Súhrn medzinárodného spravodajstva
01 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 1. februára - 11.30

PRAHA - Za nepravdivú výpoveď v prospech manželky uložil súd českému expremiérovi Petrovi Nečasovi ročný podmienečný trest väzenia, pričom má zaplatiť aj pokutu vo výške 100.000 korún (4200 eur). Rozsudok nie je právoplatný.

PRAHA - Predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová sa v stredu prostredníctvom videohovoru spojila s ministrom zahraničných vecí Taiwanu Wu Čao-siem. Hovorili o jej ceste na Taiwan, ktorá by sa mala uskutočniť koncom marca. Na ceste na Taiwan má Pekarovú Adamovú sprevádzať početná podnikateľská delegácia či zástupcovia vedecko-výskumných a vzdelávacích inštitúcií.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že s výmenami vysoko postavených úradníkov ešte neskončil. Avizoval, že každému, kto nespĺňa požiadavky štátu a spoločnosti, hrozí prepustenie. Zelenskyj upozornil, že bude uplatňovať nulovú toleranciu voči pochybeniam alebo zlému riadeniu.

MOSKVA/LONDÝN - Súd v Moskve v utorok v neprítomnosti odsúdil novinára Alexandra Nevzorova na osem rokov väzenia za šírenie dezinformácií o ruskej armáde. Nevzorov má okrem toho štyri roky zakázané byť administrátorom sociálnych sietí. Ruské orgány vyčítajú Nevzorovovi najmä jeho príspevok týkajúci sa ostreľovania juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol zverejnený na platforme YouTube.

Vladimir Putin nie je šialený, len RADIKÁLNE RACIONÁLNY, hovorí bývalý francúzsky prezident
Vladimir Putin je „radikálne racionálny“ vodca, ktorý stavia na tom, že západné krajiny budú unavené z podpory Ukrajiny a dohodnú sa na vyjednanom ukončení konfliktu, ktorý bude priaznivý pre Rusko, povedal bývalý francúzsky prezident François... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

MOSKVA/LONDÝN- Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila zatknutie troch Rusov, ktorí sa údajne podieľali na príprave a páchaní teroristických útokov na objekty železničnej infraštruktúry vo Sverdlovskej oblasti. Identitu zadržaných ani povahu trestných činov FSB nekonkretizovala.

ŠTOKHOLM - Švédsky premiér Ulf Kristersson označil za "užitočných idiotov" aktivistov, ktorí nedávno v tejto škandinávskej krajine spálili Korán či obesili figurínu predstavujúcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa Kristerssona konajú takýto ľudia v prospech zahraničných síl, ktoré sa snažia uškodiť Švédsku v čase, keď sa pokúša vstúpiť do NATO.

SYDNEY - Austrálske úrady informovali o náleze kapsuly s rádioaktívnou látkou, ktorá vypadla z nákladného auta idúceho diaľnici v štáte Západná Austrália. Kapsula s rozmermi šesť krát osem milimetrov obsahuje malé množstvo izotopu cézia Cs137, ktoré by mohlo pri kontakte spôsobiť poškodenie pokožky, popáleniny alebo chorobu z ožiarenia.

SYDNEY - V austrálskom štáte Viktória začal od stredy platiť zákaz predaja a distribúcie plastových výrobkov na jedno použitie. Nariadenie sa podľa tamojšej vlády vzťahuje na predmety ako sú plastové slamky, príbory, taniere, miešadlá na nápoje, vatové tyčinky, ale napríklad aj na nádoby na prenos jedla či nápojov z tzv. expandovaného polystyrénu. Platí bez ohľadu na to, či ide o bežné, rozložiteľné alebo kompostovateľné plasty.

Polícia objasnila prípad guľky pre Babišovu manželku! Podozrivý je po smrti
Polícia na základe znaleckých posudkov objasnila prípad výhražného listu, ktorý pred voľbami hlavy štátu dostala manželka prezidentského kandidáta Andreja Babiša (ÁNO). Na Twitteri v stredu policajti oznámili, že vec kvalifikovanú ako nebezpečné... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme