Súhrn medzinárodného spravodajstva - 20. januára - 06.30
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Vitajte na súhrne správ

WASHINGTON - Spojené štáty oznámili vo štvrtok ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 2,5 miliardy dolárov. USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj dodatočných 59 bojových vozidiel pechoty Bradley a muníciu, nie však tanky Abrams, ktoré Kyjev žiadal od USA. Tie podľa Washingtonu nie sú vhodné pre súčasné boje na Ukrajine vzhľadom na nutnosť častej údržby a ich palivové potreby.

NEW YORK - Vo veku 81 rokov zomrel americký folk-rockový spevák David Crosby, ktorý bol zakladajúcim členom skupiny Byrds. O jeho úmrtí ako prvý vo štvrtok informoval magazín Variety s odvolaním sa na jeho manželku Jan Danceovú.

KYJEV - Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns minulý týždeň tajne navštívil Kyjev, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Pod podmienkou anonymity to vo štvrtok uviedol predstaviteľ Spojených štátov.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok zľahčoval význam starších tajných dokumentov, ktoré sa vlani našli nesprávne uložené okrem iného v jeho dome. Ako uviedol, "plne spolupracuje" pri vyšetrení celej záležitosti. Novinárom povedal, že podľa neho "prídete na to, že tam nič nie je".

Poliaci sa spamätávajú?
Myśl Polska: Varšava padne po ruskom odvetnom údere proti agresii NATO. Poľská vláda môže zatiahnuť krajinu do vojenskej konfrontácie s Moskvou, ktorá povedie k zničeniu Varšavy, píše publicistka pre Myśl Polska Silvia... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Milan Laca

TEL AVIV - Nový izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen prisľúbil Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc, ktorá sa zameria na obnovu energetickej infraštruktúry a poskytovanie zdravotníckeho vybavenia. Povedal to po štvrtkovom telefonáte so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom. Cohen tiež uviedol, že Izrael v priebehu nasledujúcich 60 dní plne obnoví činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve.

BRAZÍLIA - Nový brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa 10. februára vo Washingtone stretne so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. Ako tvrdí, chce zlepšiť vzťahy s vládami iných krajín, ako napríklad s USA, ktoré boli narušené počas vlády jeho krajne pravicového predchodcu Jaira Bolsonara.

SOUL - Približne 500 ľudí muselo v juhokórejskom hlavnom meste Soul utiecť zo svojich domovov po tom, čo v piatok ráno došlo k rozšíreniu požiaru v nelegálne postavenej chudobnej časti metropoly a plamene zničili najmenej 60 príbytkov. Bezprostredne neboli hlásené obete na životoch ani zranení.

Francúzko je ochromené! Francúzi vyjadrujú svoju nespokojnosť masovým protestom
Vo Francúzsku boli vo štvrtok zrušené vlaky a lety, zatvorené sú základné školy, nefunguje výroba. Tisíce policajtov je nasadených proti štrajku odborových zväzov. Protest je zameraný proti vládnemu plánu zvýšiť vek odchodu do dôchodku pre väčšinu... Čítať ďalej
19 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme