Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6. februára- 08:00
06 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Ranný súhrn správ zo zahraničia

ANKARA – Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci. Zranenia utrpeli stovky osôb a očakáva sa, že počet obetí sa ešte zvýši.

KYJEV – Pred výročím invázie Ruska na Ukrajinu sa objavuje čoraz viac správ a náznakov, že by Moskva mohla v tomto termíne uskutočniť "symbolický útok". Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V súčasnosti je situácia mimoriadne ťažká v Doneckej oblasti na východe krajiny, priblížil podľa agentúry DPA.

KYJEV - Ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova nahradí vo funkcii náčelník Hlavnej spravodajskej správy ministerstva obrany Kyrylo Budanov. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval poslanec ukrajinského parlamentu a predseda frakcie vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija. Časový harmonogram zmeny nespresnil.

WASHINGTON – Americká armáda v nedeľu oznámila, že pátra v Atlantickom oceáne po zvyškoch predpokladaného čínskeho špionážneho balóna, ktorý deň predtým zostrelila. Jeho prelet ponad USA a následné zostrelenie ešte viac zhoršili vzťahy oboch krajín. Republikánski kongresmani kritizovali prezidenta Joea Bidena za to, že so zásahom čakal niekoľko dní. Podľa demokratov však rozhodnutie počkať ochránilo civilistov pred troskami.

BAGDAD – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pricestoval do Iraku na rozhovory o energiách a potravinovej bezpečnosti vo svetle konfliktu na Ukrajine, oznámil hovorca irackého rezortu diplomacie. Lavrov pristál v nedeľu neskoro večer v Bagdade, kde vedie veľkú delegáciu zahŕňajúcu predstaviteľov ropných a plynárenských firiem a investorov.

BAMAKO – Vojenská vláda v Mali v nedeľu oznámila vyhostenie predstaviteľa misie OSN v tejto africkej krajine, ktorý mal na starosti oblasť ľudských práv. Experti OSN nedávno vyzvali na nezávislé vyšetrenie porušovania ľudských práv a možných vojnových zločinov malijských vládnych síl i ruskej Vagnerovej skupiny, ktorá s nimi spolupracuje.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme