Izraelský expremiér: "NATO zabránilo mieru na Ukrajine"
08 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Po začatí invázie boli Putin a Zelenskyj údajne pripravení ukončiť ju čo najskôr a zdalo sa, že mier závisel už len od niekoľkých podpisov. Západní politici im v tom však zabránili, znejú minimálne tri vyjadrenia dôležitých svetových politikov.

Predovšetkým britský premiér Boris Johnson, povedala už pred ôsmimi mesiacmi členka Nemeckého Spolkového snemu Sarah Wagenknechtová . Takmer identické vyhlásenia mal v tom čase aj turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu. A najnovšie - pred tromi dňami sa rovnako vyjadril aj bývalý predseda vlády Izraela Bennett naftali. Informuje investigatívny portál JournalistenWatch.

Čítate dobre

Áno, zdroj JournalistenWatch.com doslova píše: "Existujú niektoré krajiny NATO, ktoré chcú predĺžiť vojnu na Ukrajine. Po rokovaniach v Istanbule sme neverili, že vojna bude trvať dlhšie. Po stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO by mohol nadobudnúť dojem, že niektoré členské štáty NATO chcú, aby vojna pokračovala a Rusko bolo oslabené, povedal vtedy Cavusoglu.

Krajiny NATO blokujú mierové snahy

Dohoda medzi Zelenským a Putinom sa zdala v istom okamihu konfliktu zdala celkom reálna. Niektoré krajiny NATO, a najmä vtedajší britský premiér Boris Johnson, však zablokovali všetky mierové snahy. Prioritou bol boj proti Putinovi. Určite by sa v ňom malo pokračovať, aj keď ide o zničenie Ukrajiny.

Staronová "novinka"

Teraz to potvrdil bývalý izraelský premiér Naftali Bennett. Bývalý izraelský premiér má video s rozhovorom, ktoré zverejnil na svojom kanáli YouTube.

Podľa neho vlani, 4. marca 2022 sa Bennett stretol s hlavou ruského štátu, aby bol sprostredkovateľom medzi Putinom a ukrajinským prezidentom. Svoje úsilie koordinoval so Spojenými štátmi, Francúzskom, Nemeckom a Spojeným kráľovstvom. Kyjev a Moskva sa dohodli na veľkých ústupkoch, povedal Bennett. Ruská strana vyzvala na takzvanú „denacifikáciu“ ako predpoklad pre prímerie.

Rusko aj Ukrajina boli vtedy pripravené zmeniť svoje pozície. Podľa Bennetta to však "boli to najmä hlavy západných štátov, ktoré zabránili dohode". Podporuje to spomínané výroky vyhlásenia Wagenknechtoveja a Cavusoglua.

Niekomu sa mier proste nehodí

Hlavy západných štátov a vlád mali podľa Bennetta evidentne odlišné názory na sprostredkovateľské úsilie. Britský premiér Boris Johnson zaujal agresívny postoj. Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz boli opatrnejší. "Myslím si, že to bolo vedomé rozhodnutie Západu zasiahnuť Putina a nevyjednávať," povedal Bennett. Na otázku, či západné štáty „zablokovali“ snahy o sprostredkovanie, bývalý premiér odpovedal: „Áno.

Zelenskij pristál v Londýne
Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského privítali v britskom hlavnom meste Londýn. Oznámil to úrad britského premiéra Rishi Sunaka. Informuje spiegel.de. Ako (podľa spiegel.de) informovala tlačová agentúra Reuters, Zelenského "spontánna"... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Odovzdávanie cien Grammy: Satanizmus, okultizmus aj propagácia LGBT | Hlavný Denník (hlavnydennik.sk)

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik