Odpisovať, alebo chodiť poza školu? Čo je pre žiakov prijateľnejšie napovie prieskum
23 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Pre žiakov je prijateľnejšie odpisovať, ako chodiť poza školu. Vyplýva to z prieskumu Nadácie Zastavme korupciu z konca roka 2022, v ktorom odsudzujú odpisovanie a chodenie poza školu približne dve tretiny opýtaných stredoškolákov. TASR o tom informovali z Nadácie Zastavme korupciu.

Časť žiakov považuje za hlavný dôvod odpisovania a chodenia poza školu prílišný dôraz na známky zo strany okolia. Vyše 20 percent opýtaných žiakov pritom hovorí, že vo svojom okolí nepozná žiadneho čestného človeka. Na otázku, čo by žiaka presvedčilo ísť do školy namiesto dobre platenej brigády, 23 percent opýtaných uviedlo, že nič a ďalších 20 percent by presvedčila finančná odmena za návštevu školy.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 116 stredoškolákov v troch krajoch západného Slovenska na troch stredných odborných školách čerstvo zapojených do druhého ročníka projektu Férovka, ktorý mení hodnotové postoje študentov na stredných školách cez prácu s každodennými etickými dilemami. Už pilotný ročník projektu Férovka v roku 2019 ukázal, že zmena k lepšiemu je možná.

"Čísla z nášho prieskumu vnímam pozitívne - podstatná väčšina opýtaných stredoškolákov odpisovanie už nepokladá za niečo normálne - či už ho už praktizovali, alebo nie. Aktuálne prepojenie s našimi troma partnerskými školami je skvelá príležitosť," povedala koordinátorka programu Férovka, Zuzana Vasičáková Očenášová. Nadácia Zastavme korupciu vyhlasuje dodatočnú výzvu do programu Férovka pre jednu ďalšiu školu.

Učitelia a žiaci na celom Slovensku majú možnosť požiadať o podporu pri projektoch, ktoré bojujú s neférovým správaním na škole (odpisovanie, malé podvody, predbiehanie, šikana či iné), alebo ak chcú na svojej škole využiť antikorupčné vzdelávacie moduly Nadácie Zastavme korupcie. Školy sa môžu prihlasovať do 15. februára.

Elon Musk podporil ruského hokejistu, ktorý odmietol nosiť LGBT dres
Elon Musk podporil Provorova po tom, čo sa hokejista odmietol zúčastniť na zhromaždení na podporu LGBT Americký podnikateľ Elon Musk, majiteľ Tesly a Twitteru, vyjadril podporu ruskému hokejistovi Philadelphia Flyers Ivanovi Provorovovi, ktorý sa... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Miahle

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!