Rýchly súhrn medzinárodného spravodajstva
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Večerný výber správ zo zahraničia

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman udelil milosť v trestnej kauze, ktorá sa týka zneužitia vojenského spravodajstva. Bývalej šéfke kabinetu expremiéra Petra Nečasa a jeho terajšej manželke Jane Nečasovej (vtedy Nagyovej) odpustil skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia. Zeman prihliadol na to, že od spáchania skutku uplynulo takmer desať rokov a Nečasová odvtedy žije riadnym životom.

BERLÍN - Nemecká vláda v piatok uviedla, že dodanie tankov typu Leopard 2 Ukrajine nezávisí od dodania tankov M1 Abrams Spojenými štátmi. "Nikdy neexistovalo prepojenie alebo požiadavka, že sa musí najprv uskutočniť jedno, aby sa mohlo uskutočniť to druhé," povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Poľsko a Fínsko už predtým oznámili svoj zámer dodať tanky Leopard 2 Ukrajine.

RAMSTEIN - Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie zbrane a výzbroj v hodnote jednej miliardy eur. Prioritou má byť protivzdušná obrana. Nemecký minister obrany Boris Pistorius v piatok oznámil, že celkový objem nemeckej pomoci sa tým zvýši na 3,3 miliardy eur. Nemecké dodávky pomoci zahŕňajú protiletecké obranné systémy Patriot, samohybné protilietadlový systém Gepard, systém protivzdušnej obrany typu Iris-T SLM a riadené strely.

MADRID - Španielsko spolu so svojimi západnými partnermi podnikne všetko nevyhnutné pre ukončenie vojny, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko, povedal v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. "Nevylučujeme žiadnu možnosť nastolenia mieru na Ukrajine," uviedol Albares na margo piatkového rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej vojenskej základni Ramstein.

Jednou vetou: Súhrn medzinárodného spravodajstva
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik Poobedný výber správ zo zahraničia BUDAPEŠŤ -... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

LONDÝN - Britský súd v piatok zamietol žalobu voči vláde Spojeného kráľovstva za to, že povolila dovoz výrobkov z bavlny z Číny a nepreskúmala, či neboli vyrobené v rámci systému nútenej práce v autonómnej oblasti Sin-ťiang. Súd však súčasne uznal, že pri spracovaní bavlny v Číne zrejme dochádza k "rozsiahlemu zneužívaniu" ľudských práv. Autonómna oblasť Sin-ťiang na západe Číny je hlavným svetovým producentom bavlny.

BRUSEL - Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová neporušila žiadne pravidlá týkajúce sa prijatých darov a žiadne dary si neponecháva. Oznámilo v piatok tlačové oddelenie EP. Viaceré tlačové agentúry vo štvrtok informovali, že šéfka europarlamentu oneskorene oznámila zoznam prijatých darov od nástupu do funkcie a oficiálne návštevy s ubytovaním, ktoré hradila tretia strana.

BRUSEL - Európska únia zavedie nové sankcie voči 37 iránskym jednotlivcom a organizáciám pre zásahy úradov proti demonštráciám. Zaradenie iránskych revolučných gárd na zoznam teroristických organizácií EÚ ešte zvažuje. Ministri zahraničných vecí členských krajín majú tieto opatrenia schváliť v pondelok 23. januára na plánovanom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.

AMSTERDAM - Holandsko je ochotné zvážiť dodanie moderných stíhačiek typu F-16 Ukrajine, ak o nich Kyjev požiada, napísali v piatok holandské médiá s odvolaním na vyjadrenia holandského ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru. Hoekstra vo štvrtok počas parlamentnej schôdze povedal, že holandská vláda by bola takejto požiadavka Kyjeva "otvorená".

Jednou vetou: Súhrn medzinárodného spravodajstva
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik Poobedný výber správ zo zahraničia BUDAPEŠŤ -... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale
-20-januara-1130

NAÍ DILLÍ - Indická vláda odmietla vymenovať za sudcu kandidáta, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexuálnej orientácii. V piatok o tom informoval tamojší Najvyšší súd. Komisia indického Najvyššieho súdu vlani v novembri odporučila právnika Šaurábha Kirpala, ktorý sa verejne hlási k LGBTQ komunite, na vymenovanie za sudcu vyššieho súdu v Naí Dillí.

BUKUREŠŤ - Súd v Bukurešti v piatok predĺžil vyšetrovaciu väzbu pre bývalého profesionálneho kickboxera a kontroverzného influencera Andrewa Tatea a jeho brata Tristana. Andrew Tate (36) má britské aj americké občianstvo. Spolu s bratom a dvoma Rumunkami bol zadržaný 29. decembra v Rumunsku pre podozrenie z pašovania ľudí, znásilnenia a založenia organizovanej zločineckej skupiny.

RÍM - Taliansko pátra po ruskom oligarchovi Dmitrijovi Mazepinovi a jeho jachte, na ktorú bol vydaný príkaz na skonfiškovanie v rámci sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu. Prokuratúra preveruje záznamy v exkluzívnom prímorskom letovisku Forte dei Marmi v Toskánsku, kde magnát v oblasti výroby hnojív Dmitrij Mazepin požiadal o prenájom vily. Je jedným z najbohatších Rusov s blízkym vzťahom k prezidentovi Putinovi.

MOSKVA - Vysokopostavený ruský politik Sergej Mironov zverejnil v piatok fotografiu, na ktorej drží veľké kladivo od žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Tento nástroj vlani Vagnerovci použili pri vražde dezertéra. Mironov je líder prokremeľskej parlamentnej strany Spravodlivé Rusko. Desivý dar má byť poďakovaním za jeho podporu Vagnerovcov a ich aktivít na bojisku na východe Ukrajiny. Na kovovej hlave kladiva je logo Vagnerovcov.

DAMASK - Trojica samovražedných dronov zaútočila v piatok na americkú základňu at-Tanf na východe Sýrie a zranila dvoch sýrskych opozičných bojovníkov. Pri útoku neutrpeli zranenia žiadni Američania a nie je jasné, kto bol jeho organizátorom. Podobné operácie v minulosti v tomto regióne robili Iránom podporovaní bojovníci. V oblasti sú tiež aktívne aj donedávna spiace bunky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

LIBREVILLE - Gabonský minister zahraničných vecí Michael Moussa Adamo v piatok zomrel na následky infarktu, ktorý dostal počas zasadnutia vlády. Moussa Adamo, 62-ročný spojenec prezidenta Aliho Bonga Ondimbu, zomrel "napriek snahe odborníkov" o oživenie, uviedla gabonská vláda v krátkom vyhlásení.

MOGADIŠO - Najmenej sedem somálskych vojakov a takmer 100 bojovníkov teroristických milícií aš-Šabáb prišlo o život v piatok počas útoku na vojenské stanovište v oblasti Galguduud. Útoku predchádzali dva samovražedné útoky s cieľom zničiť armádnu jednotku pod názvom Danab, ktorá získala vojenský výcvik od Američanov. Oblasť je podľa vlády opäť pod kontrolou armády.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 20. januára - 06.30
Vitajte na súhrne správ WASHINGTON - Spojené štáty oznámili vo štvrtok ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 2,5 miliardy dolárov. USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj dodatočných 59... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme