Volajú po demokracii, napriek tomu na referendum NEPRÍDU!
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Najvyšší ústavní činitelia prezidentka Zuazana Čaputová a dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) sa nezúčastnia na sobotňajšom (21. 1.) referende. Hegerho označil za bezpredmetné a Čaputová tak vyjadruje svoj občiansky postoj.

Podľa Hegera sa v Národnej rade (NR) SR nájde dostatok hlasov na zmenu Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu. Stanovisko premiéra TASR poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

"V aktuálnej situácii je referendum úplne bezpredmetné, keďže na zmenu ústavy a predčasné voľby sa podľa doterajších vyjadrení poslancov nájde v parlamente dostatok hlasov," uviedol premiér.

Ani Čaputovú nečakajte

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezúčastní na sobotňajšom (21. 1.) referende o zmene ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Chce tak vyjadriť svoj občiansky postoj. Zdôraznila, že rešpektuje inštitút referenda i rozhodnutie každého občana o jeho účasti. Aj neúčasťou však podľa nej možno vyjadriť postoj. Stanovisko hlavy štátu TASR poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Uhrík spôsobil zemetrasenie v Bruseli!
Europoslanec Milan Uhrík si servítku pred ústa nedal a rozhodol sa v Europarlamente otvorene poukazať na tému, ktorá je často mimo záujmov západných lídrov. Únia chce po novom súdiť Rusko za vojnové zločiny. Uhrik si vo svojej podstate Rusko zastal... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Prezidentka predpokladá, že dôvody jej neúčasti na referende sú zrozumiteľné. "Komunikácia organizátorov referenda bola menej zameraná na jeho obsah a viac na útoky proti názorovým politickým oponentom. Moja neúčasť na referende je vyjadrením môjho občianskeho postoja, ako prezidentka však robím všetky potrebné kroky na to, aby sa ústava zmenila v parlamente do konca januára a v dôsledku toho mohli byť predčasné voľby v čo najkratšom reálnom termíne," zdôraznila.

Podčiarkla, že má v úcte referendum ako jeden z mála spôsobov, akým sa občania môžu priamo vyjadriť ku konkrétnym otázkam. Poukázala na to, že ide o jeden z inštitútov priamej demokracie v našej ústave. "Preto plne rešpektujem rozhodnutie každého občana, ktorý sa na ňom rozhodne zúčastniť. Zároveň však rešpektujem, že aj svojou neúčasťou na referende môžu občania vyjadriť svoj postoj. Buď k samotnej referendovej otázke, alebo voči tomu, kto ho inicioval," dodala.

Črtajú sa prvé protesty v dôsledku energetickej krízy. Kto začne ako prvý?
Kysuckí starostovia a primátori žiadajú vládu, aby do konca januára informovala o poskytnutí kompenzácií za výpadky financií v dôsledku energetickej krízy, inflácie a prijatia právnych predpisov. V prípade nereagovania zo strany štátu avizujú... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme