Súhrn medzinárodného spravodajstva
27 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 27. januára - 06.30

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok požiadal spojencov o ďalšie zbrane, ktoré Kyjev potrebuje na zastavenie ruskej agresie. "Ruská agresia môže byť zastavená iba s adekvátnymi zbraňami. Teroristický štát to inak nepochopí," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze.

JERUZALEM - Izraelská armáda vykonala v piatok vzdušné útoky na pásmo Gazy v reakcii na raketový útok z Gazy voči Izraelu. Napätie v oblasti eskalovalo po tom, ako izraelská armáda vo štvrtok podľa palestínskych úradov zabila pri zásahu na Západnom brehu Jordánu deväť Palestínčanov.

MOSKVA - Rusko vo štvrtok obvinilo Európsku úniu, že vyslaním monitorovacej misie EUMA na spornú hranicu medzi Arménskom a Azerbajdžanom "prispieva ku geopolitickej konfrontácii". EÚ chce spustením misie EUMA posilniť svoj vplyv v tejto oblasti, v ktorej Moskva po desaťročiach dominantného postavenia postupne stráca svoj vplyv.

Rusi trénujú raketové údery v Atlantiku (VIDEO)
Fregata "Admirál Gorškov" precvičila použitie hypersonickej rakety "Zirkon" v Atlantiku. Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo, že počas výkonu výcvikovej úlohy, posádka lode preukázala vysokú zladenosť akcií. Cvičili neďaleko... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Milan Laca

VIEDEŇ - Holandský premiér Mark Rutte dúfa, že sa lídri EÚ na mimoriadnom summite vo februári dohodnú na prísnejšej migračnej politike. Povedal to vo štvrtok po rozhovore s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom vo Viedni.

NEW YORK - Súd v New Yorku vo štvrtok uznal vinným muža uzbeckého pôvodu zo spáchania teroristického útoku na Manhattane, pri ktorom na Halloween v roku 2017 zahynuli ôsmi ľudia a ďalší 12 utrpeli zranenia. Útočník Sajfulla Saipov (34) bol uznaný vinným zo spáchania série zločinov vrátane osemnásobnej vraždy a podpory zahraničnej teroristickej skupiny.

WASHINGTON - Americká armáda pri vojenskej operácii v Somálsku zastrelila vysokopostaveného predstaviteľa militantnej organizácie Islamský štát (IS/ISIS). Vo štvrtok to oznámil americký minister obrany Lloyd Austin.

PARÍŽ - Úroda obilnín a olejnín sa tento rok ešte zníži, pretože invázia ruskej armády stále trvá, upozornil vo štvrtok v Paríži predseda Ukrajinského združenia pre obilniny (UZA) Mykola Gorbačov. Dodal, že táto situácia spôsobí ďalší tlak na svetové ceny základných potravín.

Aspoň tí v Budapešti majú rozum
Szijjarto: Maďarsko nedodáva Ukrajine zbrane, pretože sa nechce zúčastniť konfliktu Maďarsko nedodáva zbrane do Kyjeva a ani to nemieni robiť v budúcnosti, pretože sa chce konfliktu držať ďalej a nezúčastňovať sa na ňom ani na jednej strane,... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

KÁBUL - Viac ako 160 ľudí zomrelo v posledných týždňoch v Afganistane v dôsledku mimoriadne mrazivého počasia. Táto blízkovýchodná krajina zažíva najtuhšiu zimu za viac ako desaťročie a mnohí tamojší obyvatelia nemajú dosť peňazí ani na to, aby si počas mínusových teplôt doma zakúrili.

SYDNEY - Ukrajinský veľvyslanec v Austrálii Vasyľ Myrošnyčenko v piatok vyzval organizátorov tenisového turnaja Australian Open, aby zakázali vstup do dejiska turnaja Srdjanovi Djokovičovi, otcovi srbského tenistu Novaka Djokoviča, pre pózovanie s priaznivcami ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ukrajinskí Maďari musia na front!
Budapešť obvinila Kyjev z tvrdej mobilizácie Maďarov. Maďarský minister zahraničných vecí a ekonomických vzťahov Péter Szijjártó povedal, že Ukrajina tvrdým spôsobom mobilizuje zakarpatských Maďarov do svojich ozbrojených síl. "Spolu s Ukrajincami... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Milan Laca

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik