Rusi trénujú raketové údery v Atlantiku (VIDEO)
26 | 01 | 2023 I Milan Laca

Fregata "Admirál Gorškov" precvičila použitie hypersonickej rakety "Zirkon" v Atlantiku.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo, že počas výkonu výcvikovej úlohy, posádka lode preukázala vysokú zladenosť akcií.

Cvičili neďaleko Ameriky

Fregata "Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov" trénovala  v západnej časti Atlantiku útok na námorný cieľ hypersonickou raketou "Zirkon", na vzdialenosť viac ako 900 km.  Podľa ministerstva, "posádka fregaty Gorškov, pôsobiaca v oblastiach západnej časti Atlantického oceánu, vykonala počítačovou simuláciou cvičenie na použitie hypersonických raketových zbraní. V súlade s výcvikovou situáciou fregata simulovala využitie raketového úderu hypersonickou raketou „Zirkon“ na námorný cieľ, predpokladanú nepriateľskú loď vo vzdialenosti viac ako 900 km".

Kyjev a ďalšie mestá čelia raketovým útokom. Rusi hlásia vstup do Vuhledaru
Na väčšine Ukrajiny bol vo štvrtok ráno vyhlásený protiletecký poplach a úrady varovali pred útokom z lietadiel aj lodí. Ukrajnske sily už prvé rakety zostrelili, uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Z Kyjeva je hlásená... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Nie je sama 

Manévre zoskupenia lodí, pozostávajúceho z fregaty „Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov“ a stredného námorného tankera „Kama“ sa začali 4. januára. Ministerstvo obrany informovalo, že vo februári sa pri pobreží Juhoafrickej republiky plánuje niekoľko spoločných cvičení s námorníctvom Juhoafrickej republiky a námorníctvom Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády.

Odpálenie rakety Kaliber z fregaty Admirál Gorškov

Čo je fregata "Admirál Gorshkov"

"Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov" je vedúca viacúčelová fregata projektu pre ďaleké plavby na oceánoch. Jej hlavnou údernou zbraňou  je raketový systém Caliber-NK. Loď sa aktívne podieľala aj na testovaní najnovšej hypersonickej strely Zirkon. Technické vlastnosti strely Zirkon nezverejnili, avšak počas testov v novembri 2020 dosiahla zrýchlenie na Mach 8 (viac ako 9,5 tisíc km/h). Zirkónmi plánujú vybaviť hladinové lode, aj ponorky. Raketa je schopná zasiahnuť morské aj pozemné ciele na vzdialenosť 1000 až 1500 km.   Počas „dlhej plavby“ fregata prepláva Atlantický a Indický oceán a vstúpi aj do Stredozemného mora. Vo februári sa má zúčastniť cvičení s čínskymi a juhoafrickými vojnovými loďami pri pobreží Afriky.

Politico informovalo, že Západ diskutuje o možnosti presunu stíhačiek na Ukrajinu
Predstavitelia západných krajín vedú interné diskusie o možnosti presunu bojovníkov na Ukrajinu, informuje Politico s odvolaním sa na svoje zdroje. „Rozhovor s viac ako šiestimi predstaviteľmi západných vojenských oddelení a diplomatmi potvrdzuje,... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!