Global Research: Rusko pripravuje nový plán na ukončenie vojny
26 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Za posledných niekoľko mesiacov ruská armáda vykonávala intenzívny výcvik pre približne 300 000 novo zmobilizovaných vojakov, okrem iných príprav, ktoré by jej umožnili zasadiť posledný úder knockoutom a ukončiť bojové akcie na Ukrajine. 

 Stávky sa teraz zvyšujú ešte vyššie, keď armádny generál Valerij Gerasimov , náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl, prevzal celkové velenie ruskej protiofenzívy proti „kvázi-Barbarossa“ NATO, píše Drago Bosnic na portály InfoBrics.

Tento krok jasne naznačuje, že ruská armáda má v úmysle dosiahnuť lepšiu koordináciu a že sústreďuje veľkú časť svojich konvenčných schopností na vloženie posledného klinca do rakvy „neonacistického projektu“ na Ukrajine.

Očakáva sa, že mainstreamová propagandistická mašinéria politického Západu prezentuje túto zmenu ako údajné zlyhanie generála Sergeja Surovikina , ktorého výsledkom je jeho zjavná výmena kvôli vnímaniu neúspechov na bojisku.

Celkom pohodlne však zadržiavajú kriticky dôležité informácie, ako napríklad skutočnosť, že ruská vojenská operácia na Ukrajine sa teraz rozširuje čo do rozsahu, čo prakticky znemožňuje Surovikinovi koordinovať celé toto úsilie úplne sám.

Z toho dôvodu sa Moskva rozhodla zamestnať štyroch svojich najvyšších veliteľov a zveriť im velenie v rôznych operačných sektoroch, pričom na čele tejto rozšírenej operácie bol generál Gerasimov.

Ďalší rozruch okolo Georgea Sorosa: Miliardár skupuje svetové médiá. Ovplyvňuje už 253 mediálnych skupín
Kontroverzný americký miliardár George Soros, ktorého nadáciu považujú mnohé krajiny sveta ako sponzora revolúcií, stretov a nepokojov namierených proti vláde, je podozrivý z podplácania 253 médií po celom svete. Názor Rafaela E. Rafaja prinášame... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Okrem náčelníka ruského generálneho štábu sa na velení moskovským jednotkám pôsobiacim na Ukrajine priamo podieľajú aj ďalší traja najvyšší ruskí vojenskí dôstojníci — armádny generál Oleg Saljukov a generálplukovník Alexej Kim, okrem samotného generála Surovikina, ktorý teraz preberá funkcie zástupcov generála Gerasimova so špeciálnymi úlohami v rozšírenom rozsahu „špeciálnej“vojenskej operácie.

So silou viac ako pol milióna mužov, podporovanou ruskými vzdušnými silami a námorníctvom vystreľujúcim stovky riadených striel dlhého doletu a roje bezpilotných lietadiel, čelí kyjevský režim ofenzíve, ktorej rozsah je neporovnateľný s čímkoľvek počas desaťročia.

Prirodzene, plán ruskej armády na novú ofenzívu na Ukrajine je tajný, ale informácie poskytnuté niekoľkými zdrojmi umožňujú primeraný odhad, ako by sa to mohlo vyvinúť .

Šéf Fondu štátneho majetku kyjevského režimu Rustem Umerov tvrdí, že nadchádzajúca ofenzíva príde z troch smerov. „Útok príde zo severu, [cez bieloruské hranice, z ruských bášt na východnej Ukrajine a z juhu,“ uviedol Umerov bez uvedenia akýchkoľvek zdrojov alebo spravodajských informácií.

Tvrdenie prichádza približne týždeň po tom, čo šéf CIA William Burns navštívil Kyjev a očividne varoval Volodymyra Zelenského o „chystanej ofenzíve Ruska“.

Možnosť totálnej ruskej ofenzívy z troch smerov určite netreba vylúčiť. Je však aj v záujme ruskej armády zachovať aspoň nejaký prvok prekvapenia a odoprieť silám kyjevského režimu schopnosť presne predpovedať svoj postup.

Je veľká možnosť, že by sa euroázijský gigant mohol rozhodnúť prevziať kontrolu nad celou ľavobrežnou Ukrajinou, čo by si vyžadovalo útočné operácie v najmenej troch sektoroch, severovýchodnom (smerom k Černigovu), východnom (smerom k Charkovu) a južnom (smerom k Záporožiu a Dnepropetrovsk).

Po celý čas sa očakáva, že jednotky rozmiestnené na Donbase budú udržiavať tlak a pútať čo najviac síl kyjevského režimu, čo by v konečnom dôsledku mohlo vyústiť do obkľúčenia a definitívnej likvidácie týchto jednotiek.

Úspech takejto operácie by viedol k nenahraditeľným stratám pre „neonacistickú juntu“ a možno by dokonca ukončil konflikt alebo by prinajmenšom zničil celkovú bojovú schopnosť Kyjeva, čo by obmedzilo na jednotky domobrany neschopné akýchkoľvek manévrov alebo rozsiahleho pohybu potrebného na zastavenie ďalšieho ruského postupu.

Medzitým by mnoho síl režimu bolo viazaných očakávaním ruského postupu zo severu, čo sa môže, ale nemusí stať. A hoci nie je možné povedať, nakoľko je tento scenár pravdepodobný, takéto formovanie bojiska možno určite očakávať od ruskej armády, pretože by jej to umožnilo zaujať kľúčové oblasti a ešte viac zhoršiť pozíciu neonacistickej chunty, čo by ju prinútilo rokovať za podmienok priaznivých pre Moskvu alebo dokonca kapituláciu, ak sa straty na bojisku stanú úplne neznesiteľnými.

Hoci mainstreamová propagandistická mašinéria točí príbeh o údajných „zlyhaniach generála Surovikina“, najvyššie velenie kyjevského režimu nezdieľa rovnaký slepý optimizmus.

Hlavný veliteľ Kyjeva generál Valerij Zalužnyj si je dobre vedomý Gerasimovovej kompetencie, keďže sám raz opísal najvyššieho ruského vojenského dôstojníka ako „najchytrejšieho z mužov“.

Kyjev a ďalšie mestá čelia raketovým útokom. Rusi hlásia vstup do Vuhledaru
Na väčšine Ukrajiny bol vo štvrtok ráno vyhlásený protiletecký poplach a úrady varovali pred útokom z lietadiel aj lodí. Ukrajnske sily už prvé rakety zostrelili, uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Z Kyjeva je hlásená... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Neonacistická junta si uvedomuje blížiace sa dôsledky menovania Gerasimova za hlavného veliteľa ruských síl nasadených na Ukrajine a zúri na svojich sponzoroch z NATO, že neposkytli viac zbraní.

Politický Západ je teraz rozdelený na dodávky ťažkých tankov, pričom Washington DC a Berlín sa snažia hodiť si horúci zemiak.

Napriek odmietnutiu spáchať pokročilejšie ťažké brnenie a opakovanému naliehaniu, aby to urobili ich európski spojenci a vazali, USA chcú, aby nepriateľské akcie trvali čo najdlhšie .

Počas stretnutia na leteckej základni Ramstein v Nemecku predseda Zboru náčelníkov štábov USA generál Mark Milley povedal: „Z vojenského hľadiska stále tvrdím, že pre tento rok by bolo veľmi, veľmi ťažké vojensky vyhnať ruské sily … z Ruskom okupovanej Ukrajiny.“

Zatiaľ čo NATO prisľúbilo viac zbraní pre kyjevský režim, spomínaná otázka dodávky ťažkých tankov zostala nezodpovedaná. A hoci tento rok ešte neuplynul ani celý mesiac, USA chcú, aby nepriateľské akcie trvali „až do roku 2024“, očividne dúfajú, že uvidia aspoň ďalší rok patovej situácie, napriek narastajúcim obetiam ich obľúbeného bábkového režimu.

Či sa nám to páči alebo nie, NADVLÁDA Západu končí....Potravinový reťazec na vrchole s USA sa stáva minulosťou
Vznikajúca multipolarita nebude pripomínať studenú vojnu! Presviedča nás Global Times. Medzinárodný poriadok vznikol v období takmer absolútneho mocenského monopolu Západu. Viac ako 500 rokov sa štáty západnej Európy a neskôr USA tešili prakticky... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

AUTOR: Drago Bosnic

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!