,“ hovorí Stefanchuk vo videu Metsolovej.

Metsola položila vence na počesť obetí ruskej invázie vrátane básnika Jurija Rufa, ktorý zomrel pri obrane svojej krajiny.

Predsedníčka parlamentu zdôraznila, že jej inštitúcia podporuje zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu na stíhanie zločinov agresie proti Ukrajine. Na konferencii „United for Justice Conference“ vo Ľvove Ukrajina a jej medzinárodní partneri presadili zriadenie Medzinárodného centra pre stíhanie zločinu agresie (ICPA) v Haagu, ktoré by malo byť plne funkčné už toto leto.

"Bez zodpovednosti nemôže byť mier," povedala Metsola.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola, foto: Shutterstock

Von der Leyenová: Putin musí niesť zodpovednosť

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v sobotňajšom vyhlásení ocenila ICPA. "Musí existovať špecializovaný tribunál na stíhanie ruského zločinu agresie," povedala von der Leyenová. „Rusko sa musí zodpovedať za tieto hrozné zločiny. Putin musí niesť zodpovednosť." 

Maltská stredopravá europoslankyňa Metsola bola prvým lídrom významnej inštitúcie EÚ, ktorý navštívil Ukrajinu po invázii ruského prezidenta Vladimira Putina vo februári minulého roka. V apríli 2022 odcestovala do Kyjeva.

Považuje sa za kandidátku na vedenie kampane svojej stredopravej Európskej ľudovej strany (EPP) v budúcoročných voľbách do EÚ, čo by jej mohlo priniesť významnú funkciu predsedníčky Európskej komisie.

Tieto špekulácie rozdúchal Manfred Weber, šéf EPP, ktorý povedal , že Metsola a predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová sú obe silné kandidátky. Metsola však verejne nepriznala žiadne ambície riadiť exekutívu EÚ, namiesto toho uviedla, že sa zameriava na svoju prácu šéfky parlamentu.

Republikáni protestujú proti americkej pomoci Ukrajine: UROBILI SME UŽ DOSŤ!
Vojna sa objavuje ako klinový problém v nadchádzajúcich republikánskych primárnych voľbách, pretože krajná pravica v CPAC vyzýva USA, aby ukončili podporu Ukrajiny. Marjorie Taylor Greeneová, vplyvná krajne pravicová republikánka v Kongrese,... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik