Poslanci pokračujú v rokovaní, venovať sa majú termínu volieb
26 | 01 | 2023 I Ivan Miahale/tasr

Pokračuje 78. schôdza Národnej rady (NR) SR. V úvode 18. rokovacieho dňa do programu pribudol návrh uznesenia o skrátení volebného obdobia parlamentu. Hlasovať o ňom majú v utorok (31. 1.) o 17.00 h.

Koalícia navrhuje termín volieb na 30. septembra. Opozícia tento termín odmieta. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD avizovali, že predložia návrh na zmenu termínu, a to na 30. júna. Smer-SD aj to považuje za neskorý termín, navrhovať chce 20. máj.

Do diskusie o uznesení o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR sa písomne prihlásilo 13 rečníkov. Návrh uznesenia predniesol Lukáš Kyselica (OĽANO), predložili ho poslanci OĽANO vrátane odídencov a Sme rodina.

Prijatím uznesenia by sa skrátilo volebné obdobie začaté v roku 2020 tak, že predčasné voľby do NR SR by boli 30. septembra 2023. Uznesenie tiež hovorí o tom, že predseda parlamentu má vyhlásiť parlamentné voľby najskôr 130 a najneskôr 110 dní pred ich konaním.
Z písomne prihlásených rečníkov sú dvaja za poslanecký klub - Robert Fico za Smer-SD a Igor Matovič za OĽANO. Rečniť môžu podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Parlament v stredu (25. 1.) schválil zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Varovanie Pavlovi z jeho VLASTNÉHO tábora: TOTO má byť ten PORIADOK A POKOJ?
Štváč? Aj mnohí sympatizanti Petra Pavla už začínajú pochybovať, či autor hesla „poriadok a pokoj“ nerobí príliš málo na to, aby krotil svojich horkokrvných priaznivcov. Tí totiž útočia na Andreja Babiša, ale aj na jeho priaznivcov. Najmä potom, čo... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!