Súhrn medzinárodného spravodajstva - 7. februára - 06.30
07 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Ranný súhrn krátkych správ zo zahraničia

ANKARA - Záchranári v Turecku a Sýrii počas mrazivej noci na utorok vlastnými rukami prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali ľudí, ktorí prežili pondelkové ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov. Potvrdený počet mŕtvych v oboch krajinách sa vyšplhal nad 4300, informovala v utorok nadránom tlačová agentúra AFP. Otrasy postihli oblasť okolo turecko-sýrskej hranice a najsilnejšie z nich mali magnitúdu až 7,8.

-- Turecké a sýrske záchranné tímy hlásili, že vyše 5600 budov v niekoľkých mestách je zrovnaných so zemou, vrátane mnohoposchodových bytových domov, ktoré boli plné spiacich obyvateľov, keď udrelo prvé zemetrasenie.

NEW YORK - Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bassám Sabbágh požiadal v pondelok OSN a všetky členské štáty o pomoc pri záchranných prácach po ničivom zemetrasení, o zdravotné služby, náhradné prístrešky a potraviny. Generálny tajomník OSN António Guterres ubezpečil sýrskeho veľvyslanca, že organizácia urobí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla vojnou zničenej krajine v tejto "veľmi ťažkej situácii".

-- Veľvyslanec Sabbágh zdôraznil, že sýrska vláda je pripravená pomáhať a koordinovať humanitárne dodávky tak, aby sa dostali ku "všetkým Sýrčanom na všetkých územiach Sýrie, aj keď Damask ich nemá všetky pod kontrolou".

DAMASK - Väzni sa po pondelkovom smrtiacom zemetrasení v Sýrii vzbúrili vo väznici na severozápade krajiny, kde sú zadržiavaní prevažne členovia teroristickej organizácie Islamský štát (IS), a najmenej 20 ich ušlo. Vo väznici vojenskej polície v meste Rádžú neďaleko hranice s Tureckom je umiestnených okolo 2000 väzňov, z nich asi 1300 je podozrivých bojovníkov IS, uviedol zdroj.

KYJEV - Ukrajinská gréckokatolícka cirkev v pondelok oznámila, že prechádza na nový kalendár, podľa ktorého sa budú Vianoce sláviť 25. decembra namiesto 7. januára. Ukrajinské inštitúcie sa aj takto snažia prerušiť kultúrne väzby na Rusko, uviedla tlačová agentúra Reuters. Krok Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ku ktorej sa hlási necelá desatina Ukrajincov, privítal minister kultúry Oleksandr Tkačenko.

LIMA - Zosuvy pôdy vyvolané vytrvalými dažďami zavalili bahnom, vodou a skalami niekoľko dedín na juhu Peru a zabili najmenej 36 ľudí, informovali v pondelok tamojšie úrady. Medzi mŕtvymi je päť ľudí, ktorí sa viezli v dodávke a tú strhol do rieky nával bahna.

"Ukrajina, musíme sa porozprávať!" Alebo video, ktoré sa nehodí...
„117 vojakov išlo bojovať, iba 15 z nich sa vrátilo.“ Video Jana Šafaříka, streleckého inštruktora, ktorý sa podelil o svoje nepríjemné skúsenosti s výcvikom vojakov na Ukrajine, vzbudilo vlnu záujmu. Aj odmietania z Ukrajinskej strany. Jan Šafařík... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme