Súhrn medzinárodného spravodajstva - 24. januára -13:00
24 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Obedný súhrn správ zo zahraničia

PRAHA - Český minister vnútra Vít Rakušan chce, aby sa kontroly na česko-slovenských hraniciach zmierňovali postupne. Vláde navrhne, aby počas ďalších desiatich dní zostali na hraniciach len policajti. Z doterajšej služby by sa tak mohli stiahnuť vojaci a colná správa. Česko zaviedlo 29. septembra 2022 kontroly na hraniciach so Slovenskom pre vysoký počet nelegálnych migrantov.

BERLÍN - Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať Ukrajine 139 tankov Leopard, ak o to Kyjev požiada, povedal hovorca firmy mediálnej skupine RND. Berlín je pod čoraz väčším tlakom Ukrajiny a niektorých spojencov z NATO, napríklad Poľska, aby umožnilo dodať Kyjevu tanky Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré potrebuje na obranu pred ruskou inváziou.

BERLÍN - Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall sa chystá na jar dokončiť obnovu 29 tankov Leopard, ktoré sú určené pre Slovensko a Česko. V rozhovore pre nemecké médiá, ktorý má byť zverejnený v utorok, to povedal generálny riaditeľ Rheinmetallu Armin Papperger. Slovensko a Česko dostanú tieto tanky v rámci programu pre výmenu vybavenia, prostredníctvom ktorého Berlín nepriamo dodáva zbrane Ukrajine cez spojencov.

"Ako nikdy predtým." Zelenskyj dal Západu núdzový signál, píšu médiá
Asia Times: Požiadavky Zelenského na americké dodávky zbraní odhaľujú paniku Kyjeva Výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Západ, aby poskytol ukrajinským ozbrojeným silám stále sofistikovanejšie zbrane, svedčia o panike v Kyjeve,... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

KYJEV - Viacerí ukrajinskí vládni predstavitelia odstupujú z funkcii v spojitosti s korupciou a škandálom pri zabezpečovaní potravín pre vojakov. Z funkcie odstúpil námestník ministra obrany Viačeslav Šapovalov, ktorý mal na starosti logistickú podporu armády. Prepustený bol za údajné prijímane úplatkov pri nákup elektrických generátorov. Ukrajinské ministerstvo obrany tiež čelilo kritike za nákup potravín pre vojakov za vysoké ceny.

HELSINKI - Fínsko musí zvážiť vstup do NATO bez Švédska. Povedal to v utorok fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto. "Musíme prehodnotiť situáciu, či sa nedeje niečo, čo by z dlhodobého hľadiska Švédsku zabránilo posunúť sa vpred," povedal Haavisto. Dodal však, že na takéto rozhodnutie je ešte priskoro a spoločná žiadosť oboch severských krajín je aj naďalej "prvou možnosťou".

GUATEMALA - Vo veku 71 rokov zomrel v pondelok bývalý guatemalský prezident Álvaro Colom. Bez uvedenia príčiny smrti to oznámili poslanci jeho sociálnodemokratickej strany Národná jednota nádeje (UNE). Colom bol prezidentom Guatemaly v rokoch 2008-2012. V rozhodujúcom kole volieb porazil generála vo výslužbe Otta Péreza Molinu. Išlo o jeho tretí pokus o prezidentský úrad.

PARÍŽ - Francúzsko repatriovalo na svoje územie 15 žien a 32 detí zadržiavaných vo väzenských táboroch pre džihádistov na severovýchode Sýrie, informovalo v utorok francúzske ministerstvo zahraničných vecí. "Maloleté osoby boli odovzdané príslušným úradom, ktoré majú na starosti pomoc deťom, a budú monitorované po zdravotnej a sociálnej stránke," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Doplnilo, že "dospelých odovzdali príslušným justičným úradom".

VIEDEŇ - Objavujú sa dôkazy, že prírodné katastrofy spôsobené zmenou podnebia sa stávajú príčinou nárastu obchodovania s ľuďmi. Kriminálne skupiny totiž vykorisťujú čoraz viac ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy. Uviedol to v utorok Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC).

BERLÍN - Nemecký minister obrany Boris Pistorius v utorok potvrdil podporu Ukrajiny zo strany Nemecka. Rozhodnutie o dodávke tankov však podľa jeho slov závisí od úradu spolkového kancelára. "Podporujeme Ukrajinu, aby v tejto vojne neprehrala, aby proti Rusku zvíťazila," povedal Pistorius. Nemecko podľa neho robí v tomto smere viac než ktorákoľvek iná členská krajina NATO okrem USA.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 24. januára - 06.30
Výber ranných správ zo zahraničia WASHINGTON - Štyroch členov krajne pravicovej milície Oath Keepers (Strážcovia prísahy) uznala v pondelok porota vo Washingtone za vinných z rozvratného sprisahania za účasť na útoku na Kapitol zo 6. januára... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!