Črtajú sa prvé protesty v dôsledku energetickej krízy. Kto začne ako prvý?
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Kysuckí starostovia a primátori žiadajú vládu, aby do konca januára informovala o poskytnutí kompenzácií za výpadky financií v dôsledku energetickej krízy, inflácie a prijatia právnych predpisov. V prípade nereagovania zo strany štátu avizujú protesty spoločne s obyvateľmi. Informovali o tom v Kysuckej deklarácii, ktorú prijali v piatok v Čadci na rokovaní Združenia miest a obcí Kysúc (ZMOK).

"Žiadame, aby kompenzácie za finančné výpadky samospráv neboli realizované formou refundácie, ale formou predfinancovania. Žiadame, aby štát v čo najkratšom termíne zverejnil daňovú prognózu Ministerstva financií SR. V prípade nereagovania na deklarované požiadavky pristúpia mestá a obce spoločne s obyvateľmi k protestom," uviedol predseda ZMOK a primátor Čadce Matej Šimášek.

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Partizánskeho Jozef Božik upozornil, že predstavitelia samospráv z celého Slovenska avizujú zatváranie plavární či zimných štadiónov. "Potom prídu na rad materské a základné školy. Stav je skutočne vážny. Sme krajina, ktorá zabúda na to, že 70 percent služieb vykonávajú samosprávy. Spokojnosť občanov sa začína v každej obci a meste v SR," podotkol.

Samosprávy sa podľa neho dohodli, že prvý protest v rámci Slovenska bude 30. januára. "Chceme v obciach a mestách vypnúť časť verejného osvetlenia. Ako signál, že nám zhasína aj svetielko nádeje," dodal Božik.

NEUVERITEĽNÉ! Mesačné platby za plyn vzrástli TOMUTO mestu takmer o 750 percent
Mesačné zálohové platby za plyn vzrástli mestu Tornaľa v okrese Revúca v porovnaní s minulým rokom takmer o 750 percent. V prípade elektriny je nárast na úrovni približne 250 percent. Samospráva v reakcii na vysoké náklady na energie prijala i... Čítať ďalej
19 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme