Súhrn medzinárodného spravodajstva - 24. januára - 06.30
24 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Výber ranných správ zo zahraničia

WASHINGTON - Štyroch členov krajne pravicovej milície Oath Keepers (Strážcovia prísahy) uznala v pondelok porota vo Washingtone za vinných z rozvratného sprisahania za účasť na útoku na Kapitol zo 6. januára 2021.

HALF MOON BAY - Half Moon Bay 24. januára (TASR) - Sedem ľudí zahynulo v pondelok pri dvoch navzájom súvisiacich streľbách v pobrežnom mestečku Half Moon Bay v americkom štáte Kalifornia. Páchateľa ázijského pôvodu zadržali.

ŽENEVA/NEW YORK - Vojna, ktorú na Ukrajine vedie Rusko, ovplyvnila vzdelávanie viac než piatich miliónov ukrajinských detí, upozornil v utorok Detský fond OSN (UNICEF). Takmer 11 mesiacov trvajúci konflikt ešte zhoršil problémy, ktoré v ukrajinskom vzdelávacom sektore spôsobila pandémia koronavírusu, uviedol UNICEF vo vyhlásení. Situácia je ešte nepriaznivejšia pre deti na východe Ukrajiny, kde voja zúri už osem rokov.

WASHINGTON - Priaznivci ruskej neonacistickej militantnej skupiny stoja za zasielaním výbušných zásielok, ktoré boli koncom minulého roka v Španielsku adresované okrem iných tamojšiemu premiérovi, ministrovi obrany či zahraničným diplomatom. Riadila ich však zrejme ruská vojenská rozviedka GRU, napísal v pondelok s odvolaním sa na amerických predstaviteľov denník The Washington Post.

Žiadna IZOLÁCIA Ruska SA NEKONÁ! Južná Afrika, Rusko a Čína plánujú spoločné manévre a Afrika sa búri proti Európe
Po cvičení v Bielorusku tu máme cvičenie oveľa podstatnejšie! Protieurópske sankcie, ktoré niekto úplne mylne nazýva sankciami protiruskými, boli a stále sú namierené predovšetkým na zničenie európskej prosperity! Pomýlený Brusel Nekoná sa nič z... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v pondelok dekrét, ktorým zakázal zamestnancom v štátnej službe, aby cestovali do zahraničia z iných než služobných dôvodov. "Činitelia už viac nebudú môcť do zahraničia vycestovať na dovolenku či z dôvodu iných neoficiálnych účelov," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave.

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok uviedli, že nedávne "ohavné" pálenie Koránu krajne pravicovým protiislamským aktivistom Rasmusom Paludanom vo Švédsku by mohlo byť sabotážou proti jednote v Severoatlantickej aliancii (NATO).

BERLÍN - Víťazom "Ceny za karikatúru nemeckých novín" sa v pondelok stali Achim Greser a Heribert Lenz, ktorí nakreslili karikatúru ruského prezidenta Vladimira Putina. Obrázok s názvom "Putin v súkromí" ho zachytáva v bielom župane kráčajúc po červenom koberci v Kremli, pričom po boku sú zlaté dvere. V bubline nad ním je napísaný povel "Igor, pripravte mi krvavý kúpeľ", ktorý dáva salutujúcemu vojakovi.

MADRID - Súdny proces s bývalým lokálnym lídrom motorkárskeho klubu Hells Angels a desiatkami jeho komplicov sa začal v pondelok v španielskom Madride. Proces má trvať do 10. februára.

Berlín mlčí o problémoch s plynom
Nemci sa boja povedať ľuďom pravdu o problémoch s plynom. Bývalý rakúsky vicekancelár Strache vyhlásil, že v Nemecku sa obávajú informovať ľudí o problémoch s plynom. Zatajujú Nemecká vláda sa bojí povedať vlastnému obyvateľstvu pravdu o... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!