Osem krajín vrátane SR vyzýva EÚ na dôraznejší boj proti nelegálnej migrácii
07 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Osem krajín Európskej únie vrátane Slovenska vyzýva euroblok na intenzívnejší boj proti nelegálnej migrácii. Spolu s Dánskom, Estónskom, Gréckom, Litvou, Lotyšskom, Maltou a Rakúskom žiadajú sprísnenie ochrany vonkajších hraníc, vyššie financovanie agendy z eurorozpočtu, ako aj silnejší mandát pre Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). Nelegálna migrácia bude témou tohtotýždňového samitu lídrov EÚ, informuje spravodajca TASR.

"Pokiaľ bude európsky azylový systém a jeho veľmi nízka miera návratov predstavovať faktor príťažlivosti, štátni príslušníci tretích krajín, ktorí nepotrebujú medzinárodnú ochranu, sa budú naďalej pokúšať o prechod do EÚ," upozorňuje sa v liste šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, ktorý podpísal aj slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO). Lídri chcú, aby komisia predložila komplexný celoeurópsky prístup pre migračné trasy do Európy.

Voličov v Čechách i na Slovensku manipuluje tá istá skupina
„V prezidentských voľbách rozhodlo načasovanie a to, ako to mal generál Peter Pavel dobre zorganizované. Súčasťou jeho prípravy boli aj médiá mainstreamu,“ hovorí v programe Aby bylo jasno politický analytik, americký novinár Erik Best. (Zdroj -... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Signatári listu upozornili, že vlani sa výrazne zvýšil počet nelegálnych prekročení hraníc EÚ a počet azylantov v niekoľkých členských štátoch prudko stúpol, pričom sú krajiny, ktoré čelia vyšším migračným tlakom než počas migračnej krízy z rokov 2015 a 2016. Táto situácia si podľa nich vyžaduje naliehavú politickú pozornosť už aj preto, aby členské štáty mohli uprednostňovať len utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú právnu ochranu, vrátane Ukrajincov, ktorí hľadajú útočisko pred ruskou agresiou.

V liste sa tiež upozorňuje, že členské štáty Európskej únie vynakladajú značné a zbytočné zdroje na spracovanie žiadostí o azyl, na zaistenie návratov a na reintegráciu utečencov. "Súčasný azylový systém je podľa nás rozbitý a prospieva predovšetkým cynickým pašerákom ľudí, ktorí využívajú nešťastie žien, mužov a detí," píše sa tiež v liste. Jeho autori preto inštitúcie EÚ vyzvali na zavedenie odradzovacích faktorov pre osoby ochotné vydať sa na nebezpečné cesty do Európy a kroky k rozbitiu obchodných modelov zločineckých sietí prevádzačov ľudí.

List lídrov odoslali dva dni pred mimoriadnym samitom EÚ v Bruseli, ktorý sa bude konať 9. až 10. februára a zaoberať sa otázkou nelegálnej migrácie.

Obrovské ukrajinské vojnové straty
Izraelské spravodajské služby odhalili straty medzi armádou NATO na Ukrajine Medzi inštruktormi a vojakmi Severoatlantickej aliancie na Ukrajine je veľa obetí. Informovalo o tom turecké vydanie denníka Hurseda Haber s odvolaním sa na údaje... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme